קובץ יסודות וחקירות/מראית העין בחדרי חדרים
הגדרה
[עריכה]דבר שאסרו חכמים מחשש שיראוהו ויחשדו שעבר על איסור דאורייתא, אסרו אפילו במקום שבו איש אינו רואהו (הסוגיא בשבת סד: וקמו:).
בערך זה נדון בפרטי איסור מראית העין בחדרי חדרים. לכלל דיני מראית העין ע"ע מראית העין וחשד.
לדוגמא, מי שנישרו כליו במים – שוטחם בחמה אבל לא כנגד העם (בשבת), שמא יחשדוהו שכיבסם, ואיסור זה חל אפילו בחדרי חדרים (שבת קמו: ורש"י ד"ה אבל).
החולקים בדין זה הם תנאים (שבת סד:). ובירושלמי פשוט שמותר בחדרי חדרים (שבת ג-ב [כב:], עירובין ח-ט [נה:], גליון הש"ס על הירושלמי שבת שם).
להלכה נחלקו בזה בתוס' (שבת סה. ד"ה אמר). והרמב"ם והשו"ע פסקו לאסור (רמב"ם שבת כב-כ, שו"ע או"ח שא-מה).
מקור וטעם
[עריכה]טעמו שמא אם נתיר לו ברשות היחיד יעשה כן גם ברשות הרבים (ר"ן ביצה ט. (ה. בדפי הרי"ף) ד"ה ומיהו, יד מלאכי שכה).
בדינים שונים
[עריכה]באיסור דרבנן, דהיינו שאין חשש של איסור דאורייתא, לא אסרו בחדרי חדרים (ט"ז או"ח שא-כח).
פרטי הדין
[עריכה]במקום שלא שייך שיראו אנשים, כגון בין השיניים – לא אסרו. וכל מה שאסרו הוא בחדרי חדרים, שאפשר שיהיו שם אנשים, אע"פ שעכשיו אין בהם (קובץ שיעורים כתובות רה).
דבר שמצד עצמו אסור, אלא שבשעת הדחק הקילו – כן התירו בצנעה. ודין "בחדרי חדרים" נאמר על דבר שמצד עצמו מותר וחכמים אסרוהו, ובזה חששו שאם נתיר לו ברשות היחיד יעשה כן גם ברשות הרבים (ר"ן ביצה ט. (ה. בדפי הרי"ף) ד"ה ומיהו, יד מלאכי שכה).
דבר שאם יראוהו בחדרי חדרים לא יחשדוהו כלל, כגון שכאשר יעשה בביתו לא יחשדוהו כי יאמרו "לנקר חצרו הוא עושה", מותר בחדרי חדרים (תוס' חולין מא. ד"ה ובשוק).
כשהדבר מותר ורק הרואים טועים וחושבים שהוא אסור – יש ראשונים שהתירו בזה בחדרי חדרים, שכל מה שאסרו בחדרי חדרים הוא כשחושדים אותו בדבר שאילו היה עושה אותו היה באמת אסור (כגון מי שנישרו כליו במים, שאסור לשוטחם בשבת שלא יחשדוהו שכיבסם בשבת – שאם באמת היה מכבסם היה אסור). והר"ן חולק ואוסר גם בזה אף בחדרי חדרים (ביצה ט. ד"ה ומיהו).
בחשד – יש מי שחילקו בין מראית העין לחשד, שחשד הוא כאשר הדבר נראה לעולם שקול אם הוא איסור או היתר, ומראית העין הוא כאשר נראה לעולם שהדבר אסור. ולפי זה הוסיפו שיש נפק"מ לדינא, שחשד מותר בצנעה, ורק מראית העין אסרו אפילו בחדרי חדרים (שדי חמד ח"ב ח-לג עמוד 385).
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: דרבנן, מראית העין וחשד.