קובץ יסודות וחקירות/מעקה
הגדרה
[עריכה]מצווה לבנות קיר סביב הגגות.
מקור וטעם
[עריכה]מקורו מהפסוק "כי תבנה בית חדש ועשית מעקה לגגך, ולא תשים דמים בביתך כי יפול הנופל ממנו" (דברים כב-ח).
טעמו משום שצריך האדם לשמור עצמו מן המקרים הנהוגים בעולם (חינוך תקמו ד"ה משרשי).
במהות המצווה חקרו האם מצווה לעשותו (פעולה), או שיהיה עשוי (תוצאה) (עיון בלומדות יג).
אופן חיובה הוא מצווה קיומית, ואינה חיובית . דהיינו, אין חייב להשתדל ולרדוף אחריה, אלא שאם בנה בית מחוייב בה (רמב"ם ברכות יא-ב).
במניין המצוות נמנית כעשה ולא תעשה (ספר המצוות לרמב"ם עשה קפד ולא תעשה רצח, חינוך תקמו תקמז).
פרטי הדין
[עריכה]זמן המצווה – בכל רגע שלא בנה מעקה עובר על הלאו והעשה, ואם אח"כ עשה מעקה – לא תיקן את מה שעבר למפרע (מנחת חינוך תקמו-א [א] ד"ה והנה מצות).
שליחות – המנחת חינוך (תקמו-א [ג] ד"ה והנה) כתב שיש במצווה זו דיני שליחות, וצריך שליחות דווקא ע"י בר שליחות, ולא חרש שוטה קטן וגוי, ואם עשה ע"י מי שאינו בר שליחות לא קיים את העשה (אמנם על הלאו אינו עובר). וכן הגר"א וסרמן כתב ששייך בזה שליחות (קובץ שיעורים כתובות רנג).
אמנם המחנה אפרים (שלוחין יא, הובא במנחת חינוך תקמו-א [ג] ד"ה שוב) כתב שאין צריך בזה דיני שליחות (דן בזה גם בשדי חמד ח"ה מערכת ברכות טז עמוד 249).
ברכה – הרמב"ם (ברכות יא-ב) כתב שמברכים עליה, אך הרוקח (תחילת שסו) כתב שאין מברכים משום שגם עכו"ם הוזהרו עליה, והברכה היא "וציוונו" ולא את העכו"ם (דן בזה גם השדי חמד ח"ה מערכת ברכות טז עמוד 249, ושם יא (ד"ה ועיקר) עמוד 344).
בנה בית על מנת לעשות בו מעקה, ואח"כ נמלך ולא עשאו או שעשאו ונפל – עובר רק על העשה אך לא על הלאו (תוס' קידושין לד. ד"ה מעקה).
גג שרק הוא נמצא בו – הסתפק המנחת חינוך אולי אינו צריך מעקה, שממילא רק האדם עצמו נמצא שם, ואם לא אכפת לו – פטור ממעקה (תקמו-א [יב] ד"ה עוד) .
סכנות שונות
[עריכה]איסור כלב רע וסולם רעוע נדרשים גם הם מ"לא תשים דמים בביתך" שנאמר במעקה (בבא קמא טו:).
שאר דינים האסורים משום סכנה, כגון שלא יניח פיו על הסילון וישתה (שמא יבלע עלוקה (רש"י עבודה זרה יב. ד"ה מפני)), לא ישתה מן הנהרות והאגמים (שמא יבלע עלוקה), לא ישתה מים מגולים (שמא שתה מהן נחש וכד'), ולא יתן מעות לתוך פיו (שמא יש עליהן רוק יבש של מוכה שחין) – כל אלו אסורים מדרבנן, ומכים אותו מכת מרדות (רמב"ם רוצח ושמירת הנפש יא-ה,ו, חינוך תקמו ד"ה והרבה). והחינוך (שם) כללם במצוות עשיית מעקה.
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: מצוות.