קובץ יסודות וחקירות/מכירת שטרות
הגדרה
[עריכה]אדם מוכר לחבירו שטר חוב, שאדם אחר חייב לו כסף (הסוגיות בבבא בתרא עו. ובקידושין מז:).
מקור וטעם
[עריכה]במקור למכירת שטרות יש מחלוקת גדולה בראשונים האם היא מדרבנן (תוס' בבא בתרא עו: ד"ה קני, רי"ף שם, רמב"ם מכירה פרק ו) או מדאורייתא (ר"ת בתוס' שם).
בטעם הדעות שאי אפשר למוכרו מדאורייתא יש שלושה הסברים (קובץ שיעורים בבא בתרא שפט):
א) משום שאין לשטרות מעשה קניין.
ב) משום שאי אפשר להקנות חוב (את שני הצדדים הללו הביא גם פרי משה קניינים לד-ג ד"ה ויש).
ג) משום שהחוב הוא דבר שלא בא לעולם (אורים ותומים סו, והוסיף שלפי זה לרבי מאיר שאדם מקנה דבר שלא בא לעולם – המכירה תועיל מדאורייתא. אך במערכת הקניינים (ה ד"ה אבל) חלק על טעם זה, משום שלדעתו במכירת שטרות אינו מוכר את הכסף שיגבה, אלא את הזכות והשעבוד, שהלוקח יוכל לגבות בלי המוכר, והזכות הזו כבר באה לעולם).
במהות המכירה חידש הגר"ש שקאפ (במערכת הקניינים ה ד"ה אבל) שאינו מוכר את הכסף שיגבה, אלא את הזכות והשעבוד, שהלוקח יוכל לגבות בלי המוכר. אך מאחרונים אחרים משמע שכן מוכר את הכסף שיגבה (אורים ותומים סו וקצוה"ח סו-כו (והביאם שם בד"ה כתב) שתלו את מכירת שטרות בדין דבר שלא בא לעולם, והגר"ש שקאפ שם כתב שלשיטתו לא שייך דבר שלא בא לעולם כי לא מוכר את הכסף שיגבה אלא את הזכות לגבות, והזכות הזו כבר באה לעולם).
קניינים שונים
[עריכה]נפרט כעת את דינו של כל קניין - האם הוא מועיל להקנות גם שטר חוב:
חליפין – לראב"ד שטר חוב נקנה בחליפין, ולרמב"ן לא (דן בזה ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) ו-ב בתחילתו).
קניין אגב – נחלקו הראשונים אם שטר חוב נקנה בו (שו"ע חו"מ ו-י: נקנה, רמ"א שם בשם ר"ח ורא"ש: לא נקנה, והרמ"א חו"מ רמח-כו הביא מחלוקת בזה. דן בזה ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) א-יא ד"ה אם, ו-ב), וכן נחלקו המפרשים האם מלווה על פה נקנה בו (ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) א-יא ד"ה אם).
יאוש – הפני יהושע סובר שלא מועיל יאוש בחוב שנגזל, והקצוה"ח (קסג-א ד"ה וכן נראה מוכח) כתב שיאוש גמור כן מועיל בו, ורק במקרה שאינו יאוש גמור, כגון שמתייאש רק משום שמתיירא שהלווה עני או אלים ולא ישלם, היאוש לא מועיל (דן בזה ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) טז-יד בתחילתו).
ירושה – חוב שחייבים למוריש (כגון שהמוריש הלווה בחייו) עובר בירושה (שו"ע חו"מ רעח-ג).
מעמד שלושתן – ע"ע.
כתיבה ומסירה – ע"ע.
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: חוב, כתיבה ומסירה, מעמד שלושתן, קניינים, שטרחוב, שטר ראיה.