קובץ יסודות וחקירות/כותל שבין שני שותפין
הגדרה
[עריכה]שותפים בחצר שחילקוה ובנו ביניהם כותל (הסוגיות בבבא בתרא ב. והלאה).
נקרא גם כותל חצר.
פרטי הדין
[עריכה]בגדר הבעלות על הכותל נחלקו הראשונים האם שניהם שותפין בכל האבנים (רש"י, ר"ן, רא"ש, תרומת הדשן שלז, הובאו בקצוה"ח קנז-ה), או שכל אחד בעלים על חצי הכותל שסמוך לו (רמב"ם עבודה זרה ח-ה, הובא בקצוה"ח שם. דן בחקירה זו גם שיעורי ר' שמואל בבא בתרא ח"א עמוד יח).
כותל שאחד בנאו, וחבירו נתרצה לשלם את חציו – הבונה זכה בחוב זה מדין קניין חצר, כיוון שהמקום של שניהם (מגיד משנה שכנים ג-א, קצוה"ח קנז-יג).
רצה אחד השותפין להגביה את הכותל למעלה מד' אמות (שאינו יכול לתבוע על זה את חבירו) – נחלקו המפרשים האם יכול לבנותו רק על החצי שברשותו (רמ"א קנז-ט בדעת הנימוק"י), או שיכול לבנותו על כל רוחב הכותל (קצוה"ח קנז-י בדעת הנימוק"י ושו"ת הרשב"א תתקלא שהובא בקצוה"ח שם).
החוב
[עריכה]בגדר החיוב להשתתף עם חבירו בבניית הכותל כתב הרא"ש (בבא בתרא ב., סוף סי' ב) שאינו חיוב על מעשה הבנייה אלא הוא חיוב ממון, ולכן מועילה בו מחילה.
בגדר הקניין לעשות מחיצה – חקר הרעק"א האם הוא התחייבות לעשות מחיצה (והיא כמנהג המדינה), או התחייבות לסלק את ההיזק ראיה (ויכול גם בהוצא ודפנא) (רבי עקיבא איגר בבא בתרא ב. ד"ה לכאורה, והסיק שהוא לעשות מחיצה).
גדר החוב – התחייב לחבירו לבנות את חצי הכותל – דינו כמלווה בשטר. אך בנה את כל הכותל ותבע את חבירו על חצי ההוצאה – דינו כמלווה בעל פה (קצוה"ח קנז-ח).