קובץ יסודות וחקירות/טביעות עין
הגדרה
[עריכה]אדם מכיר אדם אחר או חפץ ע"פ מראהו הכללי, ולא ע"פ סימנים מסויימים.
בדיני השבת אבידה (בבא מציעא כג:), איסורים (חולין צה:, לעניין שמכיר בבשר שנתעלם מן העין שהוא שלו), והיתר אשה שמת בעלה (יבמות קכ. בעניין פרצוף פנים עם החוטם, וביאר הרא"ש שם (תחילת ד"ה אין) שהוא מדין טביעות עין).
לדוגמא, עדים מזהים את הבעל המת ע"פ הפנים והחוטם (יבמות קכ.).
דינים דומים: סימנים – החילוק בין טביעות עין לסימנים הוא שטביעות עין היא הכרה חושית, וסימנים הם הכרה שכלית, שהאדם דן בשכלו שמי שיש בו אותם סימנים מובהקים הוא אותו אדם שהכירו (שו"ת הרא"ם לח תחילת ד"ה ועל העמוד השני).
והסתפק בשו"ת בן יהודה (ז, הובא בשדי חמד ח"ג ט-מ עמוד 41) האם טביעות עין מועילה רק בחפץ שיש בו סימן, ואע"פ שהאדם לא מכיר את הסימן – ע"י הסימן יש לו טביעות עין, או שטביעות עין מועילה גם בדבר שאין בו סימן כלל.
פרטי הדין
[עריכה]בדינה נחלקו הראשונים האם צריך שיכירן בידיעה גמורה (ר"ח בבא מציעא כג:) או שדי בטביעות עין שאינה גמורה (ים של שלמה חולין פז סי' כו בשעת תוס' חולין צו. ד"ה ולא).
כל דין עדות מבוסס על טביעות עין, שהעדים מעידים מתוך כוונת הלב וטביעות עין, ועיקר העדות בטביעות העין (מרדכי כתובות סי' קמו בשם ר"ת, הובא בקצוה"ח רנט-ב ד"ה ובמרדכי).
תלמיד חכם – באבידה מחזירים בטביעות עין רק לתלמיד חכם (בבא מציעא כג:). בטעם שאין מחזירים לשאר האנשים נחלקו הראשונים האם הוא משום שחוששים שישקרו (רמב"ן גיטין כז. ד"ה הא), או משום שלא ידייקו היטב (רש"י המובא ברמב"ן שם).
באיסורים ובעדויות – לר"ח גם בהם רק תלמיד חכם נאמן, ולרשב"א כל אדם נאמן בהם, ורק באבידה אין כל אדם נאמן משום חשש משקר (רשב"א חולין צו. ד"ה השתא).
טביעות עינא דקלא – טביעות עין מועילה גם בקול, כגון סומא שמותר באשתו ע"י טביעות העין שמכיר את קולה (חולין צו.).
ונחלקו האחרונים האם הוא מדין טביעות עין (בית שמואל אה"ע קמב-יח), או שהוא רק מדין סימנים, אך אינו מדין טביעות עין משום שבטביעות עין רואה אותה צורה שראה בעבר, אך בקול אינו אותו קול ששמע בעבר, שהרי בכל פעם שהאדם מדבר הוא מוציא קול חדש, אלא שמדמה את הקול ששומע לקול ששמע בעבר, ולכן הוא רק מדין סימנים, ולפי זה יועיל רק באיסורים אך לא בדיני נפשות ולהוציא ממון (מרחשת ח"ב ו-ה בדעת הקצוה"ח).
חוזק
[עריכה]בסעיף זה נדון בחוזקה של ההכרעה במקרה שהכרעה אחרת סותרת אותה .
רוב וחזקה – טביעות עין מועילה נגדם (פרי מגדים יו"ד כלל סימנים וטביעות עין תחילת ד"ה תשובה).
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים:אבידה, חוזק ההכרעות (דנו שם בכללים שמסבירים מדוע הכרעה אחת עדיפה עלחברתה, וכן הבאנו שם את סדר כל ההכרעות מהחזקה אל החלשה), סימנים, ספיקות (יסודות הכללים של הספיקות והכרעותיהם, ושם ביארנו את החילוקים בין סברא וגזיה"כ, בירור והנהגה, ודאי וספק), עדים.