קובץ יסודות וחקירות/חומר ושווי
הגדרה
[עריכה]חילוק בין החומר (עצם) של הנכס לבין שוויו.
נקרא גם גוף ודמים (כמו החילוק שמצאנו כבר בגמרא בין קדושת הגוף לקדושת דמים).
בדינים שונים
[עריכה]בתשלומים רבים דנו האם חייב לשלם את העצם, דהיינו את החפץ ממש, או את השווי. ונפרטם כעת.
תשלומי גזילה – חקרו האם הם על הממון (השווי), או על החומר (החפץ) (קובץ שיעורים בבא קמא כז. והמידות לחקר ההלכה יב-כג חקר האם חיוב החומר גורם לחיוב הממון, או חיוב הממון לחיוב החומר, או שהן שתי אפשרויות נפרדות (שישלם או את החומר או את הממון)) .
תשלומי נזיקין (במטלטלין, בקרקע ובחבלה) – חקרו רבים האם הם על הממון שהניזק הפסיד (שווי), או על החומר שניזוק (עצם) (הגר"ח על הרמב"ם טוען ונטען (היחיד): מחלוקת רמב"ם וראב"ד (לגבי קרקע). עיון בלומדות יד: מחלוקת ראשונים. מחנה אפרים נזקי ממון א. הגרנ"ט קיא ד"ה ונראה לבאר. קונטרסי שיעורים בבא קמא ו-ד,ה) .
תשלומי שכר פועל – בעל הבית ששכר פועל והתחייב לתת לו חפץ בשכרו, יכול לשלם לו את דמיו, שהואיל ולא משך את החפץ לא קנאו (רמ"א חו"מ שלב-ד).
תשלומי ריפוי – כתב הקובץ שיעורים שהחיוב הוא לרפאותו (ורק כשאינו יכול לרפאותו משלם לרופאים שירפאוהו), ולא חוב ממון לשלם לו את שווי הריפוי (קובץ שיעורים כתובות ריח).
תשלומי השבת ריבית – כתב המחנה אפרים (ריבית ב תחילת ד"ה עוד) שהמלווה כלל לא קנה את הריבית ולא נעשתה שלו, ולכן צריך להחזירה בעינה (ולא רק את שוויה), כלומר להשיב אותם דמים עצמם או אותו בגד עצמו.
החפץ בקניין – חקר הרוגאצ'ובר האם קונה את החומר של החפץ (עצם), או את שוויו (שווי) (צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"ב ד"ה קנין: לרבי יוחנן שמעות קונות מדאורייתא – שווי, לריש לקיש שמשיכה מדאורייתא – חפץ. עוד חידש (כללי התורה והמצוות ח"ב ד"ה קניין כסף) שגוי קונה רק את השווי אך לא את העצם. בחילוק בין קניין השווי לקניין החומר דן גם ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) כו-ג ד"ה פסחים).
גוד או אגוד – חקרו בו בין שני צדדים (קונטרסי שיעורים בבא בתרא ח-ב ד"ה ויש לחקור (וכן חקר שם אות י ד"ה ויש לחקור – לגבי חלוקת זמנים)):
א) מדין חלוקת שותפין, שגם זה אופן מסויים של חלוקת השותפות, שכשם שאפשר לחלוק את הנכס לשני חלקים, כך אפשר לחלקו לגוף הנכס ולדמיו (נתיה"מ קעו-לב, הגרנ"ט קע ד"ה והנראה).
ב) הוא דין חדש, ואינו חלוקה אלא סילוק השותפות, שהאחד קונה מחבירו את חצי הנכס ומשלם לו עבורו.
פרטי הדין
[עריכה]שווי הנכס – הקונטרסי שיעורים (בבא בתרא ח-ו ד"ה ונראה לבאר) דן האם הנכס שווה רק כערך דמיו, או שהוא שווה יותר מדמיו, כיוון שהאדם צריך את הנכס בשביל שימושיו. ותלה זאת במחלוקת ראשונים.
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: השבת גניבה וגזילה, טביחה ומכירה, קניינים, שווהכסף, תשלומי נזיקין.