קובץ יסודות וחקירות/הלכה למשה מסיני
הלכה למשה מסיני
[עריכה]הגדרה
[עריכה]דין שנתקבל במסורת.
נקראת גם סתם "הלכה" (תוס' נזיר כה. ד"ה הלכה), דבר תורה (עירובין ד: לגבי חציצה בטבילה), מן התורה (סוכה מג: לגבי מצוות ערבה), אגמריה רחמנא למשה (רש"י עירובין טו: ד"ה אגמריה, לגבי מחיצה), גמירי (נזיר פ: לגבי טומאת התהום).
במנייני המידות מידה זו לא נכללת – לא בשבע מידות של הלל, לא בי"ג מידות של רבי ישמעאל, ולא בל"ב מידות של רבי אליעזר בנו של רבי יוסי הגלילי .
מקור וטעם
[עריכה]טעם – אין צריך לתת טעם להלכה למשה מסיני (רש"י גיטין יד. ד"ה כהלכתא).
פרטי הדין
[עריכה]כל דין שמקובל בידינו מאנשי כנסת הגדולה ואין לו רמז במקרא – אנו אומרים שהוא בוודאי הלכה למשה מסיני (ירושלמי חגיגה א-ח [ז.]).
מחלוקת – הרמב"ם (ממרים א-ג) כתב שאין מחלוקות בהלכה למשה מסיני. אמנם הקשו עליו מדין צרורות שהוא הלכה למשה מסיני ונחלקו בו (קובץ ביאורים בבא קמא ב"ציוני דברים למסכת בבא קמא" יז:, עמוד סג בדפיו).
חידוש והלכה למשה מסיני – יש ביניהם קצת דמיון, שבשניהם אנו לומדים רק את הדין עצמו ולא את טעמו (בירורי המידות ב-ב-ג).
קל וחומר – אין למדים ק"ו מהלכה (נזיר נז.), שהקב"ה לימד את משה את מידה זו רק על פסוקים (הליכות עולם ד-ב-יג). ולא משום שהלכה למשה מסיני היא מידה חלשה יותר, אלא שרק התורה שבכתב נדרשת בי"ג מידות ולא תורה שבע"פ (בירורי המידות ה-א-א).
כמו כן לא אומרים יוכיח מהלכה למשה מסיני (גם יוכיח נגד ק"ו וגם יוכיח נגד פירכא על ק"ו) (בירורי המידות ב-ב-ד).
ללמוד ממקורות אחרים – כל דיני הלכה למשה מסיני א"א ללומדם מסברא או ממידות שהתורה נדרשת בהן (הקדמה לפירוש המשניות לרמב"ם זרעים).
מיתה בידי שמיים לא יכולה להיות הלכה למשה מסיני אם אין לה רמז במקרא או שמפורש בתורה שחייב כרת או מיתה בידי שמיים (חידושי הר"ן סנהדרין פא:).
כמה הלכות למשה מסיני שנשנו יחד, כגון שיעורין חציצין ומחיצין (עירובין ד.) – נחלקו הראשונים האם ניתנו יחד למשה בסיני (תוס' מועד קטן ד. ד"ה אלא (השני)), או שהן הלכות נפרדות, אלא שנשאלו יחד בבית המדרש מניין הן, והשיבו שהן הלכות למשה מסיני (רש"י סוכה לד. ד"ה עשר).
החולק ומכחיש דין שניתן בהלכה למשה מסיני עובר בלא תעשה, שנאמר (דברים יז-יא) "לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך ימין ושמאל" (רמב"ם ממרים א-ב).
עשה דוחה לא תעשה. לגבי הלכה למשה מסיני, נחלקו הפוסקים האם דוחה לא תעשה (שדי חמד ח"ד ע-כו (ד"ה עשה) עמוד 429. ספר המקנה (ר' אליעזר זוסמאן סופר) נו-א אות כה: דוחה).
חוזק
[עריכה]בסעיף זה נדון בחוזקה של המידה במקרה שמידה אחרת סותרת אותה.
קל וחומר לא יועיל נגד הלכה למשה מסיני (תוס' שבת כח. ד"ה מה).
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: מידות שהתורה נדרשת בהן.