קובץ יסודות וחקירות/בניית בית הכנסת
הגדרה
[עריכה]מצווה לבנות בית שמיוחד לתפילה (הסוגיא של סתירת בית כנסת בבבא בתרא ג:).
דיני בית הכנסת הם שלושה:
א) מצוות בניית בית הכנסת.
ב) איסור סתירת בית הכנסת.
ג) קדושת בית הכנסת.
בערך זה נדון במצוות בנייתו ובאיסור לסותרו. בערך קדושת בית הכנסת נדון בקדושתו.
מקור וטעם
[עריכה]במקור למצוות בניית בית הכנסת נחלקו הפוסקים לשלוש דעות (שדי חמד ח"א ב-מד ד"ה בית עמוד 333):
א) דאורייתא, והיא מצוות עשה, שנאמר (שמות כה-ח) "ועשו לי מקדש" (שנות ימין ח"א ט. בדפיו), עוד הזכיר שם השדי חמד את הפסוק (יחזקאל יא-טז) "ואהי להם למקדש מעט", ודרשו שהוא בית כנסת.
ב) דרבנן, והפסוקים הם אסמכתא (זו דעת הזכר דבר).
ג) אין שום מצווה לבנות בית הכנסת, לא מדאורייתא ולא מדרבנן, ואפילו אם אין בעיר בית כנסת. ומה שכופין בני העיר זה את זה לבנות בית כנסת אינו מדין כפייה על המצוות (כמו שכופין אותו ליטול לולב) אלא מדין צורכי העיר (כמו שכופין אותו לבנות בית שער לחצר) (יד ימין או"ח ג ד"ה ברם, טז: בדפיו).
(והשדי חמד שם תלה את מחלוקת זו במחלוקת במקור לקדושת בית כנסת, שגם בה נחלקו האם היא דאורייתא או דרבנן ).
במקור לאיסור סתירת בית הכנסת נחלקו הראשונים והאחרונים האם הוא מדאורייתא או מדרבנן (דאורייתא: ספר מצוות הקצר לרמב"ם ל"ת סה, חיי אדם יז. דרבנן: ר"ן מגילה כו:, מנחת חינוך תלז-א [יח] בסופו, שו"ת חתם סופר יו"ד רפא, חלקת יואב ד. והמבי"ט תפילה פרק יא הסתפק בזה).
ביכנ"ס אחר
[עריכה]כאשר יש בית כנסת אחר בעיר, דנו האחרונים האם דיני בית הכנסת הנוסף נעשים קלים יותר:
במקור למצוות בניית בית הכנסת כאשר כבר יש בית כנסת בעיר – הסתפק השדי חמד (ח"א ב-מד ד"ה בית עמוד 333) האם עדיין יש מצווה לבנות בית כנסת מדאורייתא, או רק מדרבנן, או שאין בזה שום מצווה .
באיסור סתירת בית הכנסת כאשר יש בית כנסת נוסף בעיר – נחלקו הפוסקים האם מותר לסתור אחד מבתי הכנסת (ט"ז או"ח תחילת קנב), או שעדיין אסור (מגן אברהם וביאור הלכה שם).
בממונות
[עריכה]בגדרו הממוני של בית הכנסת נחלקו המפרשים: האגודה סובר שהוא הקדש (תחילת מעילה), וקצוה"ח סובר שאינו הקדש אלא הוא כחצר השותפין (קצוה"ח ר-א ד"ה אולם, והביא שם גם את האגודה).
ונפק"מ לדין מציאה בבית הכנסת, שלכו"ע המוצא מציאה בבית הכנסת – הרי היא שלו, אלא שנחלקו בטעם לזה: לאגודה הוא משום שחצר מדין יד , ואין יד להקדש. ולקצוה"ח – משום שהוא כחצר השותפין.
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: ביתהמקדש, קדושת בית הכנסת.