לדלג לתוכן

קובץ יסודות וחקירות/ביזוי מצווה

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הגדרה

[עריכה]

איסור לבזות את המצוות (הסוגיא בשבת כב.).
לדוגמא, אסור לכסות את הדם ברגל, להרצות מעות כנגד נר חנוכה, להסתפק מנוי סוכה כל שבעה (שבת כב.), אסור להפיח בתפילין (שבת קל., וביאר השאגת אריה מ (ד"ה אחר) שהטעם הוא משום ביזוי מצווה), אסור ללחוש פסוק על המכה, אסור להגות את השם באותיותיו (סנהדרין צ. במשנה, וכתב השדי חמד (ח"א מערכת ב פאת השדה לח עמוד 431) ששני איסורים אלו הם מדין ביזוי מצווה).
נקרא גם שלא יהיו מצוות בזויות עליו (שבת כב.).
החולק על דין זה לכאורה הוא שמואל, שמתיר להרצות מעות כנגד נר חנוכה (שבת כב.). אך ביארו המפרשים שאינו חולק על איסור ביזוי מצווה, אלא שמתיר דווקא הרצאת מעות, ויש לזה כמה טעמים:
א) זהו תשמיש עראי (ריטב"א שם ד"ה כי).
ב) זהו אינו ביזוי כלל (קרן אורה שם ד"ה ובאמת).
ג) שמואל סובר שמותר להסתפק ממצווה באופן שאין בו ביטול מצווה.
ד) שמואל מתיר להסתפק ממצווה דרבנן.
ה) הרצאת מעות אינה ביזוי, וכמו שמראה אין בו משום מעילה (שלושת הטעמים האחרונים בשפת אמת ד"ה שם בגמרא א"ל).

מקור וטעם

[עריכה]

מקור האיסור מהפסוק "ושפך את דמו וכיסהו בעפר" (ויקרא יז-יג), ודרשו "ושפך וכיסה" – במה ששפך (בידו) יכסה, שלא יכסנו ברגל, שלא יהו מצוות בזויות עליו. וממצווה זו לומדים לכל המצוות שאסור לבזותן (שבת כב.).
ונחלקו המפרשים בדרשא זו:
א) זו דרשא גמורה, ולכן איסור זה הוא דאורייתא (שאגת אריה מ ד"ה אחר, פני יהושע ביצה ל: ד"ה שם ומי).
ב) הדרשא היא אסמכתא, ולכן איסור זה הוא דרבנן (שו"ת כנף רננה ג ד"ה ברם).
ג) יש חילוק בין שני סוגי ביזוי: ביזוי ע"י קיום מצווה אחרת, כגון להתיר ציצית מבגד לבגד, שטעמו משום שמבזה את הטלית הראשונה – הוא דרבנן. ביזוי שלא ע"י קיום מצווה אחרת, כגון לוחש פסוק על המכה והוגה את השם באותיותיו – הוא דאורייתא (שדי חמד ח"א מערכת ב פאת השדה לח עמוד 431, והביא שם את שלוש הדעות).
בטעם האיסור ביאר הרמב"ם שאין כבוד המצוות לשם המצוות עצמן, אלא לשם הקב"ה שציוונו עליהן (רמב"ם שחיטה יד-טז).

פרטי הדין

[עריכה]

שימוש בחפץ של מצווה, כגון להשתמש בציצית לצורכו – השאילתות (פרשת שלח) אסר זאת מדין ביזוי מצווה. אך הטור (או"ח כא, והביא גם את השאילתות) התיר זאת, וביאר שהאיסור הוא רק לקיים את המצווה דרך ביזיון (כגון לכסות את הדם ברגל, שהכיסוי הוא המצווה), אך להשתמש בחפץ של מצווה – מותר (והב"י (או"ח כא בתחילתו) הקשה על הטור מהאיסורים להרצות מעות כנגד נר חנוכה ולהשתמש בנוי סוכה).

ערכים קרובים

[עריכה]

ערכים קרובים: הידורמצווה, מצוות.