קובץ יסודות וחקירות/אשם תלוי
הגדרה
[עריכה]עבירה שחייבים עליה כרת במזיד וחטאת בשוגג, אדם המסתפק אם חטא בה מביא אשם תלוי (הסוגיות בכריתות יז. והלאה).
דוגמאות: ספק האם אכל חלב, אכל חלב שספק האם יש בו כשיעור, ספק האם אכל שומן או חלב, ספק האם בא על אשתו או על אחותו, עשה מלאכה וספק האם הוא שבת או יום חול (כריתות יז. במשנה).
מקור וטעם
[עריכה]מקורו מהפסוקים "ואם נפש כי תחטא ועשתה אחת מכל מצוות ה' אשר לא תעשינה ולא ידע ואשם ונשא עוונו. והביא איל תמים מן הצאן בערכך לאשם אל הכהן וכיפר עליו הכהן על שגגתו אשר שגג והוא לא ידע ונסלח לו" (ויקרא ה-יז).
טעמו אינו לכפר על החטא עצמו (שהרי אם לאחר מכן יוודע לו שחטא – צריך להביא חטאת, ולא נתכפר באשם התלוי), אלא לכפר על כך שלא נזהר שלא יגיע לספק חטא (חינוך קכח ד"ה משרשי).
במהותו חקר הרוגאצ'ובר האם הוא דין אחד (של אשם תלוי) על כל האיסורים, או שלכל איסור יש דין אשם תלוי נפרד (צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"א אשם תלוי אות קנב).
לגבי ודאותו חקרו האחרונים אם הוא חיוב ודאי על שעבר ספק איסור (קרבן ודאי), או שהוא דין ספק על צד הספק שעבר (והוא ספק קרבן, וגזירת הכתוב שמותר אפילו שהוא ספק חולין בעזרה) (הגר"ח על הרמב"ם מעשה הקרבנות יח-י ד"ה ואשר יראה: דין ודאי. קובץ ביאורים גיטין מא, קובץ הערות מב-ד. צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"א ד"ה אשם תלוי קנא: מחלוקת רמב"ם וראב"ד).
במניין המצוות כל מוני המצוות מנאוהו כמצווה בפני עצמה (ספר המצוות לרמב"ם עשה ל, חינוך קכח, סמ"ג עשה ריד, רס"ג עשה קמט), והגרי"פ פערלא הקשה שלכאורה הוא רק פרט ממצוות קרבן השוגג, ואין למנותו בפני עצמו (על הרס"ג עשה קמט).
פרטי הדין
[עריכה]בכל ספיקא דאורייתא נחלקו הרמב"ם והרשב"א האם הוא לחומרא מדאורייתא או רק מדרבנן. אך בדבר שחייבים על זדונו כרת הרמב"ם מודה שהוא לחומרא מדאורייתא, שהרי העושה אותו חייב באשם תלוי, ומוכח שהוא אסור מדאורייתא (רמב"ם טומאת מת ט-יב).
במזיד נחלקו הראשונים אם יש אשם תלוי (קובץ שיעורים כתובות ס: רש"י – לא מביא, תלמידי ר"י – מביא, ובעלי התוס' נחלקו בזה).
אם בשעת המעשה ידע שהוא ספק איסור אינו מביא אשם תלוי, שהרי אינו שב מידיעתו. ודין אשם תלוי נאמר רק כאשר בשעת המעשה לא ידע כלל שהוא ספק (תוס' כריתות יז. ד"ה ספק).
ספק ספיקא – דעת התוס' שחייבים עליו אשם תלוי (כריתות יז: ד"ה מדסיפא, דן בדבריהם מנחת חינוך קכח-א [ג] ד"ה ואם, [ח] ד"ה והנה). והשדי חמד תמה על דבריהם (ח"א עמוד 474).
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: ספיקא דאורייתא, קרבנות.