לדלג לתוכן

קובץ יסודות וחקירות/אין חזקה לנזקין

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הגדרה

[עריכה]

המזיק לחבירו אינו יכול לטעון שיש לו חזקה על כך (רשב"ם בבא בתרא נ: ד"ה אין, הסוגיא בבבא בתרא כג.).
לדוגמא, המזיק את חבירו ע"י עשן של כבשן שהוא גדול ומזיק ביותר, או ע"י בית הכסא שלהם שהיה מסריח ביותר – אינו יכול לטעון שיש לו חזקה על כך (בבא בתרא כג. ותוס' שם ד"ה בקוטרא).

מקור וטעם

[עריכה]

בטעמו נחלקו הראשונים האם אין דרך בני אדם למכור את נזקיהם (רשב"א בבא בתרא כג. ד"ה ואלא), או שאין דרך בני אדם למחול על נזקיהם (רא"ש בבא בתרא כג. (פרק ב סי' יח)).

פרטי הדין

[עריכה]

ראיה לנזקין – נחלקו הראשונים האם יש ראיה לנזקין, ויש בזה ארבע דעות:
א) אין ראיה, שאפילו אם יביא המזיק עדים או שטר שהניזק מכר לו, אעפ"כ יכול הניזק לטעון שהוא קניין בטעות, שסברתי שאני יכול לקבל ועכשיו איני יכול לקבל (ר"ת בתוס' בבא בתרא כג. ד"ה אין).
ב) יש ראיה, דהיינו אם המזיק הביא עדים או שטר שהניזק מכר לו – מועיל (ר"י רמב"ם ורוב הפוסקים, הובאו בריטב"א בבא בתרא כג. ד"ה ולענין, תוס' שם ד"ה אין).
ג) יש ראיה אפילו ע"י חזקת שלוש שנים, והדין שאין חזקה לנזקין הוא שאין חזקה מייד, אך לאחר שלוש שנים יש (דעה ברמב"ן בבא בתרא כג. ד"ה עוד. ושם (בד"ה אין) הביא גם את שתי הדעות הקודמות).
ד) ראיה שמכר או נתן לו מועילה, אך ראיה שמחל לו לא מועילה (דעה בטור חו"מ סוף קנה), משום שלגבי מכירה אנו אומרים שאגב זוזי גמר ומקני, וכן לגבי מתנה בוודאי קיבל ממנו טובת הנאה, אך לגבי מחילה אנו אומרים שהיא מחילה בטעות (ב"ח שם ס"ק סא ד"ה כתב).
אופן הקניין והמחילה – לדעות שמכר או מחילה מועילים , נחלקו המפרשים איזה מעשה קניין צריך, ויש בזה שלוש דעות:
א) צריך קניין סודר דווקא (ב"ח חו"מ קנה-סא ד"ה ומ"ש).
ב) צריך קניין, וגם קניין כסף מועיל (פרישה חו"מ קנה-סא).
ג) אין צריך מעשה כלל (רמב"ן בבא בתרא כג. ד"ה ואחרים) .

הנזק

[עריכה]

גדר הנזק לעניין שאין לו חזקה הוא כל דבר שהוא נזק גדול לגוף שאין דרך העולם לסבול כיוצא בו (ריטב"א בבא בתרא כג. ד"ה ומאי), ובלבד שהוא היזק קבוע (רמב"ם שכנים יא-ד).
הניזק עצמו – גדר הנזק תלוי בניזק עצמו, שאם הוא נזק גדול עבורו אין למזיק חזקה אפילו אם לאחרים אינו נזק גדול כל כך (ריטב"א בבא בתרא כג. ד"ה ומאי).
המזיק ע"י אבק או נדנוד הקרקע, הרמב"ם (שכנים יא-ד) כתב שגם להם אין חזקה, ויש חולקים עליו (מאירי בבא בתרא כג. (ד"ה והשני) הביא את הרמב"ם ואת החולקים).
נזקי ממון שאין בהם צער הגוף – בפשטות יש להם חזקה (ריטב"א בבא בתרא כג. ד"ה ומאי), אך יש אומרים שגם להם אין חזקה (לפי הגירסא האחרת שהביא שם הריטב"א).
אם ההיזק נמצא בתוך רשות חבירו, כגון שבנה בית הכיסא בתוך חצר חבירו, יש לו חזקה (שו"ע חו"מ קנה-מב).

ערכים קרובים

[עריכה]

ערכים קרובים: הרחקת נזיקין, חזקת שלוש שנים, חזקת תשמישין, נזיקין.