צרור החיים/הקדמת המחבר
צרור החיים
[עריכה]אמר המני"ח ז"ל, עם היות כי בהלכות יסודי אשר חיבר הרמב"ם ז"ל בספר המדע המפורסם, יש בכללן עשר מצוות - מצות עשה, וד' מצות ל"ת, וזהו פרטן: א. לידע שיש שם אלוה. ב. שלא יעלה במחשבה שיש אלוה אחר זולת ה'. ג. ליחדו. ד' לאהבו. ה'. ליראה ממנו. ו. לקדש שמו. ז. שלא לחלל את שמו. ח. שלא לאבד דברים שנקרא שמו עליהם. ט. לשמוע מן הנביא המדבר בשמו. י. שלא לנסותו.
וביאור כל המצות, באו בארוכה בספרו ספר היד החזקה, בררנו פרק אחד מעשרה כי העשירי קדש לה', והוא פרק החמישי, שבו נתבאר המצוה הששית שהיא לקדש שמו יתברך המוטל עלינו לחובה. וכדי שישתרש בלב כל אחד מישראל מצוה זו, שעליה נאמר "יש קונה עולמו בשעה אחת", ומי שיאמין בלב ובנפש לקיים בעת הצורך מצוה זו כהלכתה, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה, ויצדק לומר "כי עליך הורגנו כל היום", לכך התחלנו בם תחילה.
ואח"כ סדרנו הלכות דעות, לפי שיש בכללן י"א מצוות, חמש מצוות עשה, ושש מצות ל"ת, וזהו פרטן: א. להדמות בדרכיו. ב. להדבק ביודעיו. ג. לאהוב את הריעים. ד. לאהוב את הגרים. ה. שלא לשנוא את האחים. ו. להוכיח. ז. שלא להלבין פנים. ח. שלא לענות אומללים. ט. שלא להלוך רכיל. י. שלא לנקום. יא. שלא לנטור.
וביאור כל אלה המצות, להיות שהם דברים המראים על דרכי ה' יתברך, אשר בהמצאותם יכול האדם להשיג את החיים הנצחיים, העתקנו אותם בצרור החיים, כי מבין רזי עיני אדוני אבי בעל "עץ החיים" המפורסם, בספר "צרור המור" אשר עשה, כנזכר בספר "שפתי ישנים", רואה אני, כי סיים בקונטרס "זכרון לבני ישראל" אשר הדפסתי בשנת אשתקד, סמוך ונראה ללקט הקמח על הש"ס, תפס בפרק חמישי הנזכר. לכן, ממקום שסיים יעקב אבינו, משם התחלתי ללכת אחריו בעקבותיו, ולזכות את הרבים בהלכותיו ודעותיו של רבינו משה ז"ל.
ולסיים בכי - טוב - לגבר כי ישא עול בנעוריו, העלתי שלשה פרקים, אחד בחנוך הנערים הקטנים, וא' ברחוק מדת הגאוה. וא' בצורך הדבקות המדת הענוה, ופרק אחד הכולל כל פרטי היראה, כמו שכתבו בספרים בדרך קצרה על צד האפשרי, בדברים המזוקקים / אשר מדבש הם מתוקים / ונאכלים לתאבון מכל מיני מטעמים / ללכת בדרכי ה' התמימים / להיותם נכתבים ונחתמים / לאור באור החיים / ולהסתופף בצל עץ החיים / והיתה נפשם צרורה בצרור החיים: