לדלג לתוכן

עמוד:דורות הראשונים ד.pdf/11

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪440‬‬

המתיבתא בהגליל באושא

‫ בגדיו ואמר להם אחינו ישראל שמעו עד כאן היינו חייבין בתלמוד תורה מכאן ואילך אנו חייבין בכבודו של מת נתקבצו קהל גדול לקבור את בנו של ר׳ עקיבא אמר להם הוציאו לי ספסל לבית הקברות ישב ודרש ואמר אחינו ישראל שמעו לא שאני חכם ויש כאן חכמים ממני לא שאני עשיר ויש עשירים ממני אנשי דרום מכירין את ר׳ עקיבא אנשי גליל מאין מכירין וכו׳ אלא יודע אני ששכרכם מרובה וכו'״.

ומבוארים לפנינו כל הדברים כולם יחד.

הדבר מפורש שהי׳ זה בגליל ושישב אז ר׳ עקיבא שם.

אבל בהיותם כולם ור׳ עקיבא ביחוד כל ימיהם ביהודה, שם גדלו והצליחו, ושם היו כל מעשיהם, שם נשאו ענף ושם גדלו פרים, שם היו מכיריהם קרובים ומיודעים,

כי על כן אמר ר׳ עקיבא להקהל הגדול אשר נאםף לכבודו ללוות את בנו כי שכרם הרבה מאד שהרי שם אין לו מכירים ואוהבים קרובים ומיודעים וכל מה שבאו אינו כי אם לכבודה של תורה לבד.

״אנשי דרום מכירים את ר׳ עקיבא אנשי גליל מאין מכירים וכו׳ אלא יודע אני ששכרכם מרובה שלא נצטערתם ובאתם אלא לכבוד התורה״.

והיינו שאנשי גליל אינם מכירים את ר׳ עקיבא האיש, כי לא הי׳ דר ביניהם עד עתה, והנם יודעים רק את שמעו הטוב, וגדולת תורתו שמעו וידעו, ועל כן נקבצו ובאו רק לכבוד התורה.

והננו רואים גם זאת כי בעת ההיא לא היו שם רק ר׳ עקיבא ותלמידיו כי אם גם יתר זקני חכמי הדור, עד כי ר׳ עקיבא בענותנותו הי׳ יכול לאמר ״לא שאני חכם ויש כאן חכמים ממני״.

והננו רואים גם את זאת כי לא היו שם בדרך מקרה וכאורחים באים, כי אם ששם היו קבועים ויושבים בבית מדרשם ״וכשהי׳ ר׳ שמעון בנו של ר׳ עקיבא חולה לא ביטל בית מדרשו אלא פקדו וכו׳״.

וזה עצמו הנאמר בזה ״בא הראשון וכו׳ אמר להם שאלו וכו׳ בא השלישי ואמר לו גוסס אמר להם שאלו וכו׳״ הוא כלשון הספרי דברים א׳ ט"ז על רבן גמליאל בהמתיבתא:

״כך היתה מדתו של רבן גמליאל כשהי׳ נכנס ואומר שאלו בידוע שאין שם קנתור כשהי׳ נכנס ולא הי׳ אומר שאלו בידוע שיש שם קנתור״.

וכשנצרף יחד עם זה את אשר אמר ״ויש כאן חכמים ממני״ דהיינו חביריו זקני הדור, ידענו מכל זה יחד ככל אשר יבואר עוד גם לפנינו כי הי' שם ר׳ עקיבא הראש בהמתיבתא.

את אשר יחסר כאן הוא רק המקום בהגליל כי לא נפרט בזה שם אושא.

אבל אף שלא נפרט שם אושא הוא כמו שנפרט,

שהרי זה הוא סדר חמתיבתות זה אחר זה אשר יפרוט אותם ר׳ יוחנן ״מיבנה לאושא ומאושא ליבנה ומיבנה לאושא ומאושא לשפרעם ומשפרעם לבית שערים וכו׳״. ‫