לדלג לתוכן

עזרה:ספרים/שאלות נפוצות

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
ספרי ויקיטקסט אשר הודפסו באמצעות כלי יוצר הספרים ו-PediaPress

להלן תשובות לשאלות נפוצות אודות כלי יוצר הספרים.


שאלות הנוגעות לייצוא לקובצי PDF

[עריכה]
למה הערכים בקובצי ה-PDF מוצגים באופן שונה מהאופן בו הם מוצגים בדפדפן?

לספרים המודפסים אין פסי גלילה, בעוד שבדפדפן יש, ובשל מגבלה זו התוכן המודפס חייב להיות מפוצל על פני כמה עמודים. כדי לקבל תוצאה טובה בדפוס, חלק מהאלמנטים שקיימים בדפי האינטרנט חייבים להיות מוצגים בצורה שונה. הדבר עלול לגרום לעתים תסדיר בלתי צפוי, במיוחד בטבלאות ובערכים המבוססים על קוד HTML במקום קוד הויקי.

כיצד אני יכול לשפר את המראה של התוכן בקובצי ה-PDF?

ניתן לבצע שיפורים בערכים עצמם על מנת לגרום להם להיראות טוב יותר בגרסאות המודפסות. ראו עזרה:ספרים/אפשרויות מתקדמות על מנת ללמוד כיצד לשפר את המראה של התוכן בקובצי ה-PDF.


שאלות הנוגעות לייצוא לקובצי OpenDocument

[עריכה]
מהו קובץ OpenDocument?

פורמט OpenDocument הוא פורמט קובץ המשמש לשמירת משרדיים כגון קובצי טקסט. זהו תקן פורמט חופשי שנועד להחליף פורמטים קנייניים כגון doc ו- docx של Microsoft Word.

שמירת הספרים בפורמט זה שימושית במיוחד כאשר עורך או קורא מעוניינים לבצע שינויים רבים בתוכן הספרים במעבד תמלילים חיצוני. מורים עשויים למצוא אפשרות זו שימושית למדיי.

איזו תוכנה נדרשת כדי לפתוח קובץ זה?

קובצי OpenDocument ניתן לפתוח באמצעות רוב תוכנות מעבדי תמלילים הפופולריות כיום, לרבות: אופן אופיס, Microsoft Office 2007 SP2 ומעלה, ועוד.


openZIM

[עריכה]
מהו קובץ ZIM?

קובץ ZIM הוא קובץ המשתמש בפורמט הפתוח והחופשי ZIM. פורמט זה נוצר במיוחד לצורך אחסון תוכן ממיזמי קרן ויקימדיה לקריאה לשימוש במחשבים, התקנים ניידים, וכו'. פורמט זה מאפשר דחיסה גבוהה ואחזור מהיר של ערכין.

איזו תוכנה נדרשת כדי לפתוח קובצי ZIM?

ישנן שלל תוכנות מחשב אשר יכולות לטעון קובצי ZIM. התוכנה w:Kiwix היא התוכנה הנפוצה ביותר והיא זמינה להורדה עבור Windows, MacOSX וגנו/לינוקס.


שאלות כלליות על כלי יוצר הספרים

[עריכה]
ש: איפה אני יכול למצוא ספרי ויקיטקסט?

כל הספרים נמצאים בקטגוריה קטגוריה:ספרים.

ש: מה ההבדל בין ספרים הנמצאים במרחב ויקיטקסט לספרים הנמצאים במרחב המשתמש?

הספרים הנמצאים במרחב ויקיטקסט הנם ספרים אשר נערכים בשיתוף על ידי קהילת ויקיטקסט כולה – הדבר עשוי להועיל לכולם ולכל אחד יש את ההזדמנות להמשיך ולשפר אותם. הקריטריונים ליצירת ספר בשיתוף פעולה במרחב ויקיטקסט הנם:

  1. נושא מוגדר היטב.
  2. כותרת ברורה.
  3. הספר צריך להיות בגודל סביר (ראה ויקיטקסט:ספרים).

הספרים הנמצאים במרחב המשתמש משמשים את העורכים למטרות שונות ובשל כך אינם חייבים לעמוד בקריטריונים הללו.

ש:האם אני יכול להעתיק ו/או לשנות ו/או להעביר לשם אחר, ספר ויקיטקסט אשר נמצא במרחב המשתמש?

במידה ומצאתם ספר ויקיטקסט שנוצר על ידי עורך אחר אשר מאוחסן במרחב המשתמש שלו, אנא שמרו על כללי הנימוס המקובלים ובקשו מהיוצר של הספר להעתיק או להעביר את הספר למרחב המשותף (ויקיטקסט:ספרים/). בכל מקרה, כל ספרי ויקיטקסט (כולל הספרים שבמרחב המשתמש) נוצרים תחת רישיון המאפשר שימוש חופשי בהם.

ש:כיצד אמחק ספר שיצרתי במרחב המשתמש שלי?

במידה ששמרת את הספר שיצרת במרחב המשתמש שלך (למשל משתמש: שם משתמש / ספרים / שם הספר שלי), אתה יכול פשוט לבקש ממפעילי המערכת שימחקו אותו על ידי הצבת התבנית {{למחוק}} בראש העמוד.


מגבלות ידועות

[עריכה]
הגבלת הגודל של הספרים

הספרים המודפסים לא יכולים כיום להכיל מעל ל-500 ערכים, ומכילים עד 800 עמודים בכל ספר מודפס (ספרים עם מעל ל-800 עמודים מפוצלים באופן אוטומטי על פני שתי כרכים או יותר). בספרים בגודל A5 יש קרוב לכפול ממספר העמודים בקובצי ה-PDF אשר הנם בגודל הדפסה של דפי A4.

זכרו כי יצירת קובצי PDF גדולים יכולים להימשך זמן רב וכתוצאה מכך יוצרים עומס רב על השרת. משום כך, לעתים רבות כדאי לשקול לחלק ספרים גדולם למספר כרכים.

תיבות מידע וטבלאות גדולות

תיבות מידע וטבלאות גדולות מודפסות על כל הרוחב של העמוד ולא בצדי המסך באותו האופן כפי שהם מוצגים בדפדפנים. הסיבה לכך היא המגבלות של השימוש בניירות בגדול A5 בגרסאות המודפסות.

CSS ו-HTML

ה-CSS ו-HTML אשר משפיעים על האופן בו התוכן מעוצב בעת התצוגה בדפדפנים, לא תמיד מוסבים באופן מלא בעת יצירת קובצי ה-PDF. לעתים רבות התבניות עוברות הסבה בעת התאמת התוכן לדפוס.

נוסחאות TeX

בעת ייצור לקובצי PDF, תגיות מתמטיות מוצגות כתמונות סיבית ולא באיכות ההדפסה עקב מגבלות טכניות.


משוב כללי לבאגים

[עריכה]

באגים, בקשות ושאלות ניתן להעלות בדף המשוב של כלי הספרים.