לדלג לתוכן

נאום פוטין לאזרחי רוסיה (25 במרץ 2020)

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בעת נאום ולדימיר פוטין מלשכתו אל האומה ב-25 במרץ 2020, הוא הודיע על שורת צעדים להתמודדות עם התפרצות מגפת הקורונה:

הנאום

[עריכה]

"אזרחי רוסיה היקרים! חברים יקרים!

אני פונה אליכם בנושא שמטריד את כולנו כעת. אנו רואים עד כמה המצב מתפתח עם נגיף הקורונה בעולם. במדינות רבות, מספר מקרי ההידבקות ממשיך לעלות. כל הכלכלה העולמית תחת מתקפה, וכעת צפויה פגיעה בה.

בזכות האמצעים שננקטו מראש, אנו ככלל מסוגלים לרסן את ההתפשטות הרחבה והמהירה של המחלה. אך עלינו להבין שרוסיה - פשוט בשל מיקומה הגאוגרפי - אינה יכולה לבודד את עצמה מהאיום. סמוך לגבולותינו נמצאות מדינות שכבר מושפעות קשה מהמגיפה ואי אפשר באופן אובייקטיבי לחסום לחלוטין את חדירתה לארצנו. אבל מה שאנחנו יכולים וכבר עושים זה לעבוד בצורה מקצועית, בצורה מסודרת ומראש. והעדיפות העיקרית כאן היא החיים והבריאות של אזרחינו.

כל היכולות והמשאבים קשורים לפריסה של מערכת טיפול ומניעה רפואיים בזמן. ברצוני לפנות במיוחד למדענים שלנו, לרופאים, לפרמדיקים, לאחיות הרפואיות, לעובדי בתי החולים, לרפואות הציבורית, לרפואה הפרטית, לשירותי אמבולנס. אתם נמצאים עכשיו בחזית ההגנה על המדינה. אני מודה בכנות לכולכם על עבודתכם המסורה.

אני מבקש מהאזרחים להקדיש תשומת לב מרבית להמלצות הרופאים והרשויות. הרבה תלוי בזה עכשיו. זה נכון במיוחד עבור הקבוצות הפגיעות ביותר באוכלוסייה: אנשים מבוגרים וסובלים ממחלות כרוניות. ולגביהם, ולכל האזרחים, המשימה כעת היא לצמצם את הסיכונים.

מטבע הדברים נשאלת השאלה ארגון ההצבעה בפריסה ארצית על התיקונים החוקתיים, עם תאריך מוגדר מראש ב-22 באפריל. אתם יודעים עד כמה אני לוקח [זאת] ברצינות. וכמובן, אבקש מכם לבוא ולהביע את דעתכם בנושא זה - עניין עקרוני, מפתח למדינתנו, לחברה שלנו. עם זאת, כפי שאמרתי קודם, העדיפות המוחלטת עבורנו היא הבריאות, החיים ובטיחות האנשים. לכן אני מאמין שצריך לדחות את ההצבעה למועד מאוחר יותר.

נעריך כיצד יתפתח המצב הן במחוזות והן במדינה כולה, ורק בהסתמך על חוות דעת מקצועיות והמלצות רופאים ומומחים, נחליט על יום הצבעה חדש. כעת חיוני למנוע את איום התפשטות המחלה. לכן אני מצהיר שהשבוע שלאחר העבודה אינו [שבוע] עבודה, בשכר. כלומר סוף השבוע יימשך משבת 28 במרץ ועד ראשון 5 באפריל. באופן טבעי, כל מבני התמיכה בחיים, כולל מוסדות רפואיים, בתי מרקחת, חנויות, מוסדות המספקים [שירותי] בנקאות, חישובים פיננסיים, תחבורה וכן [ה]רשויות בכל הרמות ימשיכו לעבוד.

אני חוזר ואומר, ימי חופש ארוכים ניתנים בדיוק כדי להפחית את התפשטות המחלה. אני פונה לכל אזרחי המדינה. בואו לא נעשה זאת, נסמוך על [נטיית ה]"אולי" הרוסי שלנו. אל תחשבו, בבקשה, כפי שקורה אצלנו: "אה, זה לא ישפיע עליי!", זה יכול להשפיע על כולם ואז מה שקורה כיום במדינות רבות במערב, הן באירופה והן מעבר לים, יכול להפוך לעתידנו המידי. יש להקפיד על כל ההמלצות. יש צורך להגן על עצמכם ועל יקיריכם, להפגין משמעת ואחריות. ותאמינו לי, הדבר הבטוח ביותר עכשיו הוא להיות בבית.

אדון בנפרד על המצב החברתי-כלכלי הנוכחי. כאן אנו זקוקים גם לצעדים נוספים, בעיקר כדי להבטיח הגנה חברתית של אזרחים, שמירה על הכנסותיהם ומשרותיהם, כמו גם תמיכה בעסקים קטנים ובינוניים, בהם מועסקים מיליוני אנשים.

בעניין זה יבוצעו אמצעי העדיפות הבאים.

  • ראשית. יש לחדש באופן אוטומטי את כל התנאים הסוציאליים וההטבות המגיעות לאזרחים במהלך ששת החודשים הקרובים, מבלי לספק אישורים וביקורים נוספים [אצל ה]רשויות. לדוגמה, אם למשפחה יש את הזכות להטבות דיור ושירותים קהילתיים, היא לא תצטרך לאשר באופן קבוע את רמת הכנסתה על מנת לקבל תמיכה כזו. אני גם מפנה את תשומת הלב לתשלומים לאור חגיגות 75 השנה לניצחון הגדול לוותיקי המלחמה ולעובדי העורף בגובה 75 ו-50 אלף רובל, בהתאמה, שצריכים להתבצע לפני חגי מאי, מוקדם מהרגיל, באפריל.
  • שנית. יש צורך לפרנס משפחות עם ילדים. בשלושת החודשים הבאים, החל מאפריל, אני מציע לשלם לכל המשפחות הזכאיות לקרן לידה עוד חמשת אלפים רובל בחודש עבור כל ילד מתחת לגיל שלוש כולל. תמיכה כזו חשובה במיוחד למשפחות בהן ילדים אינם לומדים כיום בפעוטון או בגן, להורים הסובלים בשל חופשת מחלה או בחופשת לידה. באשר לאמצעי התמיכה החדש שלנו, כלומר תשלומים לילדים בגילאי שלוש עד שבע שנים, אני מורה לממשלה לזרז את כל הפעילות הארגונית כך שמשפחות יתחילו לקבל את התשלומים הללו לא ביולי, כמתוכנן, אלא חודש קודם לכן, ביוני. אני גם מבקש מהמושלים לזרז את העברת המידע הדרוש ממשרדי הרישום האזוריים לשירותי המס. עמיתים, חשוב מיסודו להתחיל כבר לשלם. שימו לב לכך.
  • שלישית. יש לתמוך באנשים שהיו בחופשת מחלה או שאיבדו את עבודתם. כעת מחושבת חופשת מחלה על סמך ניסיונו של העובד ומשכורתו. כתוצאה מכך עובדים, בעיקר צעירים, עלולים לקבל דמי מחלה נמוכים במיוחד. זה כמובן לא הוגן. אני מציע לקבוע את הנורמה: יש לחשב את תשלומי חופשת המחלה על בסיס שכר מינימום אחד לפחות בחודש. בינתים נורמה כזו תהיה בתוקף עד סוף השנה הנוכחית, ואז נקבל החלטה תוך התחשבות במצב. הכלכלה הרוסית, כמו כלכלות מדינות אחרות, חווה לחץ שלילי חזק כתוצאה מהשלכות המגיפה. וצריך, כאמור, לתמוך במי שעשוי להתמודד עם אובדן עבודה. כעת, למעט כמה קטגוריות של אזרחים, התשלום המקסימלי של דמי האבטלה מוגבל לסכום של 8,000 רובל לחודש. אני מציע להגדיל אותו לשכר המינימום, כלומר עד 12,130 רובל.
  • רביעית. אזור סיכון נוסף הוא הלוואות לאזרחים. ברור שעם הפחתה חדה בהכנסה, תשלום חוב על פי המצב הקודם קשה או פשוט בלתי אפשרי. אני מציע לספק הקפאה הן לצרכן והן להלוואות משכנתא. במה מדובר? אם אדם נקלע למצב חיים קשה, היינו: הכנסתו החודשית פחתה בחדות ביותר מ-30 אחוז, זכאי לכך שחובו יושעה זמנית ויוארך. כמובן, ללא קנסות. אני מבקש מבנק רוסיה לספק מנגנון דומה להארכת הלוואות ליזמים בודדים. אם החזר חוב עקב סיבות אובייקטיביות הוא בלתי אפשרי באופן עקרוני, אז במקרה זה אזרח לא צריך להיכנס למבוי סתום, להפוך לבן ערובה לטענות הנושים. הליכי פשיטת רגל צריכים להיות ריאלים ולא מכבידים. אני מבקש מהממשלה והפרלמנט לזרז את אימוץ השינויים הנדרשים במסגרת הרגולציה.
  • חמישית. עסקים קטנים ובינוניים, חברות קטנות, בעיקר בתחום השירותים, מתמודדים כעת עם קשיים, עם ירידה בהזמנות וירידה בהכנסות. יש צורך לעזור לחברות כאלה להמשיך בעבודתם במצב הקיים, שמשמעותה שמירה על עובדיהן. אני חוזר ואומר, המשימה החשובה ביותר שלנו, אני פונה כעת לכל המעסיקים, היא להבטיח יציבות בשוק העבודה ולמנוע גידול באבטלה. המדינה תסייע לעסקים בפתרון בעיה זו. אני מציע עבור אותם מפעלים, עבור אותם ענפים שהכי מושפעים מהמצב הקשה הנוכחי, לספק את אמצעי התמיכה הבאים: לעסקים קטנים ובינוניים אני חושב שיש צורך לדחות את כל המסים, למעט מע"מ, למשך ששת החודשים הקרובים. למפעלים קטנים, בנוסף לדחיית מס כזו, נינת גם דחיית תשלום דמי ביטוח לקרנות סוציאליות. באשר להלוואות בנקאיות, כאן חברות קטנות ובינוניות, אשר נקלעות למצב קשה, צריכות לקבל עיכוב בהלוואות גם למשך ששת החודשים הקרובים. באופן כללי, אני מבקש מהממשלה והבנק המרכזי להציע ולנקוט בצעדים נוספים בכדי להבטיח הלוואות בר קיימא למגזר, כולל מתן ערבויות מדינה וסובסידיות.

הבא: על חברות המוצאות את עצמן במצב קשה להגן מפני פשיטת רגל. בעניין זה, אני מציע להכניס השהייה של שישה חודשים להגשת בקשות הנושים לפשיטת רגל של חברות וגביית חובות וקנסות. אני חוזר ואומר, אמצעים אלה יורחבו לחברות הפועלות בענפים שנפגעו בעיקר מהמצב הקשה הנוכחי. במקביל, אני מורה לממשלה לנהל מעקב מתמיד אחר המצב ובמידת הצורך להרחיב ולהתאים את רשימת הענפים הזקוקים לתמיכה.

  • שישית. כעת אנו מחויבים לעשות הכל כדי לתמוך בהכנסה של האזרחים, בעיקר אלה המועסקים במפעלים קטנים ובינוניים. כדי שלמפעלים כאלה יהיו משאבים נוספים לכך, אני מציע לחצות, בין 30 ל-15 אחוזים, להפחית את גובה דמי הביטוח עבורם. תעריף מופחת כזה יחול על סכום שכר העולה על שכר המינימום ושכר המחייה. אם השכר בשכר המינימום או מסיבה כלשהי אפילו נמוך יותר, אז השיעור יישאר זהה, 30 אחוז.

ולבסוף, אני מציע שני צעדים נוספים. אני אדבר עליהם בנפרד.

  1. יש לחייב מסים על כל תשלומי ההכנסה (בצורה של ריבית ודיבידנדים) העוברים מרוסיה לחו"ל לתחומי השיפוט בחו"ל. כעת שני שליש מהכספים הם כאלה, אך למעשה מדובר בהכנסה של אנשים ספציפיים, כתוצאה מסוגים שונים של תכניות אופטימיזציה כביכול, כפופים לשיעור מס אמיתי של 2 אחוזים בלבד. בעוד שאזרחים, אפילו עם משכורות קטנות, משלמים מס הכנסה של 13 אחוזים. זה כמובן לא הוגן בלשון המעטה. לכן אני מציע למי שמושך את הכנסותיו בצורה של דיבידנד לחשבונות זרים, לספק שיעור מס על דיבידנדים כאלה של 15 אחוזים. מטבע הדברים הדבר ידרוש התאמות להסכמי המס הכפול שלנו עם מדינות מסוימות. אני מבקש מהממשלה לארגן עבודה כזו. אם שותפינו הזרים לא יקבלו את הצעותינו, רוסיה תיסוג מההסכמים האלה באופן חד צדדי ובואו נתחיל באותן מדינות שדרכן עוברים משאבים משמעותיים ממוצא רוסי, שהם הרגישים ביותר עבור המדינה שלנו.
  2. במדינות רבות בעולם, הכנסות ריבית של יחידים מפיקדונות בבנקים והשקעות בניירות ערך כפופות למס הכנסה. אנחנו לא גובים מסים מהכנסות כאלה. אני מציע לאזרחים שסכום הפיקדונות הבנק שלהם או השקעות בניירות ערך חוב עולה על מיליון רובל, לקבוע מס על הכנסות ריבית בסך 13 אחוזים. כלומר, אני חוזר ואומר, לא על התרומה עצמה, אלא רק על הריבית המתקבלת מהשקעות כאלה יחויבו במס על הכנסות אישיות. אני מדגיש כי מדד כזה ישפיע רק על אחוז אחד מהמשקיעים. יחד עם זאת, התנאים להפקדת כספים בבנקים רוסיים יישארו אטרקטיביים ואחד הרווחים ביותר בעולם.

הפתרונות המוצעים אינם קלים. אבל אנא התייחסו אליהם בהבנה. ואני מוסיף שכל ההכנסות התקציביות הנוספות שיתקבלו כתוצאה מיישום שני הצעדים המצוינים לעיל, אני מציע לכוון באופן ממוקד למימון אמצעים לתמיכה במשפחות עם ילדים, לסייע לאנשים המתמודדים עם אבטלה או שמוצאים עצמם בחופשת מחלה.

אזרחי רוסיה היקרים!

כל האמצעים שננקטים ויינקטו יעבדו, יתנו תוצאה, רק אם אנו נראה אחדות, הבנת המורכבות של המצב הנוכחי. אם המדינה, החברה, האזרחים יפעלו יחד, אם נעשה את כל מה שתלוי בכל אחד מאיתנו. עלינו לזכור את האחריות האישית שלנו על יקירינו, כלפי אלה שגרים בקרבת מקום, הזקוקים לעזרתנו ותמיכתנו. באופן כללי, בסולידריות כזו טמונה עוצמתה של החברה, מהימנות העזרה ההדדית, יעילות התגובה שלנו לאתגר העומד בפנינו.

תודה על תשומת הלב."

מקור

[עריכה]