משתמש:Nettadi/ארגז חול
תיאור מפעלותיו של אוגוסטוס האלוהי
[עריכה]תיאור מפעלותיו של אוגוסטוס האלוהי (בלטינית: Res Gestae Divi Augusti) היא כתובת המיוחסת לאוגוסטוס קיסר ובה דיוקן עצמי ופירוט הישגיו של אוקטביאנוס – לימים הקיסר אוגוסטוס, הפרינקפס הראשון של רומא העתיקה, הכתובה בגוף ראשון. הטקסט לא נכתב כאוטוביוגרפיה, אלא כתיאור תעמולתי של הפרינקפס כראשון בעם הרומי (Populus Romanus). בתחילת הכתובת יש הקדמה קצרה, גוף הכתובת מכיל 35 פסקאות ולבסוף יש נספח. הפסקאות מקובצות לפי נושאים וניתן לחלקן בצורה הבאה: פסקאות 2–14 מתארות את הקריירה הפוליטית של אוגוסטוס; פסקאות 15–24 מתארות את מעשיו ותרומתו למען הציבור; פסקאות 25–33 מתארות את הישגיו הצבאיים והדיפלומטיים; ופסקאות 34–35 מסכמות את יחסו של העם הרומי למעשיו של אוגוסטוס. הנספח (שייתכן כי לא נכתב בידי אוגוסטוס) כתוב בגוף שלישי, ומונה את ההוצאה הכספית של אוגוסטוס לטובת העם הרומי, לבניית מבני ציבור ולשיקומם וכן לעזרה לקהילות שנפלו קורבן לאסונות טבע. תרגום מאנגלית על פי William Stearns Davis, ed., Readings in Ancient History: Illustrative Extracts from the Sources, 2 Vols. (Boston: Allyn and Bacon, 1912-13), Vol. II: Rome and the West, pp. 166-172.
1
[עריכה]בשנתי התשע-עשרה, ביוזמתי ועל חשבוני, גייסתי צבא שבראשו עמדתי על מנת לשחרר את הרפובליקה הרומית כשהייתה תחת שלטון מדכא של סיעה. מסיבה זו, הסנאט צירף אותי לשורותיו בהחלטות משבחות כאשר גאיוס פנסה ואולוס הירטיוס היו קונסולים[1], הם נתנו לי את הזכות להשמיע את דעתי בפני הקונסולים, ונתנו לי את הסמכות להנהיג. [2] הסנאט הורה לי כפרומגיסטראט [3] לעבוד לצידם של הקונסולים, לשמור על בטחון הרפובליקה מכל איום. באותה שנה, כשהקונסולים נפלו בקרב ,העם מינה אותי קונסול וטריומוויר על מנת להשליט חוק וסדר ברפובליקה.
2
[עריכה]את האנשים שרצחו את אבי [4] גירשתי לגלות על יד שימוש בהליך שיפוטי בלבד, אבל כשהם הרימו את דגל המרד כנגד הרפובליקה הבסתי אותם פעמיים בשדה הקרב.
3
[עריכה]ניהלתי מלחמות אזרחים ומלחמות עם אויבים מחוץ הן ביבשה והן בים; כמנצח בכל המלחמות הפגנתי את מידת הרחמים לכל האזרחים [הרומאים] שנותרו בחיים. מדינות זרות, שעליהן יכולתי בבטחה לתת חנינה העדפתי לשמר במקום להרוס. כ-500,000 אזרחים רומאים נשבעו לי את שבועת הנאמנות הצבאית. ליותר מ-300,000 מהם נתתי את הזכות להתישב בקוֹלוֹנְיָה [5] או ששלחתי חזרה לעיירות הולדתם מוניקיפיום [6] כשתקופת השירות שלהם נגמרה. ולכל אלה נתתי אדמות שנקנו על ידי, או כסף לחוות חקלאיות וזאת מכיסי הפרטי. לקחתי 600 ספינות, חוץ מאלה הקטנות מטרירמה[7].
4
[עריכה]פעמיים זכיתי לכבוד של אוביישן [8] שלוש פעמים קיבלתי את הכבוד המלא טריומף כמנצח, עשרים ואחת פעמים זכיתי לכבוד כאימפרטור[9]. לאחר מכן, כשהסנאט הצביע להעניק לי כיבודים על ניצחונותי הרבים, דחיתי אותם. ולעתים קרובות הפקדתי את זרי הדפנה[10] בקפיטול [11], וכך קיימתי את הנדרים שנדרתי בקרב. על מנת לציין את מפעלותי או מפעלות הכפופים לי שפעלו תחת חסותי ושהסתיימו בהצלחה משמחת ביבשה ובים, קבע הסנאט חמישים וחמש פעמים הודיה לאלים בני האלמוות. ומספר הימים שבהם נחגגה ההודיה, תוך מילוי הוראות הסנאט, היה 890. תשעה מלכים, או ילדי מלכים, הובלו לפני כרכרה שלי בעת מצעדי הניצחון. כשכתבתי את המילים האלה, שלוש עשרה פעמים הייתי קונסול, ובמשך שלושים ושבע השנים החזקתי בתואר ובמעמד של טריבון[12].
הערות שוליים
[עריכה]- ^ תואר שניתן למחזיק במשרה הנבחרת הגבוהה ביותר ברומא העתיקה בזמן הרפובליקה הרומית.
- ^ בשנת 44 לפני הספירה
- ^ תואר שניתן ברפובליקה הרומית לאדם הפועל עם סמכות של בעל משרת, מגיסטראט, אך בלי להחזיק במשרה כזו בפועל. הפרומגיסטראטים מונו על פי "החלטת הסנאט" (senatus consultum) ולא על־פי חוק מיוחד
- ^ הכוונה היא ליוליוס קיסר שבצוואתו מינה את בנו המאומץ גאיוס אוקטביוס ליורשו היחיד, הוריש לו את שם הקיסר והפך אותו לאחד האזרחים העשירים ביותר ברפובליקה
- ^ לטינית: colonia ומשמעותו המקורית היא "שטח אדמה שיועד לעיבוד חקלאי". היות שבעת העתיקה נהגו לא אחת להשיג שטחים אלה באמצעות כיבוש ובהמשך ליישב בהם חיילים משוחררים
- ^ סטטוס ביניים שניתן לערים שנכבשו על ידי רומא העתיקה, לפיו הוענקו לתושבי העיר חלק מהחובות והזכויות של אזרחי רומא, אך לא כולן. המוניקיפיום היא דרגה נמוכה מקולוניה
- ^ ספינת מלחמה בעת העתיקה המונעת בעזרת משוטים.
- ^ כבוד ה"תשואות" (בלטינית: ovatio מילולית:לשמוח) היה דרגה פחותה של האות הניצחון הרומי. אוביישן ניתן למצביא כאשר לא הוכרזה מלחמה בין אויבים או כאשר אויב נחשב נחות או כשהסכסוך נפתר עם סכנה קטנה או ללא סכנה לצבא עצמו
- ^ אימפרטור (בלטינית: imperator) הוא מונח משפטי מדיני ברומא העתיקה שבמובנו הרחב ביותר מתפרש כבעל שלטון, ובמובנים מצומצמים יותר מתפרש כמפקד צבא מנצח. לפי החוק הרומאי מפקד צבא היה זכאי להיקרא אימפרטור רק בהכרזה על ידי חייליו שלו, בשדה הקרב, סמוך לניצחונו. תואר זה היה מאושר לפעמים על ידי הסנאט הרומי, והמצביא היה נושא אותו עד סוף כהונתו או עד לעריכתו של מצעד ניצחון לכבודו.
- ^ ברומא העתיקה הזֵרים היו סמלי ניצחון בקרב, באמצעותם הכתירו מפקד מצליח במהלך מצעד הניצחון.
- ^ הכוונה היא למקדש של ההשלשה הקפיטולינית האלים יופיטר, יונו אשתו ומינרווה שעמד על גבעת הקפיטולין שהיא הגבוהה מבין שבע הגבעות של רומא.
- ^ אוגוסטוס קיסר, קיבל מהסנאט את כוח הטריבון (potestas) וחסינותו, בנוסף לאימפריום מורחב, ושאר הכוחות שהרעיף עליו הסנאט. ההענקה הרשמית של הכוח הטריבוני העניק למעשה לאוגוסטוס, יחד עם שאר הכוחות, את השלטון המוחלט ברומא באופן חוקי, ויצרה את המשרה החדשה של הפרינקפס.