משפחות סופרים/ר' אבא ד

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי


ר' אבא ד. אמורא בבבל בדור השני שונה הלכות מפי רב[1], ומפי שמואל[2], ואם כי לא מצאנוהו יחד עם רב, ושדבר אתו פה אל פה, אבל מצאנו שאמר לרבי ירמיה בר אבא, כי דריש לנו רב להני קראי באגדה דריש כוותך[3], מבואר שהיה בפרקיה דרב, וגם שדבר עם רבי ירמיה בר אבא שהיה תלמיד וחבר לרב[4] בלשון אתה[5], אבל עם שמואל מצאנו שהיה לו לתלמיד גמור, והוא קוראו בלשון ירושלמי, רבי שמואל, ואין זה תואר הסמיכה שהרי שמואל לא נסמך ולא נקרא רבי[6], אלא הוא בלשון ירושלמי כמו "מר" בבבלי, ומצאנו שאומר רבי שמואל אסברה לי וכו'[7], ואין לומר שהוא ר' אבא אחר ומדבר מהאמורא הירושלמי ר' שמואל[8], שהרי מצאנו עוד הפעם, שמספר מעשה באשתו של פרסי אחד, שהשכירה חצר שלה שלא מדעת בעלה, ואתא קומי רבי שמואל, ושרא[9]. וענינם של הפרסיים לא מצאנו בא"י רק בבבל, עם רב ושמואל[10], ודע כי עוד לא נתברר לי אם רק אבא זה איננו גם ר' אבא ה' שבסמוך, אף שחלקתים לשנים:

  1. ^ ביצה טז: יומא סד: יבמות לז: שם סח: שם סט. שם עז. שם פז. גיטין פז: תמורה כג. ירושלמי ברכות פ"א ה"ה, שם פ"ו ה"א, שביעית פ"י ה"א. שם שם ה"ג. שבת פי"ז ה"א, עירובין פ"ז ה"ב, פסחים פ"ה ה"ב, שם פ"ז ה"ו. סוכה פ"א ה"א, שם שם ה"ה. שקלים פ"א ה"ד, מגילה פ"ב ה"ב, תענית פ"ב הי"ד, שם פ"ד ה"א, מו"ק פ"ג ה"ה, יבמות פ"ח ה"ג, שם פי"ב ה"א, שם שם ה"ב, נזיר פ"ב ה"י, שם פ"ד ה"ד, סוטה פ"ה ה"ב, שם פ"ט הט"ו, גיטין פ"א ה"א, שם פ"ג ה"ב, שם פ"ז ה"ג, שם פ"ח ה"ב, שם פ"ט ה"ז, קדושין פ"ג ה"ו, שם פ"ג הי"ב, שם פ"ד ה"א, ב"מ פ"ב ה"ח, שבועות פ"ד ה"ב, שם פ"ו ה"ב, ושם ספ"ו, ע"ז פ"א ה"ב, שם פ"ג ה"ג, שם שם ה"ט, שם שם ה"ח, שם פ"ח ה"י, נדה פ"ג ה"ב, שם שם ה"ד, ויקרא רבה פרשה ל"ב סי' ו', ועוד.
  2. ^ ברכות נ'. עירובין יג: סוכה יג: מגילה ה'. ע"ש, חולין צב: ירושלמי שבת ספ"ה, שם פי"ז ה"א, עירובין פ"ו ה"ז, ובסנהדרין פ"ג ה"ט ר' בא בר שמואל, צ"ל "בשם שמואל", וע' היטב ירושלמי יבמות פ"ד הי"א, נדה פ"א ה"ג א"ר ברכיה בשם שמואל וכו' א"ל ר' מנא מנן שמע רבי הדא מילתא א"ל מן ר' אבא ע"ש. ולקמן ר' אבא ה'.
  3. ^ חולין צב., וכן בירושלמי קדושין ריש פ"ב ה"א א"ר אבא אתא עובדא קומי רב ועבד שליח עד, ע"ש.
  4. ^ ברכות כז. ע"ש ובערכו.
  5. ^ והא דאי' בחולין נז. דר' אבא א"ל לר' ירמיה בר אבא למה ליה "למר" כוליה האי, זה הוא ר"א תלמיד ר"ה ורב יהודה, כמבואר שם בסוגיא ע"ש, והוא קבל הרבה מר' ירמיה בר אבא, כמבואר בערכו בסמוך.
  6. ^ ב"מ פה: ע"ש ובערכו.
  7. ^ ירושלמי עירובין פ"ו ה"ז, ע"ש.
  8. ^ ע' בערכו.
  9. ^ ירושלמי עירובין פ"ו ה"ג.
  10. ^ ע' ירושלמי ברכות פ"ו ה"ב, שבת ספט"ז ע"ש, קדושין פ"ג ה"י, קהלת רבה פרשה ז' סי' ח' ע"פ טוב אחרית דבר ע"ש ועוד בכ"מ.