לדלג לתוכן

מקור:תקנות מסלות הברזל הממשלתיות (סמכויות המנהל הכללי)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

<שם> תקנות מסלות הברזל הממשלתיות (סמכויות המנהל הכללי), 1938

תקנות שהתקין הנציב העליון עפ"י סעיף 40(1)(ב)

[עריכה]

<מקור> ((ע"ר 1938, תוס' 2, 926|תקנות מסלות הברזל הממשלתיות (סמכויות המנהל הכללי)|0811)); ((1939, תוס' 2, 659|תקון|0925)); ((1943, תוס' 2, 636|תקון|1288)), ((814|תקון מס' 2|1301)); ((1944, תוס' 2, 783|תיקון|1362)); ((1947, תוס' 2, 243|תיקון|1556)); ((ע"ר תש"ח, תוס' א', 1|פקודת סדרי השלטון והמשפט|0:312670)), ((39|פקודת המטבע|0:312686)); ((ע"ר תש"ח, 22|הודעה בדבר סמכויות השרים)); ((ק"ת תשי"ד, 211|תיקון|0408)), ((976|תיקון מס' 2|0457)); ((תשט"ו, 14|תיקון|0477)); ((תשי"ח, 1622|תיקון|0810)); ((תשי"ט, 1499|תיקון|0916)); ((תשכ"ב, 2242|תיקון|1335)); ((תשכ"ד, 814|תיקון|1547)); ((תשכ"ח, 1758|תיקון|2243)); ((תשכ"ט, 421|תיקון|2317)).

<מבוא> בתוקף הסמכויות המסורות לו בסעיף 40(1)(ב) מפקודת מסלות הברזל, 1936, התקין הנציב העליון את התקנות הבאות:-


((מכוח האמור בסעיפים 14 ו-15 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח-1948, כל סמכות שהיתה נתונה על פי החוק בידי הנציב העליון תהא נתונה לממשלה, וכל מקום בו נאמר בחוק "פלשתינה (א"י)" ייקרא מעתה "ישראל". מכוח האמור בסעיף 11 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח-1948 - לפיו החוק הקיים בארץ־ישראל נשאר בתקפו, בשינויים הנובעים מתוך הקמת המדינה ורשויותיה - סמכויות המזכיר הראשי נתונות לממשלה או לשר הממונה, ומקום בו נאמר "מבקר החשבונות הממשלתי" ייקרא מעתה "החשב הכללי". פורסמה הודעה על הענקת סמכויות הנציב העליון לשר התחבורה (ע"ר תש"ח, 22). לפי סעיף 2 לפקודת המטבע, תש"ח-1948, כל מקום בו נאמר "פונט" הכוונה היא ללירה ישראלית. לפי חוק רשות הנמלים (תיקון מס' 5), התשמ"ח-1988, הגדרת "המנהל הכללי" מקבילה להגדרה "המנהל" [[בפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], תשל"ב–1972]].))

@ 1. השם

תקנות אלה תקראנה (("))תקנות מסלות הברזל הממשלתיות (סמכויות המנהל הכללי), 1938((")).

פקידות

[עריכה]

@ 2. מנויים (תיקון: תש"ח)

(1) יכול המנהל הכללי למנות האנשים שימלאו בשירות הנמוך משרות שבא עליהן אישור, ואילו במשרות ממדרגה O, יכול הוא למנות אנשים בכל נקודת-הגדלה של משכורת בדרגה המאושרת של אותה מדרגה; וכן יכול הוא למנות אנשים למשרות בגבול הסכום החפשי הנתון לרשותו מן התקציב המאושר, ואילו אם היו האנשים עובדים בתוקף חוזים שבכתב, חובה לקיים כהלכה את תנאי החוזים.
(2) מקום שנחוץ יכול המנהל הכללי להעסיק פקידים (שלא נקבעה להם משכורת בתקציב) אם אפשר לחסוך מאותו סעיף-הוצאה כספים לתשלום שכרם של פקידים נוספים אלה.
(3) אולם אם נחוץ לבקש הרשאת תשלום מיוחדת חייב המנהל הכללי לבקש את אישורו הקודם של שר התחבורה. במקרים יוצאים מן הכלל יכול המנהל הכללי להעסיק מספר מצומצם של אנשים נוספים כשאי אפשר לחכות עד לקבלת אישורו הקודם של שר התחבורה, ואפילו אם יש הכרח בהרשאת-תשלום מיוחדת, בתנאי שבעת ובעונה אחת עם בקשת הרשאת התשלום תמסר הודעה על המסבות שהצריכו פעולה זו.

@ 3. העלאות במשרות והגדלות במשכורת

(1) יכול המנהל הכללי להעלות כל פקיד בגבולות התקציב המאושר לאותן המשרות אשר לגביהן יש לו סמכות המינוי.
(2) המנהל הכללי יכול גם להרשות מתן הגדלות במשכורת לכל פקידי מסלות הברזל בהתאם להסכמים שלהם או בהתאם לדרגות-השכר המאושרות.
(3) בכל המקרים שבהם יש למנהל הכללי הסמכות להעלות במשרה, יכול הוא להפסיק או לדחות הגדלות במשכורת או העלאות במשרות או לצוות להוריד פקידים למדרגות נמוכות יותר.
(4) יכול המנהל הכללי לשית על כל פקיד מפקידי מסלות הברזל קנסות שלא יעלו בסך הכל על שכר שבעה ימים ממשכ((ו))רתו החדשית של הפקיד הנקנס, באַשמת התנהגות רעה, מעשים בלתי מהוגנים או הזנחת תפקיד.

@ 4. (תיקון: תש"ח) : (((בוטלה מכללה עם הקמת מדינת ישראל).))

@ 5. תנאי השירות (תיקון: תש"ח)

(1) השארת הפקידים במשרותיהם במסלות הברזל תלויה בכשרון-הפעולה שבו הם ממלאים את התפקידים השונים המוטלים עליהם; הואיל והשרות במסלות הברזל של המדינה בהכרח שהוא שונה לפי טבעו מן השרות במחלקות ממשלתיות אחרות, לפיכך יבחן כשרון-הפעולה של הפקידים באותם נסיונות המבחן הנוהגים אצל חברות של מסלות ברזל העובדות לשם רוחים.
(2) יכול המנהל הכללי לפטר בלא חקירה ודרישה קודמת כל פקיד שאינו בר-פנסיה אם ימרה במזיד צו חוקי של הפקיד הממונה עליו או אם יעדר מעבודתו בלא נטילת רשות או בלי סבה מספקת, או אם יתרשל מתוך הרגל או אם ימאן או יתרשל למלא את תפקידו או, מקום שמעסיקים אותו באיזה תפקיד מיוחד, אם יתגלה שאין הוא מוכשר לתפקיד ההוא, בתנאי שאם היו האנשים עובדים בתוקף חוזים שבכתב, חובה לקיים כהלכה את תנאי החוזה.
(3) יכול המנהל הכללי להפסיק לאלתר את עבודתו של פקיד ובענין זה יש לקיים בכל חומר הדין את התקנות בענין שירות המדינה (([במקור: בענין השרות במושבות])): על המנהל הכללי להודיע אחר כך בכתב לפקיד את נימוקי הפסקת השירות ולדרוש ממנו למסור לו בכתב עד לתאריך שיפורש (וזמן מספיק ינתן לו לשם כך) מהם הנימוקים שהוא מסתמך עליהם כדי לנקות עצמו מן האשמה.
(4) כל פקיד שאינו כלול בשום סוג מסוגי המשרות מותר לפטרו לרגל קיצוצים בפקידות בהמסר לו מודעה חודש ימים למפרע; ואילו בפקידים העובדים במשכורת חדשית או בכל פעם שהמנהל הכללי מוצא כי רצוי הדבר, מותר ליתן לפקיד המפוטר שכר חודש ימים תחת ליתן לו הודעת פיטורין חודש ימים למפרע.

@ 6. שכר לילה, שכר עבודה נוספת, שכר פרסאות (מילין) ושכר חילוף משמרות (תיקון: תש"ח, תש"ח-2)

(1) לעובדים בסניפי המכונות, הקטרים והתנועה מותר לתת שכר מיוחד בעד עבודת לילה, בעד עבודה מחוץ לשעות העבודה, בעד מספר הפרסאות (מילין) ובעד עבודה במקרה פקיד תורני, לפי הדרגה ששר התחבורה יאַשרנה או יסכים לה; במקרים מיוחדים יוכל המנהל הכללי לתת הענקות ממין זה לאנשים העובדים בסניפים אחרים.
(2) המנהל הכללי יכול גם ליתן הגדלות זמניות במשכורת למשך תקופות שלא תעלינה על שלושה חדשים ובשיעורים שלא יעלו על 5 לירות לחודש לפקידים מן השרות הנמוך שהושאלו באופן זמני לתפקידים מיוחדים הגוררים עמם אחריות נוספת בקשר לעבודות מיוחדות במסלות הברזל, או שנתמנו להוציא לפועל תפקידים מיוחדים בקשר לעבודות אלה נוסף על תפקידיהם הרגילים:
בתנאי שהגדלות זמניות אלה לא תנתנה אלא אם יש להן כיסוי בחשבון העבודות והשרות היוצאים מן הכלל המובא בסעיף-הוצאה "ו" של תקציב מסלות הברזל או בסעיף "קרן החידושים" (([במקור: או בסעיף "קרן מיוחדת של מסלת הברזל קנטרה–חיפה"])).

@ 7. פגרה (תיקון: תש"ח)

יכול המנהל הכללי לתת פגרה מכל סוג שהוא לכל פקידי מסלות הברזל הישראליות בהתאם לתקנות שירות המדינה (([במקור: לתקנות השירות במושבות])), לתקנות הפגרה של ממשלת ישראל הנוהגות באותה שעה או בהתאם לתנאי החוזה של כל פקיד ופקיד.

@ 8. העברות

יכול המנהל הכללי לצוות על פקיד לעבור מתחנה לתחנה או מסניף לסניף.

@ 9. פרסים בעד גילוי עבריינים במשפטים פליליים (תיקון: תש"ח-2)

יכול המנהל הכללי להציע ולשלם פרסים בעד גילוי עבריינים במשפטים פליליים חמורים עד לשיעור של עשר לירות כל פרס, והסכום יזקף על חשבון ההכנסות של מסלות הברזל.

@ 10. הגנה בהאשמות פליליות שהובאו נגד פקידי מסלות הברזל (תיקון: תש"ח, תשכ"ט)

הובאה נגד פקיד מפקידי מסלות הברזל האשמה פלילית המתעוררת מתוך המסבות הקשורות בתפקידו, ואין יסוד לפקפק בצדקת הנאשם, יכול המנהל הכללי לקבל עליו את ההגנה במקרה זה ולהזדקק לאותה העזרה המשפטית שימצא צורך בה; ואולם אם יש הוכחה לכאורה (פרימה פציה) כי פקיד מפקידי מסלות הברזל עשה מעשה שלא כהוגן, יניחו לו את ההגנה על עצמו בידיו הוא, והשאלה בדבר השתתפות מסלות הברזל בהוצאות המשפטיות תובא אחר כך בפני המנהל הכללי למען יתן את הוראותיו.

@ 11. הוצאות על מזון וכו' בשעת דחק (תיקון: תש"ח)

אם אין אפשרות להשיג צרכי מזון באופן אחר, יכול המנהל הכללי לאַשר כל סכום הוצאה נאות שצריך להוציאו לשם הספקת צרכי מזון לעובדי מסלות הברזל במקרי דחק הגוררים עמם תנאי חיים קשים מחוסר הנוחות ההכרחית, כגון במקרים של תיקוני פרצים שניבעו בגלל שטפון המסלה, ירידה חמורה מעל הפסים, או מפּאַת כל תאונה דומה אחרת; במסיבות מעין אלה הרשות בידו להתיר הוצאה דומה לזאת לשם הספקת צרכי מזון לצבור. דו"ח מפורט על הוצאה ממין זה ישלח לשר התחבורה (([במקור: למזכיר הראשי])) בכל פעם שיהא צורך לקבל אישור להוצאה שלא הוקצב בשבילה סכום בתקציב המאושר.

@ 12. תשלום שכר לפועלים מחוץ לישראל (תיקון: תש"ח)

אם יש צורך להביא לארץ פועלים בלתי מקצועיים לשם כל עבודה במסלות הברזל, יכול המנהל הכללי, בקבלו תחילה את אישור שר התחבורה, להכניס לארץ פועלים כאלה, להתיר תשלום שכר בעד מספר הימים שיקבלו הפועלים האלה בנסיעתם למקום העבודה וחזרה.

@ 13. שכירת בנינים פרטיים לצרכי משרדים או בתי-דירה לפקידים (תיקון: תש"ח)

בידי המנהל הכללי יהיה הפיקוח על כל הבנינים המוקדשים לצרכי מסלות הברזל בלבד, והרשות בידו ליחד דירות בבנינים אלה בשביל פקידי מסלות הברזל: אם לא יהיו בנינים מתאימים למסלות הברזל או לממשלה, יכול המנהל הכללי לשכור בנינים פרטיים לצורך בתי דירה בשביל פקידים שיש להם הזכות לקבל דירה בתוקף תקנות הממשלה או בתוקף חוזה, או לכל צורך אחר הקשור במסלות הברזל, ובכל רבע שנה עליו להמציא לשר התחבורה (([במקור: למזכיר הראשי])) את רשימת הבנינים השכורים על ידו, ולפרש ברשימה את סכום שכר הדירה ואת שמות בעליהם ושמות הפקידים שהבנינים נתיחדו בשבילם.

@ 14. תעודת שירות (תיקון: תש"ח)

המנהל הכללי רשאי ליתן תעודות שרות בטופס הקבוע לפקידים עם עזבם את השרות: בתנאי כי פקיד שכהן במשרה שאין למנהל הכללי סמכות המנוי עליה אין נותנין לו תעודה כזאת, אלא לאחר שתחתם גם ע"י שר התחבורה (([במקור: המזכיר הראשי])).

@ 15. (תיקון: 1947) : (((הופקעה).))

@ 16. סתירת בנינים

המנהל הכללי יוכל להרשות לסתור כל בנין ארעי או למכור את חמריו של בנין ארעי כזה אשר הוקם בשעת בנית המסלה, כגון דירת ארעי לעובדים, עד תום בניתם של בניני הקבע.

@ 17. עבודה הנעשית בבתי המלאכה של מסלות הברזל בשביל אנשים פרטיים

אסור לקבל עבודה בבתי המלאכה של הרכבות בשביל אנשים פרטיים או בשביל פקידי מסלות הברזל אלא אם כן יש הסכמה בכתב מאת המנהל הכללי: בכל מקרה כזה יש לערוך חשבון של ההוצאות המשוערות ובכללן ההוצאות של המחלקה, ובטרם תחל העבודה צריך להשליש סכום כסף במזומן כדי סכום הערכת ההוצאות.
ואולם הרשות נתונה למנהל הכללי לקבוע שיעור לעבודות קטנות שבתחומיו מותר לותר על הכנת הערכה של ההוצאות.

@ 18. מחיקת הפסדים של כספים (תיקון: תש"ח-2, תשכ"ח)

יכול המנהל הכללי לאַשר מחיקת הפסדים כספיים (שנגרמו ע"י שוד וכו') עד לשיעור של לא יותר ממאתיים לירות בכל מקרה, ועד כדי אלפיים לירות לשנה:
בתנאי שהמנהל הכללי יאַשר בכל מקרה כזה שההפסד לא נגרם ע"י מעשה-מרמה או ע"י רשלנות מצד פקיד מפקידי מסלות הברזל.

@ 19. הוצאות על עבודות זהירות (תיקון: תש"ח-2, תשי"ד-2)

בשביל העבודות הקטנות החדשות הנזקפות על חשבון ההכנסות של מסלות הברזל נקבע סעיף הוצאה בתקציב השנתי, ובאישורו של המנהל הכללי מותר להוציא עפ"י סעיף-הוצאה זה עד לשיעור של אלף לירות לכל מקרה ומקרה בעד עבודות דחופות הקשורות בהחזקת השירות של מסלות הברזל.

@ 20. קיום חוזים וכו' (תיקון: תש"ח, תשי"ד, תשט"ו, תשי"ט, תשכ"ב)

(1) יכול המנהל הכללי לבצע בצורה המאושרת שטרות, חוזים וכו' מן הסוגים דלקמן:-
(א) חוזים בקשר לביצוע כל מיני עבודות של מסלות הברזל;
(ב) שטרי התחייבות למילואן והשלמתן הנכונים של עבודות;
(ג) חכירות של קרקעות ובנינים הדרושים לצרכי מסלות הברזל;
(ד) מסמכים לשם החזרת רכוש שניתן בתורת בטחון;
(ה) חוזים בקשר לטעינתן ופריקתן של סחורות או בקשר עם ענינים אחרים הדרושים לעבודת התנועה או הכרוכים בה;
(ו) חוזים למכירת גרוטאות, רמץ ושאָר חמרים עודפים;
(ז) חוזי שירות עם פקידים שאינם בני פנסיה והעובדים בתוקף חוזים חדשיים;
(ח) חוזים בדבר שירותי עמילות וסוכנות ותשלום דמי עמילות וסוכנות;
(ט) חוזים בדבר ביטוח משאות המובלים במסילות הברזל וגביית דמי הביטוח;
(י) חוזים בדבר דירות שירות לעובדי הרכבת.
(2) יכול המנהל הכללי להתקשר בחוזים עם מנהלים אחרים של מפעלי מסלות ברזל או מפעלי הובלה לשם סידורי תנועה הדדיים, בתנאי שיקבל תחילה את אישורו של שר התחבורה לכך.
(3) המנהל הכללי רשאי להתקשר בחוזה -
(א) להובלת טובין בכמות מסויימת ובתקופה מסויימת ולקבוע בו תנאים מיוחדים להובלתם ואת התשלומים המשתלמים בעד הובלה כאמור;
(ב) להובלת טובין בקרונות העשויים לחזור ריקים ממקום יעודם או בקרונות שלא נועדו להובלה אותה שעה ולקבוע בעד הובלה כאמור תשלומים בשיעור שהוא נמוך מהשיעור שנקבע בחוק עזר שהותקן על פי סעיף 42 לפקודה (להלן - חוק העזר);
((פורסמו תקנות מסילות הברזל (תעריפי הובלה ותשלומים שונים), התשנ"ה-1995.))
(ג) להסעת נוסעים ברכבת מיוחדת או בחלק מרכבת ולקבוע בעד נסיעה כאמור תשלומים בשיעור שונה מהשיעור שנקבע בחוק העזר.
(4) החוזה כאמור בתקנת משנה (3) ניתן לעיון לכל אדם במשרד המנהל הכללי בחיפה.

@ 21. הצעות להספקת פחם, אדני מסלה וכו'

יכול המנהל הכללי להזמין ולקבל הצעות להספקת פחם, קרשים, אדנים, חמצן, אציטילין, אַספלט וחמרים אחרים כיוצא בהם לפני התאריך שבו צריכים לחמרים, בשים לב אל ההגבלה שהזמנות-למפרע אלה תצומצמנה בגבול הכמויות שלפי ההערכה הן דרושות בשביל העבודות הנורמליות או לשם חידושי העבודות הרגילים או לשם התאמת החמרים לתפקידם; ובשים לב לעוד הגבלה, דהיינו, שהמנהל הכללי לא יזמין הצעות להספקת סחורות שצריך להזמינן מחו"ל, מלבד (א) עצים לאדנים ולקרשים מקיליקיה, מאנטוליה או מרודס, (ב) חמצן, אציטילין ואַספלט ממצרים ו-(ג), בתור יוצא מן הכלל לשם סיפוק דרישות זמניות, עצים לאדנים ולקרשים וחמצן, אציטילין ואַספלט מכל ארץ אחרת.

@ 22. חוזים פעוטים

יכול המנהל הכללי למסור עבודות שתיעשינה על יסוד חוזים פעוטים ולפי לוח-מחירים מבלי שייכות וקשר אל הסך הכל של התשלומים הכרוכים בכך, ובבשים לב אל התנאים האלה:-
(א) שהמחירים שישולמו לא יהיו גבוהים מן המחירים הרשומים בלוח המאושר;
(ב) שהחוזים האלה לא יגררו עמם אחריות לשלם משהו יותר מן התשלום בעד העבודה הממשית שבוצעה ובעד החמרים שהובאו למקום העבודה;
(ג) שהעבודה שעשייתה נמסרה לקבלן יחיד תימדד בכל חודש, וכי שכרה ישולם מדי חודש בחדשו.

@ 23. הצעות לקניות מקומיות

יכול המנהל הכללי להרשות קנית סחורות מתוצרת המקום ומתוצרת חו"ל, אם תהא זו דרושה באופן תכוף. בדרך כלל צריך להחזיק במחסן את כל הסחורות המובאות מחו"ל.

תנועה

[עריכה]

@ 24. תשלום ע"י שטרי אַשראי (תיקון: תש"ח)

יכול המנהל הכללי, לפי הכרעת דעתו, לקבל בטחון לתשלום שכר הובלה בשטר-אַשראי, לאחר מתן בטחון כהלכה בטופס הכללי שיאושר מטעם שר התחבורה (([במקור: המזכיר הראשי])).

@ 25. כרטיס חנם וכרטיסי-הנחה

יכול המנהל הכללי לתת כרטיסי חנם לאנשים שאינם עובדים במסלות הברזל או לעובדים ולפקידים של מסלות הברזל בנסעם לעבודה או לפגרה. כמו כן יוכל לתת כרטיסי הנחה במחירים מופחתים לעובדים במסלות הברזל של מדינות סמוכות, ויכול הוא לפי הכרעת דעתו ליתן כרטיסי חנם או כרטיסי הנחה לפקידים גבוהים של מסלות ברזל אחרות.

@ 26. תביעות פיצויים (תיקון: 1939, 1943-2, תש"ח-2, תשי"ח, תשכ"ד, תשכ"ח)

המנהל הכללי רשאי לסלק תביעות לפיצויים בעד טובין שאבדו, ניזוקו או נתעכבו; וכן הוא רשאי להסמיך את מנהל התנועה והמסחר של מסילות הברזל לסלק תביעות כאמור עד לסך חמש מאות לירות בכל מקרה בהתאם להוראותיו לגבי מקרה או סוג של מקרים.

@ 27. פיצויים בעד היזקות (תיקון: תש"ח-2)

יכול המנהל הכללי לשלם פיצויים עד לסך חמש ועשרים לירות בכל מקרה לאנשים, שלא מעובדי מסלות הברזל, אשר ניזוקו מתאונה במסלת הברזל. עליו לקבל קבלה האומרת שהניזוק מקבל את הסכום כסילוק מלא בעד כל התביעות על התאונה, ולהודיע על הענין לממשלה: אם נתעורר איזה ספק בדבר אחריותה של הנהלת מסלות הברזל תובא השאלה לפני היועצים המשפטיים של הממשלה.

@ 28. מחיקת חובות שאי אפשר לגבותם (תיקון: 1943, תש"ח, תש"ח-2, תשכ"ח)

(1) יכול המנהל הכללי לפי הכרעת דעתו לאשר את מחיקת כל הסכומים שאי-אפשר לגבותם, עד לשיעור של אלף לירות בכל מקרה, בתנאי שהמקסימום יהיה סך עשרת אלפים לירות לשנה, בתנאי שבכל מקרה יוכל המנהל הכללי להעיד כי אי-הגביה לא נגרמה ע"י רשלנות מצד פקיד מפקידי מסלות הברזל. הוא גם יכול למחוק הוצאות הזנה בבית חולים המגיעות מאת פקידי מסלות הברזל ואשר אי-אפשר לגבותן.
(2) יכול המנהל הכללי לאַשר את הויתור על דמי שכירות, דמי איחור, דמי מחסן ודמי עונשין, בלי התחשב עם ההגבלות הכספיות המוטלות על ידי האוצר (([במקור: על ידי האוצר הקיסרי])) או ע"י תקנות המדינה (([במקור: תקנות המושבות])).
(3) יכול המנהל הכללי להרשות את מנהל החשבונות הראשי למחוק, לפי הכרעת דעתו, הפסדים שסבתם טעויות בחשבון בסכומים של לא יותר מעשר לירות בכל מקרה, ובסך הכל לא יותר מחמש מאות לירות לשנה.

@ 29. מסירת סמכויות לפירוש התעריף (תיקון: 1943-2, תש"ח-2)

יכול המנהל הכללי להקנות למנהל החשבונות הראשי את הסמכות לטפל בכל שאלה הנוגעת לפירוש התעריף כשכרוך בכך סכום לא יותר מלירה אחת, או כשאין חלוקי דעות בין מנהל החשבונות הראשי ובין המפקח על המסלה.

מחסני סחורה

[עריכה]

@ 30. סחורות של הרכבת, מחסנים וחשבונות של סחורות שבמחסנים

יכול המנהל הכללי להרשות לפתוח מחסני סחורה חדשים ולקבוע את שויה של כל כמות סחורה שבמחסנים.

@ 31. מכירת סחורות (תיקון: תש"ח)

יכול המנהל הכללי להרשות למכור במכירה פומבית או בדרך הצעת מחירים את הסחורות שלא תצלחנה לשימוש אם מחמת פחת או מחמת שדוגמתם מיושנת; מותר למכור גם סחורות שתצלחנה לשימוש בין לקהל ובין למחלקות ממשלתיות, באישור המנהל הכללי בכל מקרה ומקרה, ויוסיפו על מחיר הסחורה מכסת אחוזים למעלה משוין לפי הרשום בפנקסים, כדי לכסות את ההוצאות הכרוכות בשמירה במחסן ושאָר הוצאות מחלקתיות, והמכסה הזאת תהיה בהתאם לדרגה שתיקבע ע"י שר התחבורה (([במקור: המזכיר הראשי])).

@ 32. הפחתת אבדן מוחסנות, כלי-עבודה ומוסדה (תיקון: 1947, תש"ח-2, תשכ"ח)

המנהל הכללי רשאי לאשר - לפי ראות עיניו - את הפחתת אבדנם של מוחסנות, כלי עבודה ומוסדה (([מכונות עבודה])) במסיבות הבאות ובתחומי הגבולות הבאים, דהיינו:-
(א) במקרה של אבדן או גְרָעים, שמקורם בגנבה או מרמה או רשלנות חמורה של פקיד - עד-כדי 5000 לירות בכל מקרה ומקרה;
(ב) במקרה של אבדן או גרעים, שמקורם בסיבות אחרות - עד-כדי 10,000 לירות בכל מקרה ומקרה;
(ג) במקרה של אבדן או גרעים, שמקורם באלימות מזויינת - עד-כדי 20,000 לירות בכל מקרה ומקרה.

@ 33. (תיקון: 1947) : (((הופקעה).))

@ 34. כלים ומכונות שבלו משימוש

יכול המנהל הכללי לצוות למכור או להעביר לאחר כלים ומכונות שנעשו מוקצים מחמת שימוש.

הוראות שונות

[עריכה]

@ 35. חליפת מכתבים עם הממשלה

המנהל הכללי או בהעדרו, מ"מ המנהל הכללי, הוא הממונה האחד על מסלות הברזל, ורק הוא יחליף מכתבים עם הממשלה בכל שאלה בנוגע למסלות הברזל, ויקבל הוראות מאת הממשלה; הממשלה לא תעשה כל פעולה בלתי אמצעית בנוגע למסלות הברזל או לחבר העובדים בה אלא באמצעות המנהל הכללי, פרט למקרים דוחקים.

@ 36. חקירות מחלקתיות

יכול המנהל הכללי לערוך חקירות מחלקתיות בענינים הנוגעים לאופן העבודה וההנהלה של מסלות הברזל, כאשר ייטב בעיניו.

@ 37. הקצאת קרנות מחודשת (תיקון: 1947)

המנהל הכללי מיופה כח להקצות בהקצאה מחודשת את הקרנות, שהוקצבו, בין סעיפי-המשנה והנסחים השונים של הוצאות עבודה באומדנות התקציב המאושרות של מסילות-הברזל (נסחים א'–ד'), לרבות קרנות נוספות שהוקצבו במיוחד עם הגדלת סעיף-משנה כל-שהוא.

@ 38. הוראות לראשי הסניפים

ראשי הסניפים יקבלו את כל הוראותיהם מאת המנהל הכללי ועליהם למלא אחרי הוראותיו בכל הענינים, בין שהם כלולים מבחינה טכנית בעבודת מחלקותיהם ובין לא; המנהל הכללי יניח את האזורים המפורטים של עבודתם, ביחוד בענינים טכניים, לשיקול דעתם של ראשי הסניפים, ופרט למקרים דוחקים לא יתן הוראות לפקידי הסניפים הנמוכים, אף לא יגמול פרס לפקידים נמוכים כאלה ולא יענישם אלא לאחר שעיין יפה בחות דעתו של ראש הסניף.

@ 39. על המנהל הכללי להמלך בראשי הסניפים

כמו כן חייב המנהל הכללי להמלך בראשי הסניפים בטרם יאחז באיזו פעולה בכל ענין שכרוכות בו שאלות טכניות או עבודה מפורטת של סניפיהם.

@ 40. החלטת המנהל הכללי תהא סופית

החלטת המנהל הכללי תהא סופית ומכרעת בכל השאלות, בין טכניות ובין אחרות.

@ 41. משאלות מאת ראשי הסניפים (תיקון: תש"ח)

אם סבור ראש הסניף כי אם יכנע לפקודות המנהל הכללי, יביא הדבר לידי סכנה לחיים או לרכוש, או שפקודותיו ממריצות אותו לאחוז בפעולה שמבחינה טכנית יש לשלול אותה, או אם ראש הסניף הוא מנהל החשבונות או המחסנאי והם סבורים כי ההיכנעות לפקודות עשויה להביא לידי תרמית חמורה או לגרום לידי אָבדן כספי הממשלה או סחורותיה, יהא ראש הסניף הנוגע בדבר בן-חורין לפנות בבקשה למנהל הכללי ולחוות בה את דעתו, ובחוותו את דעתו זאת לא יאשם באי-משמעת למנהלו, או בהנהגה אשר תזיק לו במשהו, ומשעשה כזאת יהא פטור לחלוטין מכל אחריות טכנית או מכל אחריות אחרת בנוגע למילוי הנכון של פקודות המנהל הכללי לפי מיטב יכלתו והשקפתו; והרי אם הביא הדבר לידי תוצאות העשויות להזיק לשמו הטוב של הפקיד ההוא, תשמש הבקשה שהגיש למנהל הכללי כהגנה על מעשיו; מחובת המנהל הכללי להגיש כל בקשה מסוג זה לשר התחבורה (([במקור: למזכיר הראשי])).

@ 42. חובה למסור ידיעות מפורטות למנהל הכללי

חובה על ראשי הסניפים לתת למנהל הכללי בכל עת את כל האינפורמציה שביכלתם לתתה בכל הנקודות אשר להן קשר בעבודה הטכנית או בעבודה אחרת, ואם יתרשלו במילוי התקנה הזאת, תחול עליהם כל תוצאה שתהא נגרמת מתוך כך.

@ 43. סמכותו של מ"מ המנהל הכללי (תיקון: תש"ח)

מ"מ המנהל הכללי משמש בכל הבחינות במשרתו ובסמכויותיו של המנהל הכללי בעצמו, אך הנהג לא ינהיג שנויים אַדמיניסטרטיביים או כל שיטה חדשה אלא כפי הצורך, לשם מקרים דחופים או בלתי נראים מראש, ואם תתעורר כל שאלה חמורה מחובתו לפנות לשר התחבורה (([במקור: למזכיר הראשי])), אם הזמן מרשה, כדי שתהיה אפשרות לפנות במכתב למנהל הכללי בעצמו ולבקש את דעתו, אם רואים צורך בכך.

@ 44. בגדי שרד

יכול המנהל הכללי לאַשר חלוקת בגדי שרד לעובדים במסלות הברזל, והוא יקבע קנה-מדה לחלוקת בגדי השרד.

@ 45. השמדת מסמכים

(1) יכול המנהל הכללי לאשר את השמדת אותם המסמכים של מסלות הברזל אשר ימצאם כמסמכים אין חפץ בהם בהחלט, ואולם בצוותו להשמיד מסמכים כאלה עליו לנהוג זהירות יתרה ולהשמיד את המסמכים שהם נטולי כל ערך. את המסמכים דלקמן אסור להשמיד בשום פנים:-
(א) מסמכים הקשורים בהוצאה שהיא בגדר החוק הדן בהתישנות משפטים;
(ב) מסמכים הקשורים בהוצאה על עבודות שלא הושלמו ואפילו עבר מועד ההתישנות;
(ג) מסמכים בענין נסיונות ותצפיות;
(ד) מסמכים הקשורים בתביעות בעד שירות וענינים אישיים בקשר לאנשים העובדים בשירות;
(ה) ספרי קופה של פקידי קופה, אך מותר להשמיד תלושי שיקים כתום חמש שנים תמימות.
(2) רשימה מאותם המסמכים השייכים בדין למחלקת החשבונות של מסלות הברזל, צריכה להשלח למנהל החשבונות הראשי לשם אישור, בטרם ינתן צו להשמידם.

@ 46. קרן קנסות @ <עוגן 46.1>

(1) חשבונות קרן הקנסות יתנהלו ע"י מנהל החשבונות הראשי, ואין לשלם שום סכום מתוך הקרן הזאת אלא ברשותו של המנהל הכללי. קנסות שיוטלו בעוון הנהגה רעה או הזנחת חובה, אין זוקפים אותם לקרן זו אלא אם אין הדבר גורר עמו הפסד ישר למסלות הברזל. אם נגרם היזק או הפסד למסלת הברזל ישמש הקנס כתשלום-שכנגד בעד ההיזק או ההפסד.

@ תשלומים מתוך קרן הקנסות <עוגן 46.2> (תיקון: תש"ח)

(2) מותר להוציא כספים מתוך קרן הקנסות למטרות אלה:-
(א) פרסים בעד גנים, מגרשים ודירות בתחנה;
(ב) תרומות למוסדות חבר העובדים במסלות הברזל ולשאָר צרכים המשמשים לנוחותם של חבר-העובדים;
(ג) פרסים לפקידי המסלה בעד הצטיינות מיוחדת;
(ד) תרומות לבתי הספר שמבקרים בהם ילדי העובדים ברכבת, בהתחשב עם אישורו של שר התחבורה (([במקור: המזכיר הראשי]));
(ה) כל מטרה אחרת כיוצא בזה, שנתאַשרה ע"י שר התחבורה (([במקור: המזכיר הראשי])).

@ <עוגן 46.3> (תיקון: תש"ח)

(3) החשבונות של קרן הקנסות יבוקרו ע"י החשב הכללי (([במקור: מבקר החשבונות הממשלתי])).

@ <עוגן 46.4>

(4) על מנהל החשבונות הראשי להכין בכל שנה דו"ח של קרן הקנסות ולפרט בו את ההכנסה הכללית ואת התשלומים לפי הפרטים המפורטים לעיל, ודו"ח זה יפורסם ביחד עם הדו"ח השנתי של מסלות הברזל.

@ 47. הלואות זמניות (תיקון: תש"ח-2)

במקרים מיוחדים יוכל המנהל הכללי לאַשר לצרכי השרות הלואות זמניות עד סך חמשים לירות לפקידים המחוזיים של מסלות הברזל.

@ 48. הוספה לניד והמרתו (תיקון: תש"ח)

כל ההצעות הגוררות עמהן הוספה לניד (([מלאי מתגלגל])) המאושר של מסלות הברזל, טעונות אישור מאת שר התחבורה, ואולם רשאי המנהל הכללי לאשר את המרת קרונות מסלות הברזל ממחלקה אחת למחלקה אחרת בתוך המספר הכולל של מרכבות (([כלי רכב])), בתנאי שתתקבל תחילה ההקצבה הכספית הדרושה; והערה על ההמרה הזאת צריכה לבוא בתחתית חשבון הניד אשר יתפרסם יחד עם הדו"ח השנתי.

@ 49. סמכותו של המנהל הכללי של מסלות-הברזל עפ"י התקנות הכלליות והתקנות האחרות של הממשלה

חוץ אם נקבע אחרת בתקנות האלה, על המנהל הכללי להשתמש בסמכויותיו ולמלא את חובותיו בהתאָמה לתקנות הכלליות, לתקנות הכספיות ולתקנות בנידון סחורות של הממשלה הנוהגות מזמן לזמן.

@ 50. מה ייעשה בניד מיושן וכו'

על פי עצת המהנדס המכונאי הראשי, רשאי המנהל הכללי להוציא מן השירות ולמחוק מן הפנקס את כל הקטרים והניד אשר נתישנו או ניזוקו עד בלתי יכולת לתקנם. בדו"ח השנתי תתפרסם רשימה של כל קטר וכל מרכבה שהוחלט לבלי להשתמש בהם.

@ 50א. נזקים לניד ורכוש אחר של מסלות-הברזל
מחיקת הפסדים (תיקון: 1943, תש"ח-2, תשי"ח, תשכ"ח)

רשאי המנהל הכללי לפי ראות עיניו למחוק סכומים שאינם ניתנים לגבייה, שחייבים לשלמם מחמת נזק שנגרם לניד ולשאר דברים שהם רכוש ההנהלה, עד כדי אלף לירות בכל מקרה, בתנאי שהמקסימום יהא בסכום כולל של עשרת אלפים לירות בכל שנה:
בתנאי כי בכל מקרה יכול המנהל הכללי להעיד כי אי הגבייה לא נגרמה עקב רשלנות מצד פקיד מסלת הברזל.

@ 51. כוחו של המנהל הכללי יפה להעביר את כוחותיו (תיקון: 1944)

המנהל הכללי רשאי, אם הוא מוצא כי הדבר נחוץ לשם עבודה נאותה ויעילה במסילת הברזל, -
(א) להעביר לכל ראש סניף כל כוח מכוחותיו של המנהל הכללי, המוגדרים בתקנות אלה, פרט לכוחות הנוגעים בענינים הבאים:
(I) פיטורי פקידים העובדים במשכורת;
(II) מתן חופשה לפקידים אדמיניסטרטיביים של מסילת-הברזל;
(III) מחיקת הפסדים במזומנים;
(IV) הוצאות למעלה מן האומדנות;
(V) הצעות וחוזים;
(VI) אבדן סחורות ומכירתן; או
(VII) החזרות-תשלומים מקרן הקנסות.
(ב) להרשות כל ראש סניף, שהמנהל הכללי העביר לו כל כוח מכוחותיו בתוקף פסקה (א) של תקנה זו, להעביר בהעברת-משנה את כל הכוחות או כוח כל-שהוא מכוחות אלה לכל פקיד-מחוז של מסילת-הברזל או כל פקיד אחר של מסילת-הברזל:
בתנאי שכל העברת כוח מכוחותיו של המנהל הכללי בתוקף פסקה (א) של תקנה זו, וכל העברת-משנה של כל כוח מן בכוחות האלה בתוקף פסקה (ב) של תקנה זו, לא תגרענה בשום פנים מאחריותו האישית של המנהל הכללי לשימוש הנאות בכוחות אלה.

@ 52. מתן מפרעות מקומיות לפקידים (תיקון: תש"ח-2)

לפקידים תמידיים שניתנה הוראה להעבירם ממקום למקום או בכל מסיבה מיוחדת, רשאי המנהל הכללי ליתן מפרעה מקומית עד כדי משכורת חודש (מחוץ לדמי קצבה) אשר תפרע חזרה בשיעורים חדשיים שוים במשך לא יותר מחמשה חדשים, אם הלווים הם פקידים המקבלים משכורת של פחות משמונה מאות לירות לשנה, ולא יותר משלושה שעורים חדשיים שוים אם הלווים הם פקידים המקבלים משכורות של יותר משמונה מאות לירות לשנה; מפרעות כאלה לא תנתנה לצורך תשלום שכר דירה.

@ 53. ביטול

תקנות מסלות הברזל מבוטלות בזה.

<פרסום> 21 באוגוסט, 1938 <חתימה> בפקודת הוד מעלתו, ס. מודי, מ"מ המזכיר הראשי