לדלג לתוכן

מקור:תקנות העדות הדתיות (ארגונן) (העדה הדרוזית)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

<שם> תקנות העדות הדתיות (ארגונן) (העדה הדרוזית), התשנ"ו-1995

<מקור> ((ק"ת תשנ"ו, 127|תקנות העדות הדתיות (ארגונן) (העדה הדרוזית)|5713)), ((309|תיקון|5725)), ((772|תיקון מס' 2|5745)); ((תשס"ג, 5|תיקון|6197)), ((814|תיקון מס' 2|6247)); ((תשס"ד, 101|תיקון|6280)); ((תשס"ו, 356|תיקון|6454)), ((984|תיקון מס' 2|6498)); ((תשס"ז, 162|תיקון|6527)), ((439|ת"ט|6549)), ((883|תיקון מס' 2|6589)); ((תשס"ח, 74|תיקון|6619)), ((859|תיקון מס' 2|6667)); ((תשס"ט, 414|תיקון|6747)); ((תשפ"א, 2956|תיקון|9323)); ((תשפ"ד, 3532|תיקון|11455)).

<מבוא> בתוקף סמכותי לפי סעיף 2 לפקודת העדות הדתיות (ארגונן) (להלן - הפקודה), אני מתקין תקנות אלה:

@ 1. העדה הדרוזית - עדה מוכרת

העדה הדרוזית היא עדה דתית מוכרת בישראל.

@ 2. מועצה דתית דרוזית וחבריה (תיקון: תשנ"ו, תשנ"ו-2, תשס"ט)

(א) שר הפנים (להלן - השר) ירכיב מועצה דתית דרוזית (להלן - המועצה הדתית), אשר תורכב משבעים וחמישה אנשי דת דרוזיים, כמפורט להלן:
(1) שלושים סאיסים המכהנים בבתי התפילה הדרוזיים (חילוות); עלה מספר הסאיסים המכהנים בחילוות על שלושים, ימנה השר את שלושים הסאיסים המכהנים בחילוות שבהן מספר המתפללים הגדול ביותר, לאחר היוועצות בכל הסאיסים המכהנים;
(2) שלושים חברים מועמדי מועצות הרשויות המקומיות שבהן מתגוררים דרוזים, כמפורט בתוספת (להלן - הרשויות המקומיות); שמות המועמדים יוגשו לשר לא יאוחר מ-45 ימים לפני תום התקופה הקבועה בתקנת משנה (ג); לא הוגש שם מועמד, ימנה השר את מועמד הרשות המקומית;
(3) חמישה עשר חברים שימנה השר לאחר היוועצות במועצות הרשויות המקומיות ובכל הסאיסים המכהנים;
(4) לענין פסקאות (2) ו-(3), "מועצת רשות מקומית" - רוב של חברי מועצת הרשות המקומית שהם דרוזים, ובאין חברי מועצה שהם דרוזים או באין רוב - מי שקבע השר;
(5) פנה השר לעניין מינוי לפי פסקאות (1) ו-(3) ולא השיב הגורם שנתבקש לכך בתוך 15 ימים מיום שנשלחה, יפעל השר כפי שיראה לנכון.
(ב) נבצר מחבר המועצה הדתית לכהן בתפקידו, בין באופן זמני ובין באופן קבוע, או שנפטר או התפטר, ימנה השר חבר אחר במקומו, באופן זמני או באופן קבוע, לפי הענין, בדרך ולפי המפתח המפורטים בתקנת משנה (א), לפי הענין, ואם לא היה מועמד מתאים - כפי שיראה לנכון.
(ג) כהונתו של חבר המועצה הדתית תפקע בתום חמש שנים מיום תחילתה, ואולם חבר המועצה הדתית שפקעה כהונתו במועצה ימשיך לכהן בתפקידו עד לפרסום הודעה בדבר מחליפו.
(ד) על הרכבת המועצה ועל הרכב חבריה תפורסם הודעה ברשומות.

@ 3. יושב ראש המועצה הדתית (תיקון: תשנ"ו-2, תשס"ט)

(א) המועצה הדתית תבחר, מבין חבריה, יושב ראש וכן סגני יושב ראש, במספר שהורה השר.
(א1) בחירת יושב ראש המועצה הדתית תהיה הנושא הראשון שעל סדר היום של הישיבה הראשונה של מועצת המועצה הדתית, ויחולו הוראות אלה:
(1) הישיבה תכונס בתוך 21 ימים ממועד חלוף התקופה הקבועה בתקנה 2(ג);
(2) הישיבה תיפתח ותנוהל, עד לבחירת היושב ראש, בידי החבר שתקופת כהונתו במועצה, ברציפות או שלא ברציפות, היא הארוכה ביותר, ומבין בעלי ותק שווה - המבוגר שבחברים;
(3) היושב ראש ייבחר בהצבעה חשאית בראשית הישיבה.
(ב) נבצר מיושב ראש המועצה הדתית לכהן בתפקידו, בין באופן זמני ובין באופן קבוע, או שנפטר או התפטר, ימלא את תפקידו סגנו שהמועצה קבעה לענין זה, ואם לא קבעה - זקן הסגנים, ואם לא היה לו סגן - זקן חברי המועצה, הכל באופן זמני או באופן קבוע, לפי הענין, ורשאית המועצה הדתית לבחור יושב ראש אחר במקומו, באופן זמני או באופן קבוע, לפי הענין, והיא חייבת לעשות כן אם נבצר מיושב ראש המועצה לכהן בתפקידו תקופה של ששה חודשים או יותר או אם נפטר או התפטר.
(ג) יושב ראש המועצה הדתית יזמן את ישיבות המועצה, יקבע את סדר יומן, ינהל אותן, ויפעל בכל ענין אחר לשם קידום מטרות המועצה והעדה הדרוזית, בכפוף להוראות כל דין.
(ד) כהונתו של יושב ראש המועצה הדתית תפקע בתום חמש שנים מיום בחירתו או עם פקיעת חברותו במועצה הדתית, לפי המוקדם, ואולם יושב ראש המועצה הדתית שפקעה כהונתו ימשיך לכהן בתפקידו עד לפרסום הודעה בדבר בחירת מחליפו.
(ה) על בחירת יושב ראש למועצה הדתית תפורסם הודעה ברשומות.

@ 4. כשירות לכהונה

(א) לא יתמנה חבר המועצה הדתית ולא יכהן בתפקיד זה אלא מי שהוא איש דת דרוזי, אזרח ישראל ותושב קבוע בה, בעל אופי ואורח חיים ההולמים חבר המועצה הדתית, אשר גילו מעל 21 שנים והוא לא הורשע בעבירה שיש עמה קלון; נמצא חבר המועצה הדתית פסול לכהונה לאחר שמונה לתפקידו, ימנה השר, לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו, חבר אחר תחתיו, בדרך ולפי המפתח המפורטים בתקנה 2(א), לפי הענין, ואם לא היה מועמד מתאים - כפי שיראה לנכון.
(ב) לא ייבחר יושב ראש המועצה הדתית ולא יכהן בתפקיד זה אלא מי שהוא איש דת דרוזי, אזרח ישראל ותושב קבוע בה, בעל אופי ואורח חיים ההולמים יושב ראש המועצה הדתית, אשר גילו מעל 30 שנים והוא לא הורשע בעבירה שיש עמה קלון; נמצא יושב ראש המועצה הדתית פסול לכהונה לאחר שמונה לתפקידו, תבחר המועצה, לאחר שנתנה לו הזדמנות לטעון את טענותיו, יושב ראש אחר תחתיו.
(ג) יושב ראש המועצה הדתית או חבר המועצה שהועמד לדין בשל עבירה שיש עמה קלון, יראו אותו כמי שנבצר ממנו לכהן בתפקידו באופן זמני, והשר רשאי, לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו, להפסיק את כהונתו.

@ 5. ישיבות

המועצה הדתית תתכנס לישיבות אחת לששה חודשים לפחות, לפי זימון של יושב ראש המועצה, אשר יישלח לחברי המועצה 7 ימים לפחות לפני מועד הישיבה.

@ 6. ישיבה שלא מן המנין

יושב ראש המועצה הדתית יזמן, לפי דרישת שלושים מחברי המועצה הדתית ישיבה שלא מן המנין של המועצה, ויקבע את סדר יומה לפי דרישתם.

@ 7. החלטות

(א) המועצה הדתית תפעל בכל מספר חברים אף אם פחת מספר חבריה או שלא נתכוננה במלואה כאמור בתקנה 2, ובלבד שבישיבה נוכחים, בכל מהלכה, שליש לפחות מחברי המועצה ויושב ראש המועצה.
(ב) המועצה תקבל את החלטותיה ברוב קולות הנוכחים; לא היה רוב לדעה אחת, תכריע דעת היושב ראש.

@ 8. סדרי עבודה

המועצה תקבע לעצמה את סדרי עבודתה, ככל שלא נקבעו בתקנות אלה, והיא רשאית למנות לעצמה, בהחלטה של מחצית מחבריה לפחות, הנהלה, שמספר חבריה לא יעלה על שנים עשר; יושב ראש המועצה יהיה גם יושב ראש ההנהלה; על פעולתה של ההנהלה ועל הרכבה יחולו הוראות תקנות אלה הנוגעות לפעולתה ולהרכבה של המועצה הדתית, בשינויים המחויבים, והיא תהיה כפופה להחלטות המועצה.

@ 9. מקום המושב (תיקון: תשס"ט)

המועצה הדתית תקבע את מקום מושבה בהחלטה של שני שלישים מחבריה לפחות; כל עוד לא קבעה המועצה הדתית את מקום מושבה, תשב המועצה במקאם נבי אלח'אדר שבכפר יאסיף.

@ 10. סמכויות המועצה הדתית (תיקון: תשנ"ו-2)

למועצה הדתית יהיו כל הסמכויות הנתונות למועצה לפי הפקודה וכל סמכות אחרת שתוענק לה לפי כל דין ושאינה נתונה לסמכותו של בית דין דרוזי הפועל לפי חוק בתי דין דרוזיים, התשכ"ג-1962 (([צ"ל: חוק בתי הדין הדתיים הדרוזיים, התשכ"ג-1962])), לרבות בנושאים המפורטים להלן:
(1) טיפול בכל נושא דתי;
(2) ייצוג העדה הדרוזית בנושאי דת בפני רשויות המדינה ומוסדותיה המוסמכים;
(3) קיום הוראה ופעילות דתית;
(4) פיתוח וניהול של מקומות קדושים, הקמת מוסדות דת, מבני דת ומבנים קהילתיים בעלי אופי דתי.

@ 10א. מתן הוראות פרטניות (תיקון: תשפ"א)

השר רשאי לתת למועצה הדתית הוראות פרטניות בעניינים הנוגעים לניהול המועצה לפי תקנות אלה ובכפוף לכל דין.

@ 11. בעלי תפקידים במועצה הדתית (תיקון: תשס"ט)

(א) המועצה הדתית תמנה לה מזכיר, מבקר פנים, רואה חשבון, יועץ משפטי ובעלי תפקידים נוספים, לפי הצורך, ואם לא מינתה בעלי תפקידים כאלה או מחליף לבעל תפקיד כאמור שנתפנה מקומו, תוך פרק זמן סביר - ימנה אותו השר.
(ב) בעלי תפקידים שתמנה המועצה הדתית לפי תקנת משנה (א) לא יהיו קרובי משפחה של יושב ראש המועצה הדתית וסגניו, אם מונו לו, וכן של כל אחד מחברי המועצה הדתית; בתקנת משנה זו, "קרוב" - לעניין יושב ראש המועצה הדתית וסגניו, קרוב משפחה כהגדרתו בתקנות החברות הממשלתיות (כללים בדבר העסקת קרובי משפחה), התשס"ה-2005, ולעניין חברי המועצה - בן משפחה כהגדרתו בסעיף 17א(ב) לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975.

@ 11. דרכי מינוי עובדים ובעלי תפקידים במועצה הדתית (תיקון: תשס"ט, תשפ"א)

(א) המועצה הדתית תמנה גזבר, מבקר פנים, יועץ משפטי ומהנדס, ואם לא מינתה בעלי תפקידים כאלה או מחליף לבעל תפקיד כאמור שהתפנה מקומו, בתוך פרק זמן סביר - ימנה אותו השר; על אף האמור בתקנה זו, היועץ המשפטי והמבקר יכול שלא יהיו עובדי המועצה.
(ב) יושב ראש המועצה ימנה למועצה הדתית מנהל כללי; לא ימנה יושב ראש המועצה מנהל כללי אלא את מי שוועדת כשירות, שחבריה הם יושב ראש המועצה, נציג שימנה השר מקרב עובדי משרדו והיועץ המשפטי של המועצה, אישרה את כשירותו והתאמתו לתפקיד.
(ג) יושב ראש המועצה הדתית רשאי למנות עובדים שאינם מפורטים בתקנת משנה (א) למשרות שיש לגביהן הקצבה בתקציב המאושר ולתקן כוח האדם במסגרתו.
(ד) לא יתמנה ולא יועסק עובד במועצה הדתית, לרבות למשרות המנויות בתקנת משנה (א), למעט המנהל הכללי, אלא לאחר שיושב ראש המועצה הדתית או מי שהוא הסמיך לכך הכריז על המשרה בפומבי; דרכי המכרז ופרטיו, וכן משרות וסוגי משרות שעליהם לא תחול חובת מכרז, יהיו לפי האמור בתקנות העיריות (מכרזים לקבלת עובדים), התש"ם-1979, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:
(1) בתקנה 2(ב) -
(א) פסקאות (1) ו-(2) - לא ייקראו;
(ב) במקום פסקה (3) יקראו:
"(3) עוזר יושב ראש המועצה הדתית, מנהל לשכת יושב ראש המועצה הדתית ונהג יושב ראש המועצה הדתית;";
(2) תקנות 34 עד 36 - לא ייקראו.
(ה) על אף האמור בתקנת משנה (ד), לגבי ועדת בחינה למשרות המנויות בתקנת משנה (א) יחולו הוראות אלה:
(1) תוקם ועדת בחינה שחבריה יהיו יושב ראש המועצה הדתית או נציגו מקרב חברי ההנהלה, והוא ישמש יושב ראש ועדת הבחינה, המנהל הכללי של המועצה הדתית ונציג השר שימונה מקרב עובדי משרדו;
(2) היועץ המשפטי של המועצה יהיה משקיף בישיבות ועדת הבחינה, למעט בישיבות שעניינן מינוי היועץ המשפטי של המועצה;
(3) החלטת ועדת הבחינה תובא לאישור המועצה;
(4) לא תמנה המועצה אדם שעליה למנותו למשרה מהמשרות המנויות בתקנת משנה (א) אלא אם כן ועדת הבחינה אישרה את כשירותו והתאמתו לתפקיד.
(ו) על אף האמור בתקנת משנה (ד), לא תחול חובת המכרז על משרה של אנשי דת לפי בקשת המועצה הדתית ובאישור השר ובכפוף לתנאים ולסייגים שייכללו באישור.
(ז) על בעלי תפקידים ועובדים שתמנה המועצה הדתית לפי תקנה זו יחול סימן ב' בפרק התשיעי לפקודת העיריות, למעט סעיף 181, בשינויים המחויבים.

@ 11א. פיטורי עובדים (תיקון: תשפ"א)

(א) בעל תפקיד שהתמנה לפי תקנה 11(א) לא יפוטר אלא לפי המלצת יושב ראש המועצה הדתית ובאישור המועצה, בישיבה שזומנה כדי לדון בהעברה מכהונה של בעל תפקיד כאמור ושלא נדון בה כל נושא אחר, ולאחר שניתנה הודעה כדין לכל חברי המועצה שדבר הפיטורין יידון באותה ישיבה; לא תתקבל במועצה החלטה לפיטוריו של בעל תפקיד כאמור אלא לאחר שניתנה לו זכות לשאת לפני המועצה את דברו בעניין הפיטורין.
(ב) מנהל כללי שמונה לפי תקנה 11(ב) ועובדים שמונו לפי תקנה 11ד(1)(ב), רשאי יושב ראש המועצה הדתית לפטרם.
(ג) עובד המועצה הדתית שאינו מהעובדים המנויים בתקנות משנה (א) ו-(ב), רשאית לפטרו ועדת פיטורים שחבריה הם המנהל הכללי של המועצה הדתית, גזבר המועצה הדתית והיועץ המשפטי של המועצה הדתית.

@ 12. תקציב

המועצה הדתית תקבע את מקורות המימון של פעולותיה, ככל שהם נדרשים מעבר למימון שיינתן מאוצר המדינה, לרבות הטלת אגרות וקבלת הלוואות בכפוף לאמור בסעיף 2(3) או (4) לפקודה, ותנהל תקציב שוטף, שנתי ורב-שנתי, באופן מאוזן.

@ 12. תקציב המועצה וחשבונותיה (תיקון: תשפ"א)

סימנים א', ב' ו-ג' בפרק האחד עשר לפקודת העיריות, למעט סעיף 206(ב1), תקנות הרשויות המקומיות (הכנת תקציבים), התשל"א-1971, תקנות הרשויות המקומיות (הנהלת חשבונות), התשמ"ח-1988, ותקנות הרשויות המקומיות (תשלומים בעד ביקורת חשבונות), התשנ"ד-1994, יחולו על המועצה הדתית, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בכל מקום, במקום "השר", "הממונה" או "הממונה על החשבונות" יקראו "השר או מי שהוא הסמיך לכך".

@ 12א. נכסי המועצה ועסקיה (תיקון: תשפ"א)

סימן א' בפרק העשירי וסעיפים 195, 196, 199, 200, 203 ו-203א לפקודת העיריות, תקנות העיריות (שמירת טפסים בעלי ערך כספי), התשכ"א-1961, תקנות הרשויות המקומיות (ניהול פנקסי זכויות במקרקעין), התשכ"ז-1967, ותקנות העיריות (הסדר רכישות, ניהול מחסנים, רישום וניהול טובין), התשנ"ח-1998, יחולו על המועצה הדתית, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בכל מקום, במקום "השר" או "הממונה" יקראו "השר או מי שהוא הסמיך לכך".

@ 12ב. חוזים ומכרזים (תיקון: תשפ"א)

(א) על חוזים או עסקאות של המועצה יחולו הוראות סעיפים 122 ו-122א לפקודת העיריות, בשינויים המחויבים.
(ב) לא תתקשר המועצה הדתית בחוזה להעברת מקרקעין או טובין, להזמנת טובין או לביצוע עבודה, אלא לפי מכרז פומבי; הדרכים והכללים לעריכת המכרז, וכן סוגי החוזים שהמועצה הדתית תהיה רשאית להתקשר בהם בלא מכרז פומבי או בלא מכרז בכלל, יהיו לפי האמור בתקנות העיריות (מכרזים), התשמ"ח-1987, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בתקנה 1, במקום ההגדרות "הועדה" ו"יושב ראש הועדה" יקראו:
""הוועדה" - ועדה שחבריה הם המנהל הכללי של המועצה הדתית, והוא יהיה היושב ראש, גזבר המועצה הדתית והיועץ המשפטי של המועצה הדתית;".

@ 12ג. הלוואות וערבויות (תיקון: תשפ"א)

המועצה רשאית ללוות כספים מכל אדם לכל מטרה שאישר השר וזאת בכפוף לקבלת אישור השר ולפי התנאים שבאישור.

@ 12ד. תמיכות (תיקון: תשפ"א)

(א) המועצה הדתית רשאית לתמוך במוסדות ציבור הפועלים למטרות הנמצאות בגדרי סמכותה של המועצה הדתית לפי תקנה 10, לפי תקציבה ולפי מבחנים שוויוניים שעליהם תחליט המועצה הדתית.
(ב) הוצאות המועצה הדתית לצורך תמיכה במוסדות ציבור ייכללו בתקציבה השנתי.
(ג) המועצה הדתית תקבע, באישור השר ובכפוף לתקנה 10(ב), נוהל שלפיו יוגשו ויידונו בקשות של מוסדות ציבור לקבלת תמיכה מתקציב המועצה הדתית.
(ד) לא יוצא סכום שנכלל בתקציב המועצה הדתית לצורך תמיכה במוסד ציבור אלא אם כן מוסד הציבור מקיים את הוראות הנוהל ובמידה המתיישבת עם המבחנים.

@ 12ה. אצילת סמכויות (תיקון: תשפ"א)

יושב ראש המועצה רשאי, באישור המועצה, לאצול מתפקידיו וסמכויותיו לסגן יושב ראש המועצה או לחבר הנהלה או לעובד המועצה והכול דרך כלל או לעניין מסוים או לסוג עניינים מסוים; מילוי התפקידים והשימוש בסמכויות כאמור לא יהיו כרוכים בתשלום שכר.

@ 13. (תיקון: תשנ"ו-2) : (((בוטלה).))

@ 14. ביטול

תקנות העדות הדתיות (ארגונן) (העדה הדרוזית), התשי"ז-1957 - בטלות.

@ 14א. (תיקון: תשנ"ו-2, תשס"ג, תשס"ג-2, תשס"ד, תשס"ו, תשס"ו-2, תשס"ז, תשס"ז-3, תשס"ח, תשס"ח-2, תשס"ט) : (((בוטלה).))

@ 15. הוראת מעבר

(א) עד לבחירתו של היושב ראש הראשון של המועצה הדתית מבין חבריה, ימנה השר לעניני דתות ליושב ראש המועצה שופט של בית משפט מחוזי בדימוס שאינו מבין חברי המועצה.
(ב) ליושב ראש המועצה הממונה כאמור יהיו כל הסמכויות של יושב ראש נבחר, והוא יחדל לכהן עם בחירתו של היושב ראש הראשון של המועצה הדתית.

תוספת

[עריכה]

@ (תיקון: תשפ"ד) :

אבו סנאן
בוקעאת'א
בית ג'אן
ג'ת–יאנוח
ג'וליס דאלית אל-כרמל
חורפיש
ירכא
כסרא–סמיע
מג'דל שמס
מסעדה
מראר
סאג'ור
עוספיא
עין אלאסד
עין קיניה
פקיעין
ראמה
שפרעם

<פרסום> י"ד בחשון התשנ"ו (7 בנובמבר 1995) <חתימה> שמעון שטרית השר לעניני דתות