מחבר:רב שלמה שטנצל/מאמרי השקפה/ווארטים קצרים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הרב שלמה שטנצל רעיונות קצרים[עריכה]

אדם נהנה ממה שאין לו[עריכה]

מי נהנה ממה שיש לו, אדם רוצה את מה שאין לו, את הנסתר, את הבלתי ידוע, מדוע האדם סקרן לשמוע חדשות, מידע חדש, ואינו נהנה מהיידע שאצלו, איזהו חכם – הלומד מכל אדם, חפץ תמיד יידע חדש מכל אדם, זה ביסוד הבריאה.
למה שלא ייהנה האדם מעצמו, כמו: מכח ראיית העולם, השמיעה, מחשבתו, הרגשתו, גופו, או מכספו ונכסיו שברשותו, או ממשפחתו וילדיו וכו', הוא תמיד שואף אל הנעלם הבלתי נודע.
האדם נהנה לקבל מתנה בהפתעה, כאשר מסור לו מראש כל הפרטים, אז לא יהנה. ... אשר יקבל.

ללמוד[עריכה]

שמעתי בשם הרב אלישיב שליט"א כי זה ג' פעמים, אולי רמז לדבר, דבמסכת אבות פ"ה כתוב הפך בה והפוך בה דכולה בה, דהיינו הפוך בה הראשון קדם לו לימוד ראשון, אותו מהפך ראשון הוא שני, והמהפך השני הוא שלישי לראשון.

ההבדל בין גנב וגזלן[עריכה]

וא"כ מדוע גזלן מזויין חייב כפל הרי אינו מתבייש. והתרוץ כיון שהוא ... משמע שהוא מתבייש.

איסתרא בלגינא קיש קיש קריא[עריכה]

הגר"א כקוצים תחת הסיר כן קול הכסיל, לבשל מים אפשר עם עצים ואפשר עם קוצים, מעץ אפשר לעשות רהיטים, ואם שורפים אותם ... הרי"ז עבורם ירידה, שימוש לכוס מים חם חד-פעמי, משא"כ רהיט מתקיים זמן רב, אולם קוצים כל שימושם הוו להרתחה. ושימוש אחר אין לו, כן קול הכסיל אין לו שימוש רק בהשמעת קולו בצחוק ללא טעם. שימוש טוב יותר אין לו, וזהו בבחי' איסתרא בלגינא קיש קיש קריא.

קצר[עריכה]

  • מי שאינו רואה את המקום בכל מקום – אינו רואה אותו בשום מקום.
  • תמים תהיה עם ה' א' – תמים כולך תהיה עם ה' ... תעבוד את ה' ואל תאמר
  • רבי אחד אמר שדרגתי הגיעה ל-7 רקיעים .... בקודקאי – ואני כה קטן עד שמורידים לי את שבעת הרקיעים
  • יש המזכה את כל העולם פרט לעצמו:הנסתרות לה' א'. צדיק אמיתי הוא נסתר .

הרב יוסף שטיגל על בעל ואישה[עריכה]

הגאון רבי יוסף שטיגל אמר לבני שרוליק, אשה ר"ת אהבה – שמיעה ולא להפסיקה – הערכה
הסטיפלר אמר לרב שטיגל באים אנשים אלי ואומרים שהדיבר לא מדבר אל ליבי, במשיב אחרי החתונה ידבר אליך אמר אם הבעל לא שומע את אשתו זו הונאת דברים, האושר כשהבעל מעריך האשה והאשה את הבעל.

סגולה למציאת אבידה[עריכה]

סגולה בדוקה למציאת אבידה לתרום צדקה לע"נ רבי עקיבא בער מאמסטרדם ולפרט הבקשה.

איזה משםט אדם עובר בבית דין של מעלה?[עריכה]

ראיתי בספרי שהאדם יעבור שני משפטים

א) על מעשיו הטובים והרעים בזה העולם, מצות ועבירות.
ב) השלב השני של המשפט, משפט המקיף דורות כמה השפיעו מעשיו לטוב ולהיפך על הדור והדורות ועל כל העולם.
מעשה בהגר"מ פיינשטיין לפני 40 שנה הוא נסע עם בנו בן ה-10 בת"א באוטובוס 4, והם התווכחו בקול רם, כל הנוסעים היו מאובנים, מרוב התרגשות מהויכוח בן אב ובנו. ולא הוציאו הגה, הם לא הביטו בצבור העוקב. הם לא ידעו מכך, שעוקבים אחריהם, והדבר השפיע עמוקות, גם על דבר כזה שלא התכוונו, יהיה משפט של שכר ועונש.

תכין ליבם – תקשיב אוזנך[עריכה]

תכין ליבם – תקשיב אוזנך, כנראה הפרוש, אם לבך שומע את דבריך, הרי תקשיב אוזנך. הקב"ה מאזין לדבריך. אבל אם אתה לא שומע את דבריך, כיצד תדרוש שהשי"ת ישמע אותן. (משל עצמי)

מירון תשס"א בהעלותך[עריכה]

החיד"א בספרו עבודת הקודש (מורה באצבע סי' מד) לימוד ספר הזוהר מרומם על כל לימוד, כשגם לא ידע מאי קאמר, והוא תיקון גדול לנשמה.
 בדגל מחנה פרים עמוד רמג: לשון הזוה"ק מסוגל לנשמה אף שאינו מבין כלל מה שאומר, כמשל הנכנס לחנות של בשם, אע"פ שלא לקח כלום מ"מ ריח טוב קלט עימו.
האר"י ז"ל אמר שזכה לדרגתו כי לפעמים הי' מתבודד ששה ימים בשבוע, כדי להבין דבר אחד בלבד בזוה"ק, ולא היה ישן כל הלילות ההם (מתוך מתוק מדבש (הזוה"ק) לרבי דניאל פריש.ענוה ושפלות כנראה פותר את כל בעיות האדם כשאני מכיר שאני השפל מכולם וכולם גדולים ממני מכל סיבה שהיא, עקב מעלת הזולת וקוטני, ולכן אינני רוצה להיות גדול מהשני. ממילא אין תחרות עם אף איש, לא עם חברי, אשתי, ואני מקבל כך את עצמי, ובכך אוכל לקבל את עצמי כך, וכן את השני.
מירון
ישראל – אורייתא – וקודשא בריך הוא חד הם.
ישראל הם מכל ישראל שבמקומנו ארצנו דורנו, מאז בריאתו ועד ימינו ועד סוף כל הדורות, ואף לקטן ושוטה הכי חסר דעת יש בו אחדות, וכן לכל ישראל יש חלק בכל ישראל שהוא מאוחד ואחד.
כמו כל התורה היא אחת כו ב' דבראשית מכיל את כל התורה כולה כדברי הגר"א והקב"ה הוא יצר הכל, והוא הכל (כדברי הקדושת לוי בתחילת בראשית).

שמעלקע היית ושמלקה נשארת[עריכה]

סיפר האמרי חיים מויזניץ לבית ישראל מגור, כי חסידו של הצמח צדיק התלונן שבתפילה חש ברגשי קודש והתעלות מיוחדים, אולם אח"כ באכילה נעלם הדבר ממנו, אמר לו ה"צמח" בתפילה לא היית מלאך. ובאכילה לא היית גלח שמעלקע היית ושמלקה נשארת רק כשיהודי אומר תהלה לדוד כלומר שמצטרף למרכבתו של דוד המלך אזי ויברך כל בשם, אפילו פיסת בשר גם יכולה להודות ולשבח כראוי, אולם כשיורדים מהמרכבה חוזר האדם לקדמותו.

תיקוני הנשמה[עריכה]

מתוך תיקוני זוהר עם פירוש מתוק מדבש. מהסכמתו של ר' יעקב מאיר שכטר 1

  1. ) האר"י ז"ל כתב, שספר תיקוני זוהר נקרא להיותו תיקוני הנשמה.
  2. 2) הרמ"ק כתב באור נערב פרק ב' וז"ל, זה בדוק ומנוסה כי אפילו גירסת לשון הזוהר יראה אל האדם שמחה בנפש, ביראת ה' כאילו עוסק עם הצדיקים בגן עדן ואם גברא לא חזי מזלייהו חזי.
וכסא למלך תקון מ"ב כתב וז"ל כי לימוד הזוה"ק בגירסא בעלמא, בונה עולמות וכ"ש אם יזכה ללמוד אפילו מאמר אחד בעלמא יזכה לעולה"ב הבעש"ט ללמוד לפני כל תפילה מאמר מהזוכר מן התיקונים במכתב של הבעש"ט כתב ללמוד לפני השינה מתקוני הזוהר
[תמים = 490, מום = 86, 490-86=404 דת=404, כשנוריד מהשלם את המום, זהו דת]

סתירת זקנים בניין[עריכה]

רבי אברהם ישעיהו גריינמן (בן הגר"ח גריינמן) סיפר לי בשם סבו רבי שמואל, שפירש מאחז"ל בנין נערים סתירה – סתירת זקנים בנין.
נערים הרוצים לסתור אף את הרע, קוראים להפגין למחות להלחם נגד השלילה והרע, ואילו זקנים אומרים רצונך לסתור שם הלחם פה, בנה כאן, עסוק בחיוב בבניה החיוב הבנין פה, יביא ממילא לסתור את הרע.

סור מרע ועשה טוב[עריכה]

החידוש הרי"ם אמר סור מרע – עזוב את הרע. ועשה טוב אם תעסוק בטוב הרע יהיה מאחוריך, ובסוף תמצא עצמך בנוי ושקוע בטוב, אולם אם תלחם ברע, תמצא את עצמך מטונף, ולטוב לא תגיע.

מסכת כלה[עריכה]

 כל מי שאין התורה עובר על פיו אין בו דרך ארץ.
 כל הרפואות כולן אדם עושה אותן כשהוא שבע.
ר"ע אומר כל מי שאינו עוסק בתורה גורם עניות לבניו.
איזה ... רב יוסי אומר כל שהאיר עיניו במשנתו, ולמטה שם מביא רש"י ב"מ ל"ג שהודיע לו טעם משנה אחת שלא הבין מתחילה.
ונ"ל דכתוב טעמו וראו, טעימה היא חושית צריכה להגיע עד לראיה חושית רוחנית כבעיניו.

מעולם לא ראתה חמה פגימתה של לבנה[עריכה]

החמה – המשפיע הגדול בעולם אור וחום הוא מפרש הכל לטובה וחיוב.
הארץ חשובה כשהשמש מאיר עליה, ובמקום השמש הכל אור אין חושך במחיצתה, השמש לא רואה חושך, כיון השמש מאירה על החושך ונעשה שם אורה, לכן עיסוק באור האור, וממילא לא תראה פגימתה של לבנה וכל הגשמים אחרים.

נפילה ברוחניות[עריכה]

*הרב שלמה שטנצל שמעתי מפי ר' מרדכי פריזל שיחי':

פעם באתי לישיבת מיר בין השמשות עת סעודה שלישית, עליתי במדרגות ונכנסתי להיכל הישיבה באמצע שיחתו של משגיח דמיר רבנו ירוחם לייבוביץ.
והנה ר' ירוחם אמר נתאר שאבן בכובד 70 ק"ג נופל משך שעה, קשה להעריך כמה ק"ג עשתה האבן כאשר מהירותו גוברת יותר, ונתאר שבוע, חודש שנה, האבן נופלת, כבר קשה להעריך כמה ק"מ הוא עשה, וכאשר נופל 70 שנה, איבדנו מספר.
ועתה בן אדם השוקל 70 ק"ג, והוא נופל 70 שנה ברוחניות, והוא יכול להמשיך ליפול, הרי כמה גבוה אדם שיש לו לאחר נפילה של שבע עשרות שנים עוד אפשרות ליפול.

השמים שמים לה'[עריכה]

שמעתי מהרב לוי גרוסמן באירוסי ר' אורי וייסבלום, שאמר בשם בעל הכתב והקבלה, השמים שמים לה', והארץ נתן לבני אדם, לעשות מהארץ – שמים.

הרב שלמה שטנצל אלול תש"ס[עריכה]

  • שמעתי מר' חזקיהו מישקובסקי כי בראש השנה דנים על כל דבר קטן כגדול הצלחה בחברותא מצב רוח, על הפסד של כמה שקלים אדם פוחד, ומדוע אנחנו אדישים, עבודתנו להכנס לאוירה של לימוד מוסר בהתעוררות.
  • הנכד של הסטייפלר שאלו למה לבוא לישיבה עם ילדים, והוא ענה שהילד לא קולט אם לא חי באוירה כזאת.
  • ר' שלום שבדרון אומר מה נזיר עשה, יצא לאוירה אחרת, למוד מוסר עם ניגון עצוב, בקלם אמרו שאין בין גן עדן לגיהנום אלא הציור בלבד.
  • הרב שטיינמן אמר שצריך אוירה של צבור, של אלול.

שויתי ה' לנגדי תמיד[עריכה]

בס"ד, לך לך תשס"ג

חשבתי כי שויתי ה' לנגדי תמיד, אינו רק שהקב"ה מולו. והאדם הוא נפרד – מול, אלא הרי הקב"ה מלוא כל הארץ, כולל את כל האדם, כך שכל צנורות הדם והלב הם הקב"ה, רק האדם זוכה ולהיפך ע"פ טיב בחירתו בלבד, ולא על מעשיו שהם ודאי אינם שלו.
בני היקר החתן, הרב ישראל מרדכי שיחי' הביא לכך ראיה, דהרי הגמרא בתענית י"א ע"ב למטה והאמר רבי אלעזר לעולם ימוד אדם עצמו כאילו קדוש שרוי בתוך מעיו, שנאמר (הושע יא) בקרבך קדוש, וכתב שם תוספות, כאילו קדוש – הקדוש ברוך הוא. ודברי פי חכם חן.

סור מרע ועשה טוב[עריכה]

  • הרב שלמה שטנצל

בס"ד, עיוהכ"פ תשס"ג ראיתי מכתב של החידושי הרי"ם שכתב סור מרע ועשה טוב, סור מרע אל תטפל ברע, אלא עשה טוב, טפל בטוב בחיוב. ממילא תתרחק מהרע. למה לך להיות מוטרד בצער, במלחמתך ברע, עסוק והבט על החיובי והטוב, בכך ממילא אתה מתרחק מהרע אורך ימי האדם כשני מיליארד ורבע שניות – שבעים שנה, אדם חי את ההווה שהיא שניה, השניה שעברה והשניה שתבוא הם אינם בידיו עדיין, אפשר להגיד כי כל שניה מתחדש אדם אחר אליו הוא מכוון עצמי. כי שני מליארדי ורבע שניות כוללים שנים ורבע מיליארד מצבים של אותו אדם שחי בהם, ומזה עושה הקב"ה אדם אחד. ולכן רבנו יונה כותב ביסוד התשובה, כי יראה אדם עצמו בתשובתו ואשכיל ואורך בדרך זו תלך, ביום ההוא ישליך כל פשעיו אשר עשה, ויעשה עצמו כאילו בו ביום נולד ואין בידו לא זכות ולא חובה, וזה היות תחילת מעשיו וכו', ודרך זה תביאהו לשוב בתשובה שלימה, כי יעשה עצמו כמשליך מעליו כובד העוונות ועוצם החטא שעשה, ולא יבהילוהו רעיוניו, ולא יניחוהו לשוב כי יבוש מחטאיו. כי יחשוב איך אוכל להעיז פני לשוב ואני חטאתי עותי פשעתי כזאת וכזאת עשיתי עברתי ושניתי ושלשתי עד אין ספורות ואיך אבוא עוד לפניו כבוש גנב כי ימצא. כי בושתי לעמוד לפניו וכו'. לכן טוב לו להשליך פשעיו ולעשות לו לב חדש. ויחשוב כי מדת הבורא יתברך וידו פשוטה לקבל שבים. הרי שהאדם נידון באשר הוא שם, וה"שם" אם הוא טוב, הריהו טוב, ולא מביטים על מה שעתיד להרשיע כבישמעאל הרי שהמשפט והמשקולת הוא רק על ההוה על עכשו, לכן ההוה צריך להיות טוב.

אמונה שלמה[עריכה]

שפת אמת

שפת אמת, פסח תרנה-תרנו) ובאמת מי שיש לו אמונה שלימה, הוא מלא שמחה תמיד, בהיותו יודע כי הכל מאיתו ית"ש בלבד, זה ויאמינו – אז ישיר

 מי שהוא כן, אין לו שום יצר שיודע שכל ההסתר הוא רק מבחוץ אבל הפנימיות מהשי"ת והכל לטוב (שפ"א, שמות, תרלא)  ואם האדם זוכה לאמונה ובטחון כראוי, אז ליבו בטוח כי כל הנהגה שלו מהקב"ה, והכל הוא כפי הטוב ונצרך לו ע"צ היותר טוב, מכל האבות שבעולם (שפ"א, אחרי, תרנ"ד)

נר לעילוי נשמה[עריכה]

ספר "עטרת מנחם" אות רל"ה כתב, ומשם הועתק ל"ילקוט מנחם" בשם ר' מנחם מנדל מרימינוב שכל שמדליקים נר לעילוי נשמתו, חייבת הנשמה ההיא לעשות טובה למי שהדליק נר לטובתה.
ולהוציאו אפילו משאול תחתית. ע"כ יאמר ובעיקר בימי פטירתם הריני מדליק נר לעילוי נשמת פלוני בן פלוני.

סידור חלקת יהושע – ביאלה[עריכה]

עיקר ענין תפילה, למסור הכלל השי"ת, כל חיותו וגם התפלה, והשלך על ה' יהבך, אין התפלה נשמעת אלא אם משים נפשו בכפו, כבחז"ל (פסחים נ.) אשרי מי שבא לכאן ותלמודו בידו שימסור הכל בחזרה הן התורה והתפלה הן היותו וחשקיו, ואתחנן אל ה' שעיקר התפלה למסור התפלה בעצמה אל ה'.
אנו מבקשים שם נזכיר צדיק אחד שהלך לעולמו, יתעורר גם הוא בגן עדן כמו חבל ויזכור אותנו לטובה וכדחז"ל דובב שפתי ישנים, כשאומרים דבר הלכה מפיהם של צדיקים שפתותיהם מרחשות בקבר (ארון עדות, לקוטים)
כתבו בספרים ואברהם עודנו עומד, שגם היום מתפלל עבורנו וכמש"כ במדרש אסתר ז. שאמר מרדכי הצדיק אתון מהתם ואנו מהכא (מתוך הפתיחה).


הגאון רבי שמואל אוערבאך שליט"א בכנס ישיבת שערי יושר אמר[עריכה]

:כי השל"ה הקדוש אומר כי בכל שבוע ושבוע מאורעות אותו שבוע רמוזים בפרשה השבוע.
: ממעמד התורה למדנו השבוע יסוד כי התורה ניתנה לכלל ישראל גדול וקטן אשר ישנו פה עמנו היום, ואשר איננו עמנו היום.
: דוד המלך אומר בחרתי להסתופף בבית אלוקי, מדור באהלי רשע" המפרשים מבארים כי עדיף להסתופף בלשון, סף השער "של בית ה' יותר מאשר לדור מלשון דירה באהלי רשע,
: כל מי שזוכה אפילו רק לעמוד בסף שער הישיבה – יש תקומה, כל אחד מתחיל דרכו בתורה כשהוא מסתופף בביהמ"ד. גם בלומדים הגדולים ביותר מהלך עלייתם קימעא קימעא, ח"ו מלחשוב שיש משהו שמופקע מלמוד תורה
: רואים איזה סדר שכל מי שמחליט שדרכו תהיה בין כתלי הישיבה, אפי' אם בתחילה בא רק להסתופף בלבד, אין להלך בגדולות ואין קיצורי דרך, ומי שחושב שאפשר לדלג על דרך הבנין לא יצליח לבנות בן אדם, אי אפשר לדלג על היסוד. 
:

כבוד ה' – בשמחת הנפש[עריכה]

".... כבוד השם בשמחת הנפש, כדי שתהיה מוכנת לקבל מדודו, כי היגון סותם מקום הנפש, והיא מחיצה מפסקת בינה לבין אלוקיה, שאין ראוי לאדם שיכעוס, רק שיקבל גזרת השם מאהבה שכל מי שנותן מחשבות היגון בלבו קרוב לכפור בהשי"ת, הלוא תראה שאין השכינה שורה לא מתוך עצלות אלא מתוך שמחה, וזהו כבודו יתברך". מתוך ה"כל בו" סי' ע"ה, שהראה חתני הרה"ג רבי יהודה פוליטנסקי שיחי').

כי ברך אברכך והרבה ארבה את זרעך[עריכה]

בראשית כב ז, כי ברך אברכך והרבה ארבה את זרעך ככוכבי השמים וכחול אשר על שפת הים,
וכ' רש"י ברך אברכך: אחת לאב ואחת לבן, ע"כ.
וצ"ע אם ככוכבי השמים, לחשיבותם, מה הצורך גם בכחול הים שהוא חסר חשיבות, אלא יש לתרץ, מש"כ רש"י אחת לאב, דהיינו אבינו שבשמים, ואחת לבן באופן כזה, מתי יתן לך הקב"ה ברכה של בנים החשובים ככוכבי השמים, זאת כאשר אתה הבן תהיה ענו ושפל כחול הים.