לדלג לתוכן

מחבר:צמח מורי

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
צמח מורי

צמח מורי נולד בי"ח חשוון תשי"ב. נשוי לרחל ולהם תשעה ילדים. בתיכון למד בבר אילן נתניה. לימודים אקדמיים עשה במסגרת עתודה צבאית בלשון וערבית באוניברסיטת בר אילן, וכן את לימודי התואר השני. לימד בכפר הנוער ימין אורד ויצא לשליחות מטעם משרד החינוך לאוסטרליה למשך שלוש וחצי שנים. לאחר מכן התחיל לעבוד בישיבת בני עקיבא כפר הרוא"ה תחת ניהולו של הרב נריה זצ"ל כמורה ללשון. כיום מתגורר בפרדס חנה ומנהל את "מרכז תורני כלל ישראל".

מפעליו

[עריכה]

הרב צמח מורי פועל למעלה מ־25 שנה ביישוב פרדס חנה, במגוון תחומים בקהילה. הקים מרכז תורני שכולל בית מדרש בוקר לבעלי בתים עובדים, ולפנסיונרים. הקים בית מדרש בוקר לבעלי תשובה. בנוסף הקים מדרשה לבנות "מדרשת תהילה" לבנות העדה האתיופית ו"בית הלל" לבני העדה האתיופית. המדרשה עוסקת במגוון פעילויות: שיעוי תורה, עונגי שבת משותפים, סיורים בקברי צדיקים, עזרה והכוונה בלימודי מקצוע ועוד. המרכז מעניק סלי מזון לנזקקים לקראת חגי ישראל, כמו כן נותן תמיכה כלכלית לבעלי תשובה מעוטי יכולת לקראת היציאה לחיים. תדירות הפעילות של המרכז היא על בסיס יום יומי במגוון התחומים שהוזכרו לעיל. בנוסף לאמור לעיל מתקיים בית מדרש קהילתי, ושיעורי ערב לנשים. בעבר עסק הרב צמח בהוראה בישיבת כפר הרא"ה וקיבל מהרב נריה את נושא העצמת בני נוער כיתות י"ב והכוונתם למוסדות המשך תורניים. במסגרת זו הוא יצר קשר אישי עם התלמידים ויצא איתם לפעילויות גיבוש מגוונות.

ספריו

[עריכה]

בראשית דרכו בכתיבה פתח בארבעה ספרים בנושא מחקר סיפרותי על פרקים בתנ"ך (בראשית, שמות, במדבר, יהושע, שופטים, שמואל ועוד) תוך שימת דגש על שיטת לימוד חדשה המאתרת את הרעיון המרכזי של הפרשה ע"י מציאת הפסוק האמצעי שלה. בהמשך כתיבתו התמקד בהבנת עומק מדרשי חז"ל ובדליית המסרים העולים מתוכם, באגדות שונות ובנושאים שונים.

בספר שיטה המגלה שהרעיון המרכזי של הפרשה מתגלה במרכזו המדויק לפי מניין הפסוקים. בספר נבחנים באופן יסודי 50 פרשות בספר שמואל.

הספר חושף את "הכלי הספרותי" בסיפורי המקרא בצורה שיטתית. זאת תוך כדי ניתוח פרשת המבול לפני ולפנים. המחבר מראה כיצד חלק מיסודות אלו נמצאים בספר בראשית ואיך כולם נמצאים בסיפור המבול.

בספר שיטה המגלה שהרעיון המרכזי של הפרשה מתגלה במרכזו המדויק לפי מניין הפסוקים. בספר נבחנים באופן יסודי 42 פרשות בעיקר בספרים בראשית, שמות ובמדבר.

ספר המשך של הספרים: "מבנים ומסרים בספר שמואל" ו"מרכז הפרשה בתורה" החושפים שיטה חדשנית שהתורה והנבואה משתמשת בה, כדי להדגיש רעיונות חשובים. שיטה המגלה שהרעיון המרכזי של הפרשה מתגלה במרכזו המדויק לפי מניין הפסוקים. בספר 17 פרשות מספר יהושע המגלים כי הרעיון המרכזי הוא שה' נותן את הארץ ואת הניצחון לעם ישראל ו17 פרשות מספר שופטים המגלים כי הרעיון המרכזי הוא שה' הוא מושיע.

בספר שבעה מאמרים מגוונים הן מבחינת התוכן והן מבחינת המבנה. יש אגדות העוסקות בדמויות מחז"ל ויש מאמרים שהם לקט אגדות הדנות באותו נושא. בכולם הסופר מנסה להעמיק ולגלות רבדים נוספים של הבנה ורעיונות נפלאים.

56 שיחות על פרשות השבוע ובהם מסרים מפשט הכתובים לחיי היום יום, שווים לכל נפש: לנער, למתבגר, למבוגר, לזוג הנשוי ולמשפחה.

בספר שלושה נושאים הקשורים לחג הפסח:

  1. חג הפסח הוא יסוד לכל התורה, ויציאת מצרים היא התהליך בהתהוותו ויצירתו של עם ישראל.
  2. החיבור בין עם ישראל תורת ישראל וארץ ישראל.
  3. הגשמת חזון הנביאים בימינו על פי אגדות חז"ל.

בספר זה מנותחים תשע עשרה אגדות חז"ל הפזורות בש"ס. החלק הראשון של ספר דן בתנאים ואמוראים, במעשיהם ובמה שמסופר עליהם. החלק השני דן בנושאים שונים.

ספר העוסק באגדות חז"ל שרובן ככוללן עוסקות בדמויות אלמוניות ללא שם, פשוטי העם, לא גדולי תורה ולא גדולי הדור. הספר עוסק בעשר אגדות חז"ל מהתלמוד הבבלי, ומעלה מסרים שבפשט האגדה ובעומק הרעיונות שבה. האגדות עוסקות בחסדים קטנים ופעוטי ערך, לכאורה. דרך האגדות אנו יודעים להעריך כי חסדים אלה הם בעלי משקל רב ובעלי משמעות עצומה. העולה מכל האגדות כי האנשים ה"פשוטים" אינם פשוטים כלל וכלל וכן החסדים ה"קטנטנים" אינם קטנים כלל. יתר על כן החסדים ה"קטנים" נעשים ע"י האנשים ה"פשוטים" בזכותם העולם קיים, ובכוחם לחולל נפלאות.

הספר עוסק באגדות חז"ל המלמדות ומכוונות בראיה חיובית על המציאות. יתר על כן גם במציאות שניראת ודאי קשה ומרה, גם בה חז"ל ימצאו את המתוק, את הטוב ואת נקודת האור.

סוקר שנים עשר מדרשים המראים פעם אחר פעם שעם ישראל אינו הולך בדרך הישר הקב"ה תמיד ניצב לצד ישראל, ולעיתים נגד הנביאים עצמם התובעים מישראל דין על מעשיהם.

המשך ישיר לספר צידה לדרך מפרשות השבוע. מסרים לדורנו ול'נצח ישראל', המשמעות והמהות של עם ישראל העולות ומתבררות מתוך מועדי ישראל.

עשר פרשות בריאה של עם ישראל ב-22 פסוקים