מחבר:מיכאל דושינסקי
הרב מיכאל דושינסקי
[עריכה]הרב מיכאל דושינסקי נולד בשנת תש"ו [1946] בתל אביב. צאצא של משפחת רבנים "אורתודוקסים-מודרניים" נרחבת בת מאות שנים, ממרכז אירופה, הונגריה סלובקיה, גרמניה, דנמרק, אנגליה ועוד. הוריו היו חלוצים דתיים שעלו מהונגריה ל"פלשתינה-ארץ ישראל" כבר בשנת 1933 בזמן המנדט הבריטי.
מקור השם דושינסקי
[עריכה]באשר למקור השם דושינסקי, ישנן מספר גירסאות ואגדות. גירסה אחת באה מתקופת נתינת "שוויון" אזרחי ליהודי האימפריה האוסטרית-הונגרית. היו חייבים לאמץ שמות משפחה מקומיים. אחד מאבות המשפחה, צעיר יהודי שבא ללמוד בישיבת פרעסבורג של החתם סופר, "אכל ימים" אצל משפחה בשם דושינסקי (Dušinský; Duschinszky). לפי גירסה זו, כשבא הרשם הגוי ושאל לשם משפחתו לצעיר לא היה כזה. במקום החליט הרשם לתת לבחור את שם המשפחה המארחת. גירסה יפה מספרת שהרשם שאל אותו ומה שם סבתך? וכשאמר: "נשמה", שאל הגוי מה זה? וכשתירגם לו "דוּשֶׁנֶה" [בשפה הסלובקית] ניתן לו השם "שֶׁל-דושנה" = דושינסקי. וכך נשאר השם לדורות.
רבני משפחת דושינסקי
[עריכה]במשפחת דושינסקי היו ויש כמה רבנים מפורסמים. אחד מהם, שהיה בן-דוד-סבו של הרב מיכאל דושינסקי הנוכחי, הוא הרב המפורסם: הרב יוסף צבי דושינסקי המכונה: מהרי"צ דושינסקי (1948-1867). היה רבן של הערים גלנטה (אז הונגריה היום סלובקיה) וחוסט (אז הונגריה היום אוקראינה), פוסק וראש ישיבה מפורסם בעל כריזמה רבה. בשנת 1932, לאחר פטירת הרב יוסף חיים זוננפלד, החליטה ה"עדה החרדית" למנותו כרבם. בשנת 1933, באותה עת שבה עלה בן-בן-דודו הציוני, אליהו מנחם דושינסקי, אביו של הרב מיכאל הנוכחי, לתל אביב, עלה הרב יוסף צבי עם קבוצה גדולה מתלמידיו, קרוביו, והנוהים אחריו - לכהן בירושלים כרבה של "העדה".
סבא רבא של הרב מיכאל דושינסקי הנוכחי - הרב דב בער דושינסקי (1922-1838), היה תלמידו-חביבו של בעל ה"כתב סופר" שאף הסמיכו להוראה בעודו ממליץ עליו את הפסוק: "ב"ד קדש ילבש" (ב"ד ראשי תיבות ב'ער ד'ושינסקי). נישא לרבקה חיילא אחותו של הרב הראשי של האורתודוקסים בהונגריה הרב קוֹפל רייך, שהיה חבר "הבית העליון" של הקיסרות. דב בער וקאפל רייך טמונים זה ליד זה בבית העלמין האורתודוקסי בבּוּדָה שבבודפשט. משנת 1867 כיהן כרבה של נאמעסטא עד שנת 1919. שמו יצא לתהילה בכל הונגריה ואף מגליציה הרחוקה שלחו אליו שאלות בהלכה. בכל מקומות מושבו הקים ישיבה לבחורים מצטיינים. היה רגיל לומר "חובת הרב היא ללמוד וללמד פה אל פה ולא על ידי כתיבת ספרים אין קץ". מ-1919 גר אצל בנו יצחק מיכאל. בהיותו בן 84 שנים כתב לבנו "דף (גימטריא 84) בולט מחוץ לארון ומי יודע אם יהיה בולט לשנה הבאה" וכך הווה: ב-1922 אכן נפטר במיתת נשיקה, בלי שום חולי.
סבו של הרב מיכאל דושינסקי הנוכחי ושעל שמו הוא נקרא - הוא הגאון הרב יצחק (יצחק - שם שהוסף לו בעת מחלה) מיכאל דושינסקי. יצחק מיכאל היה הרב הראשי של ראקושפלוטה והמחוז (היום בודפשט 15) מ-1898 עד פטירתו ב-1939. לאחרונה יצא ספר דרשותיו: "מבחר דרשות / מאת הרב יצחק מיכאל דושינסקי". במלחמת העולם הראשונה 1918-1814 שירת כרב צבאי ראשי לאורתודוקסים בצבא ההונגרי של הקיסר פראנץ-יוזף. הרב יצחק מיכאל בנה בית כנסת מפואר במרכז העיר, ברחובה הראשי של ראקושפלוטה מול הכנסיות הפרוטסטנטית והקתולית. ביהכ"נ (שבתמונה) שבנייתו נסתיימה לא לפני 1927 ואשר נבנה בקשיים ולאחר מאמצים רבים מצד הסבא, לא זכה לצערנו, לשנים רבות של תפילות בו. בשנות הרצח והחורבן נפסקה התפילה בו עם חיסול יהדות הונגריה ב-1945-1944. כיום הוא משמש כספרייה הונגרית... הלוא המה אותם אנשים אשר הם ואבותיהם עם תום החיסול, בהגיע שברי-האדם הספורים חזרה לעיר, העזו לומר באנטישמיותם: "הם חזרו יותר מאשר הלכו..." - כמצוטט בספרה על הקהילה של בת הרב יצחק מיכאל, דודה רחל עליה השלום.
הרב יצחק מיכאל דושינסקי היה רב אורתודוקסי מודרני ידוע, למעשה הוא המשיך את המסורת המשפחתית הארוכה של האורתודוקסיה המודרנית. אשתו היפה והאינטליגנטית לאה, שמקורות משפחתה היו בעיר גוייטיין [Kojetin] שבמורביה, וזהו גם שם משפחתם, הייתה גם היא ממשפחה רבנית: ארבעה דורות בעיר העדייעס בהונגריה וקרובים-רבנים בכל רחבי אירופה, ופרופסור ושופט-עליון בארץ ישראל המנדטורית. להם נולדו שישה ילדים. הבנות היו שרה השם ינקום דמה שהיא, בעלה, וארבעה מילדיה נרצחו בשואה, ורחל ששרדה.
בנו הצעיר של הרב יצחק מיכאל, ירחמיאל יעקב דושינסקי, הידוע בכינויו: דוד-יֶנוֹּ Jenő זצ"ל (הונגריה 1916 - ישראל 1986) פרסם ספרים "בעקבי פרשיות" על פרשות השבוע ו"בעקבי חגים ומועדים" על ההפטרות והחגים. למד בישיבות סֶרֶד ופרסבורג שבסלובקיה. הוסמך בגיל 22. לאחר פטירת אביו הרב יצחק מיכאל בגיל 68, הובהל הרב ינו מאנגליה ב-1939, וכרב מוכשר וצעיר נבחר לכהן כרב הראשי של רקושפלוטא והמחוז בגיל 23 בלבד! לאחר המלחמה, בחוזרו ממחנות העבדות וכגיבור בצבא הפרטיזנים של טיטו, מונה כרב האורתודוקסי הראשי של הצבא ההונגרי החדש, בחסות בעלות הברית, בדרגת קולונל. בתפקיד זה כיהן עד 1949, עת נאלץ לברוח מאימת הקומוניזם. הוא הציל מאות עגונות ורבים אחרים ב"סדרו" להם ויזות לארה"ב בעזרת נוכרי אוהב ישראל מן השגרירות האמריקנית בבודפשט. לאחר מכן התגורר בקייפטאון וכיהן עשרות שנים כרב וכאב בית הדין בכל רחבי דרום אפריקה. 10 שנים חי בארה"ב ובהן יזם ואירגן את עליית האדמו"רים עם חסידיהם ובניית הקריות שלהם בארצנו.
הוריו
[עריכה]אביו של הרב מיכאל דושינסקי, אליהו מנחם, "אלי" דושינסקי ז"ל נולד בשנת 1903. שניים מאחיו היו לרבנים. האח הבכור יחזקאל (אדוארד) היה רופא וגם רופא שיניים, והאח השני צבי היה רב אורתודוקסי עם דוקטורט בגיאוגרפיה.
בשנת 1921 סיים אליהו מנחם תעודת בגרות בבית ספר תיכון קלאסי הונגרי, למד שנה בישיבה, ואח"כ שהה כעשר שנים בגרמניה וכשנה באנגליה, והתכונן לעלייה לארץ ישראל. היה מנהל חשבונות, וב-1933, כמה חודשים לפני שהיטלר עלה לשלטון, עלה לארץ כחלוץ של "הפועל המזרחי". נישא בתל אביב לברכה (בריינדיל לבית שטיין) מן העיר סיגֶט (אז בהונגריה, היום ברומניה). ברכה באה מבית חסידי ציוני, משפחת רבנים וסוחרים. נולדה ב-1919. באותה חצר שיחקה עם בני משפחתו של אלי וִיזֶל ז"ל. עוד בצעירותה ברכה היתה פעילה ציונית-דתית, ומשנות הָעֶשְׂרֵה שלה כבר השתתפה בכינוסים ציוניים בין-ארציים. בשנת 1933 עלתה לארץ כחלוצת "מזרחי", לתל אביב. אף השפיעה על אחותה הצעירה ממנה להגיע מיד אחריה. מייד לאחר נישואיה עם אלי ב-1934 פתחה "סלון לשמלות ברכה דושינסקי" בוטיק ברחוב אלנבי בתל אביב כמעצבת וכתופרת.
לימודיו בישיבות ושירותו בצה"ל
[עריכה]הרב מיכאל דושינסקי הוא בוגר בי"ס ביל"ו-ב"ה בתל אביב, מגיל 8 היה חבר מקהלת-ביל"ו המפורסמת של החזן שלמה רביץ ב"בית-הכנסת-לתלמידים-ביל"ו", הצמוד לבית הספר. וכך יצא שהיה חזן כבר מגיל זה, ובעל-קריאה מגיל 12. אח"כ סיים ישיבה־תיכונית "נחלים" בגיל 17 (1963). בהמשך למד בישיבות גבוהות: "הנגב" - בנתיבות, "חברון" ו"מרכז הרב" - בירושלים. הוא הוסמך לרבנות בגיל 23 בשנת 1969. שירת בצה"ל בסדיר ובמילואים משנת 1970 עד 1995 ביחידה ייחודית בתותחנים, והיה חייל במלחמות ישראל: יום-כיפור (1974-1973), מלחמת לבנון הראשונה (1983-1982), האינתיפאדה הראשונה, ועוד.
לימודים באקדמיה
[עריכה]הרב מיכאל דושינסקי בוגר BA (1976) ו-MA (1997) מֵאוניברסיטת בר-אילן בלשון עברית ובתלמוד. בעל תעודת "מקביל-לדוקטור" מן המחלקה לחינוך גבוה במשרד החינוך. הרב הוסמך כ"טוען רבני", וכן הוא בוגר "מכון תל אביב לחזנות – TACI" גם כ"מורה לחזנות".
פעילויות ושליחויות בעולם
[עריכה]הרב מיכאל דושינסקי הינו משתתף פעיל בכינוסים ובדיאלוגים בין-דתיים במשך עשרות שנים, כולל פרסומים אקדמיים בתחום הזה.
הרב יצא עם משפחתו לשליחות ראשונה מטעם ההסתדרות הציונית כרבה הראשי של קהילת בלפסט שבצפון אירלנד, (1979-1977). בפעם השנייה ייצא הרב לשמש כמרצה-בכיר באוניברסיטת נטאל בעיר דֶּרבֶּן Durban בדרום-אפריקה. שם כיהן גם כרב בקהילות Pietermaritzburg וּבְקייפטאון (1985-1983), וכן כחבר בבית-הדין-הרבני וּכְראש ישיבה.
פעילויות בארץ
[עריכה]כיהן כ"עובד מדינה" כרבו של משרד הרווחה, וכמפקח ארצי על ענייני דת (1997-1980). כיהן כרב קהילות "בית יצחק" ו"כפר שמריהו" (1997-1985). משך כל השנים היה, והינו עד היום, מבוקש כרב וחזן עורך חופות בצורה מרוממת, נעימת הליכות, מכבדת ומכובדת.
הרב מיכאל דושינסקי כמורה וכמרצה
[עריכה]היה מורה לתלמוד ולעברית בבתי ספר תיכוניים לא-דתיים ודתיים וכן לימד "מדעי-היהדות" וְמוסיקה של בית הכנסת באוניברסיטאות וּבִקהילות יהודיות בארץ ובעולם מ-1966 וממשיך בכך גם היום (2021).
פעילות בצ'כיה
[עריכה]משנת 1998 מתגורר הרב דושינסקי בפראג, צ'כיה. הוא עוסק בהוראה באוניברסיטאות כגון Charles University of Prague. הרב נותן ייעוץ במגוון רחב של נושאים: רבני, יהודי, עברי-לשוני, הלכתי, מוסיקלי-של-בית-הכנסת ועוד - לרבנים הראשיים, ולקהילות בכל רחבי צ'כיה. גם משמש כיועץ-קבוע בנושאים יהודיים למשרד החוץ הצ'כי וכן לתיאטרונים, לבלט ולאופרה ברחבי צ'כיה. הרב מעביר באופן קבוע הרצאות ושיעורים רבים במסגרת הקהילה היהודית בפראג והפדרציה של הקהילות של כל יהודי צ'כיה (2021-2002). הרב מיכאל דושינסקי יעץ ל"קרן רונאלד לאודר לחינוך" בפולין בהוראה, בשירה, ובהוצאת ספרים רבים (2006-2002).
בית ספר לחזנות, קונצרטים וכנסים
[עריכה]הרב הקים את מקהלה "שמחתנו" לשירת הרפרטואר של בית-הכנסת והבית היהודי (2006-2002) שהופיעה בפסטיבלים בינלאומיים ואף הוציאה תקליטורים. הקים ומלמד בבית הספר הגבוה "מתן שירה" של פדרציית קהילות צ'כיה, להכשרת בעלי-תפילה ובעלי [ואף בעלות!]-קריאה מ-2006 וממשיך גם ב-2021. הרב אירגן כנסים אקדמאיים לאוניברסיטת צ'רלס בפראג בשיתוף אוניברסיטאות בר אילן ואריאל. הוא נמנה בין התומכים הרבניים ומייעץ לאיגוד החזנים האירופ ECA. יזם, אירגן והפיק, לטובת הקהילה היהודית, שבתות-חזנות וקונצרטים רבים: ב-2008 עם JCC מקהלת החזנים הירושלמית, ב-2009 עם החזן נפתלי הרשטיק ובנו שרגא, ב-2012 עם מקהלת זמרתיה וב-2020 עם החזן יצחק זֶלמן. הוא יזם והפיק 2 כנסי חזנות אקדמאיים-אירופיים-בינלאומיים (2016 ו-2018) של ECA בפראג, וכן מופיע בקונצרטים כחזן א-קפלה או בליווי כינור ופסנתר.
פרסומים של הרב מיכאל דושינסקי
[עריכה]פרסומים של עבודותיו, הרצאותיו, דברי תורה, פרשנויות ועוד קיימים בביטאונים אקדמאיים ותורניים בנושאים כגון: מהר"ל, לשון עברית, חקר כיתובי מצבות, תורה - תלמוד - מנהג - והלכה, מוסיקה יהודית, אֶתנו-מוסיקולוגיה, היסטוריה ועוד.