לה סיטה
הלה סיטה דה ג'רוזלם
הקדמה
ה'לה סיטה' הולך בתיאורו ממערב למזרח ומצפון לדרום. רוב החוקרים סבורים שהוא נכתב בסביבות שנת 1230. ד"ר שמעון גת טוען שנכתב במאה ה-12, כיוון שהוא מתאר דברים שלא היו במאה ה- 13. מדובר בחיבור שנכתב בצרפתית עתיקה ונקרא "לה סיטה דה ג'רוזלם" או בקיצור "הלה סיטה", אודות העיר ירושלים. כיום ניתן לטייל בירושלים עם הטקסט הזה.
על מצב העיר ירושלים, שנת 1231 לערך
Ernoul, l'estat la cite de jerusalem, ed. H . Michelant-C. Raynaud, Itineraires a Jerusalem, Paris 1882.
לעיר ירושלים ארבעה שערים ראשיים בצורת צלב אחד מול השני, בין פשפשים. אמנה אותם לפי הסדר.
שער דוד (פורטה דוד PORTA DAVID), הוא לצד מערב והוא בדיוק מול שער הזהב (פורטה אאורה PORTA AUREA) שהוא בצד מזרח, מאחורי מקדש האדון (טמפלום דומיני TEMPLUM DOMINI). שער זה שייך למגדל דוד (טוריס דוד TURRIS DAVID ) ולכן נקרא 'שער דוד'. משער זה פונים לצד ימין, לרחוב. מ'מגדל דוד' ניתן ללכת להר ציון (מונס סיון MONS SYON), דרך פשפש הנמצא שם. ברחוב זה מצד שמאל, כשהולכים לעבר הפשפש, נמצאת כנסיית יעקוב מגאליציה, אחיו של יוחנן האוונגליסט. אומרים כי כאן נערף ראשו ולכן במקום זה נבנתה כנסיה.
הרחוב הגדול המוביל הישר משער דוד לשער הזהב, נקרא עד להצטלבות 'רחוב דוד' (ויה דוד VIA DAVID). בצד שמאל של מגדל דוד יש מקום גדול בו מוכרים תבואה. כאשר הולכים ב'רחוב דוד' קצת יותר רחוק באים בצד שמאל לרחוב אשר נקרא 'רחוב הפטריארך' (ויה פטריארכי VIA PATRIARCHI), היות והפטריארך מתגורר בקצהו. בצד ימין של 'רחוב הפטריארך' יש שער דרכו נכנסים ל'בית ההוספיטל' (דומוס הוספיטליס DOMUS HOSPITALIS). לאחריו יש שער דרכו נכנסים לכנסיית הקבר (אקלסיה סנקטי ספולקרי ECCLESIA SANCTI SEPULCHRI).
כאשר מגיעים להצטלבות בה מסתיים 'רחוב דוד' מוצאים רחוב הנקרא 'רחוב הר ציון' (ויה מונטיס סיון VIA MONTIS SYON), רחוב זה מגיע הישר להר ציון. ומשמאל להצטלבות נמצא רחוב מכוסה ומקומר אשר נקרא 'רחוב התבלינים'. שם מוכרים את כל הפירות של העיר וכמו כן ירקות ותבלינים. בסוף רחוב זה יש מקום בו מוכרים דגים ומאחורי השוק בו מוכרים דגים, בצד שמאל יש מקום גדול בו מוכרים ביצים, גבינה, תרנגולות, וציפורים. בצד ימין של שוק זה נמצא השוק של צורפי-זהב הסורים (סוריאני SURIANI) ושם הם מוכרים את כפות עץ התמר אשר הצליינים מביאים מצד שני של הים (לאירופה). בצד שמאל של שוק זה ישנן החנויות של צורפי-זהב הלטיניים. בסוף החנויות נמצא בית נזירות הנקרא 'מרים הגדולה' (מריה מז'ורה MARIA MAJORA). לאחר בית-נזירות זה נמצא מנזר של האחים השחורים הקרוי 'מרים הלטינית' (מריה לטינה MARIA LATINA). לאחריו נמצא בית ההוספיטל. כאן נמצא השער הראשי של ההוספיטל.
.... לפני ההצטלבות קרוב ל'רחוב התבלינים' נמצא רחוק אחד המכונה 'המטבח הרע'. ברחוב זה מבשלים את הבשר אשר מוכרים לצליינים (פרגריני PEREGRINIׂ) ושם חופפים את ראשיהם ומרחוב זה הם הולכים לקבר. ליד רחוב זה נמצא רחוב המכונה 'הרחוב המכוסה' ובו מוכרים אריגים והוא כולו מקומר ודרכו הולכים לקבר.
כאשר עוזבים את ההצטלבות והולכים ל'שער הזהב' הרחוב המוביל מההצטלבות ל'שער הזהב' נקרא 'רחוב המקדש' (ויה טמפלי VIA TEMPLI) משום שדרכו הולכים למקדש ו'לשער הזהב'. כאשר הולכים לרחוב זה מגיעים, בצד שמאל, למקום הקצבים, שם מוכרים את בשר העיר. בצד ימין יש רחוב נוסף שדרכו הולכים להוספיטל של הגרמנים. רחוב זה נקרא 'רחוב הגרמנים' (ויה גרמאני VIA GERMANI).
בצד שמאל על הגשר נמצאת כנסיית אגידיוס (אגידיוס AGIDIUS) הקדוש ובקצה הרחוב נמצא שער הנקרא 'השער המפואר' (פורטה ספציוזה PORTA SPECIOSA), דרך השער הזה ישוע המשיח (ג'סוס כריסטוס JESUS CHRISTUS) נכנס לעיר ירושלים כאשר התהלך עלי אדמות...
בין חומות העיר וחומת שער הזהב נמצא שער המקדש (טמפלום TEMPLUM). זהו שטח גדול שאורכו יותר מטווח ירי קשת ורוחבו יותר מטווח השלכת אש לפני שמגיעים למקדש. המקום הזה מרוצף כולו ולכן נקרא 'המדרכה'. כאשר באים דרך השער בצד ימין נמצא מקדש שלמה (טמפלום סולומוניס TEMPLUM SOLOMINIS) שם שוכנים אחי המקדש. 'מקדש האדון' (טמפלום דומיני TEMPLUM DOMINI) נמצא בין 'השער המפואר' ו'שער הזהב' והוא (בנוי) גבוה כך שעולים אליו במדרגות. כאשר עולים במדרגות אלה מוצאים רחבה מרוצפת שיש רחבה מאד המשתרעת מסביב לכנסיית המקדש. כנסיית המקדש הינה עגולה כמעט. בצד שמאל של הרחבה המוגבהת נמצא הבית של אב המנזר (אבאס ABBAS) והקאנוניקים (קאנוניקי CANONOCI) ובאיזור זה נמצאות המדרגות אשר דרכן עולים אל עבר המקדש מהרחבה הנמוכה למעלה.
מצד מזרח, קרוב לכנסיית המקדש, נמצאת הקפלה (קפלה CAPELLA) של יעקב הקדוש (האוונגליסט) הצעיר. קאפלה זו נבנתה במקום בו הוא סבל מרטיריום (מרטיריום MARTYRIUM) כאשר היהודים השליכו אותו למטה, מהמקדש. בתוך הקאפלה נמצא המקום בו ישוע הציל את האישה הנואפת שאותה הם עמדו להוציא להורג היות ונתפסה בניאוף. והוא אמר לה, כאשר הצילה, 'איפה שטניך, ההרשיעך איש? ותאמר לא אחד אדני. ויאמר לכן גם אני לא ארשיעך, לכי לדרכך ואל- תחטאי עוד'. ובסוף המדרכה לצד השמש העולה יורדים מספר מדרגות להגיע ל'שער הזהב'. לאחר שיורדים את אלה, מגיעים לשטח רחב המשתרע עד ל'שער הזהב'. זוהי החצר (אטריום ATRIUM) אשר בנה שלמה. איש לא עובר דרך השערים הללו אשר הינם סגורים אלא פעמיים בשנה. הם נפתחים ביום ראשון של התמרים כאשר עורכים תהלוכה לזכר ישוע המשיח שעבר שם ביום זה והוא התקבל בתהלוכה, וכמו כן בחג הצלב הקדוש בספטמבר היות והצלב הובא לתוך ירושלים, דרך שערים אלה. כאשר הרקליוס קיסר רומא, כובשו בפרס והחזירו דרך שער זה לתוך העיר, והוא התקבל בתהלוכה. היות ואיש לא נכנס לעיר דרך שער זה יש פשפש בצידו המכונה 'שער יהושפט' (פורטה ג'וזפט PORTA JOSAPHAT). אלה החפצים להיכנס לעיר מצד זה עוברים דרך פשפש זה הנמצא בצד שמאל של 'שער הזהב'...
כאשר נכנסים לעיר מתוך 'שער סטפן הקדוש' (פורטה סנקטי סטפני PORTA SANCTI STEPHANI) מוצאים שני רחובות: אחד מימין המוביל לשער הר ציון דרומה. 'שער הר ציון' הוא מול שער 'סטפן הקדוש'. הרחוב משמאל מוביל הישר לפשפש הקרוי 'פשפש הבורסקאים' ועובר ישר מתחת לגשר. הרחוב המוביל ל'שער הר ציון' מכונה 'רחוב סטפן הקדוש' עד שמגיעים להצטלבות של הסורים. כאשר באים 'להצטלבות של הסורים', יש רחוב מצד ימין, רחוב (כנסיית) הקבר. כאן נמצא שער בית כנסיית הקבר, דרכו נכנסים אלה השייכים לקבר למשכנם. בראש ההצטלבות בצד ימין נמצא רחוב מכוסה וקמור דרכו הולכים לקבר. ברחוב זה הסורים מוכרים את סחורותיהם ועושים נרות מדונג. בראש ההצטלבות הם גם מוכרים דגים. בהצטלבות זו נפגשים שלושה רחובות המגיעים גם להצטלבות של הלטיניים.
אחד מהם נקרא 'הרחוב המכוסה', שם הלטיניים מוכרים את סחורותיהם. האחר נקרא 'רחוב התבלינים' והשלישי נקרא (מאל קיסינט MAL-QUISINAT). הולכים לאורך 'רחוב התבלינים' ל'רחוב הר ציון' ומגיעים 'לשער הר ציון'... דרך 'הרחוב המכוסה' הולכים דרל 'ההצטלבות של הלטיניים' לרחוב המכונה 'רחוב הקשת של יהודה'. חוצים את 'רחוב המקדש' ורחוב זה מוביל הישר ל'שער הר ציון'. רחוב זה מכונה 'רחוב קשת של יהודה' היות ואומרים כי יהודה (איש קריות) תלה עצמו על אחת מקשתות האבן שם. בצד שמאל של רחוב זה עומדת כנסיית מרטין הקדוש; וכנסיית פטרוס הקדוש קרובה לכנסיה זו מצד שמאל. כאן, כפי שאומרים, ישוע המשיח עשה את הבוץ אשר שם על עיני זה אשר מעולם לא ראה ופקד עליו ללכת ולרחוץ בבריכת השילוח והוא יראה; (האיש) זאת עשה והיו לו עיניים וייראה...
... כאשר ישוע המשיח התהלך עלי אדמות העיר ירושלים התרכזה על הר ציון. עתה אין הדבר כך ונמצא שם רק מנזר מזירים (מונסטריום; מונצ'י MONASTERIUM; MONACHI). ובמנזר זה כנסיית גברתנו מרים הקדושה. במקום הכנסיה, יש אומרים, היה הבית בו ערך ישוע את הסעודה האחרונה (סנה CENA) עם תלמידיו... במקום בו נמצא קבר גברתנו מרים הקדושה יש כנסייה המכונה 'כנסיית גברתנו מרים מיהושפט' ושם מנזר של הנזירים השחורים... שתי הכנסיות נמצאות מחוץ לחומות העיר, אחת על הר והשניה בעמק. מנזר הר ציון הוא מחוץ לעיר בצד דרום ועמק יהושפט הוא מצד מזרח, בין הר הזיתים והר ציון. כנסיית הקבר שהינה עתה על הר הגולגותא (מונס קלבריה MONS CALVARIAE) היתה, בזמן צליבתו של ישוע, מחוץ לחומות. היום היא במרכז העיר....