חיים ביד/עט

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

סימן עט[עריכה]

תפתח ארש החיים על מעשה שהיה בס"ת א' שכתב הסופר שם אלקים שנדבקו אות ה'א עם יו'ד אם מותר להפרידן או אסור משום מוחק את השם.

תשובה הנה הטור ביו"ד סי' רע"ו כתב יש בו דבק באותיות השם יש לו לגוררו וא"ץ אח"כ להעביר עליו הקולמוס לקדשו כי כבר נכתב כהילכתו בקדושת השם אלא שהאותיות לא היו כהילכתן וכשתיקן האותיות הרי השם כהילכתו יע"ש ומרן בב"י ביו"ד סי' רע"ו הביא משם תשו' הרא"ש כלל ג' והביא ג"כ ס' ר"י שהביא המרדכי בהלק"ט פרק הקומץ שכתב וז"ל אומר ר"י שאם הדביק אות של שם יכול למחוק אעפ"י דאזהרת המוחק שם מלא תעשון לה"א הא תיקון הוא ושרי וראיה ממ"ס עכ"ל ובסוף ההלכות וכו' דלא כר"י שמתיר וכמו כן להפריד אותיות של שם וכו' וסיים מרן לפסק הלכה וכדאי הם ר"י והרא"ש לסמוך עליהם עכ"ל וכ"כ בכ"י בא"ח סי' ל"ב יע"ש וכ"כ בש"ע שם ביו"ד סי"א וז"ל נדבקה אות לחבירתה באותיות השם יש לו לגררו יע"ש ובא"ח סי' ל"ב סכ"ו וכ"כ מור"ם בד"מ שם סעיף ח' וסיים שכ"כ בהגמי"י פ"ו מהל' יסודי התורה יע"ש וכ"פ הרב הפרישה שם ביו"ד סוס"י רע"ו ס"ח יע"ש והרב הלבוש בא"ח סי' ל"ב סכ"ו יע"ש. וכ"ה דעת הרב כסא אליהו בא"ח סי' ל"ב אות ז' וכ"נ דעת הרב עולת תמיד שם בא"ח סימן ל"ב סקל"ו העוד לנו לעמוד במי שכותב שם הוי"ה ב"ה באותיות מרובעות גדולות ואחר שכתבו כתקנו שם ע"ג האותיות נייר קטן כתוב בהם כגון יו"ד גדולה ודבק ע"ג האותיות בדבק אותיות רבי וכדומה באות ההא והואו וההא אחרונה אם יש איסור בזה ואת"ל דיש איסור בזה אם כתב למעלה מאותיות השם איזה שם מאנשים צדיקים אם יש בזה איסור או לא. והנה לענין לדבק בתוך אותיות השם נייר כתוב או חקוק מאותיות פשיטא ודאי דאיסור גמור הוא שמוחק את השם שהרי זה שדבר בו מיעט באות השם והו"ל כמוחק וכמ"ש הרב שדה הארץ בח"ג חיו"ד סי' ט"ז ואין לה תקנה אלא גניזה דאם באנו לו' שיטול אלו הניירות הכתובים בהם האותיות או חקוקים יש חששה דבהסיר הנייר ההדבוק באותיות שם הוי"ה ינטל עמו הדיו והו"ל כמוחק.

אמנם בשאלה השניה אם כותב ע"ג שם הוי"ה איזה שמות אם שאינו רשאי לכתוב כן לכתחילה מ"מ נראה דליכא איסור והוא ממ"ש בסו' מס' ידים ספ"ד משנה ח' אמר צדוקי קובל אני עליכם פרושים שאתם כותבים את המושל עם משה בגט אומרים פרושים קובלין אנו עליך צדוקי שאתם כותבים את המושל עם השם בדף ולא עוד אלא שאתם כותבים את המושל מלמעלן ואת השם מלמטן שנ' ויאמר פרעה מי ה' אשר אשמע בקולו לשלח ישראל וכו' ופי' הרמב"ם ז"ל וז"ל אומר צדוקי שאתם מפחיתין שם משה רבינו בהיותכם כותבים אותו בשטרות עם שם המלך ר"ל שאנו כותבים זמן לפ' המלך ואנו כותבים בשטר ההוא כדת משה וישראל ואמרו להם חכמים כי אין זה גרעון לשמו אלא בזה גדולה לאותו המלך שאנו כותבים בתו' ה' עם פרעה כמו שנאמר ויאמר פרעה מי ה' וכו' יע"ש. וכ"כ הרא"ש ורע"ם ותוס' יום טוב והר' שושנים לדוד דבכתיבת שם למעלה משם הוי"ה ב"ה אין קפידא ואם שלכתחי' אין מקום לעשות מ"מ אם היה בדיעבד אין לגונזו וכ"נ ממ"ש בגמ' בשבת ס"ג ע"ב ובסוכה ה' בכתיבת השם בציץ ופסקו הרמב"ם בה' כלי המקדש רפ"ט וכותב עליו שני שיטין קדש לה' קדש מלמטה לה' מלמעלה ואם כתבו בשיטה אחת כשר ופעמים כתבוהו בשיטה א' יע"ש.

פש גבן לדעת בשם הוי"ה ושם שדי ושאר שמות הקדושים שנטשטשו ויש מהם שרישומן ניכר ויש מהם שאין רישומן ניכר אי מותר להעביר הדיו עליו לחדש את השם או לא. ותבט עיני בתשו' בעי חיי חיו"ד סימן רל"א דכתב דס"ת שנכתב כתיקונו ושוב נטשטשו איזה אותיות ותיבות אם רשומן ניכר יכול להעביר עליהן הקולמוס ואפי' באזכרות וא"צ לקדשם מחדש יע"ש ועיין בתשו' זרע אמת ח"א חא"ח סימן ז' דמותר להעביר קולמוס על אותיות השם לחדש הדיו יע"ש ועמ"ש הרב עיקרי הדט בא"ח סימן ז' אות ה' ובחיו"ד סימן ל' אות ד' שכתב דדוקא אין רשומן ניכר יש להתיר אבל אם רשומן ניכר לא דהוי כתב ע"ג כתב יע"ש. וכ"ה דעת הרשב"ץ בתשב"ץ ח"א סימן קכ"ז וח"ג סימן קצ"ז שאוסר בעברת הקולמוס על אותיות השם יע"ש. וכמ"ש הרב הגדול חיד"א בס' ברכ"י ומחב"ר בא"ח סימן ל"ב יע"ש וגם בספר שיורי ברכה בא"ח סימן ל"ב אות ד' אחר שהביא דברי הרב כנה"ג בתשו' בעי חיי שמתיר באותיות השם העברת הקולמוס וכתב עליו שבימי הרב לא נדפסו תשובת הרשב"ץ ולא ראה דהרשב"ץ אסר מטעם שהוא מוחק התחתון ולמעשה צריך להתיישב יע"ש. ועוד נשאלתי בס"ת שנמצא בשם הוי"ה שנקלף אות ה' ראשונה משם הוי"ה ונחלק משאר אותיות שם הוי"ה ופסקתי דל"מ לא קדירה ולא קליפה כל השם כולו ולכותבו מחדש כ"א שיחליף כל היריעה כולה כמ"ש התשב"ץ ח"ב סימן קט"ן יע"ש וכ"פ הרב מוהרלנ"ח ז"ל בסוף סימן ב' דיש איסור לקדור את השם וצריך להחליף היריעה יע"ש וגם ל"מ להחליף דף א' כמ"ש הרב בית יאודה בתשו' ח"ב בס' בני יאודה סימן כ"ה ובתשו' שאלת יעבץ ח"א סימן קנ"ב וקנ"ג ובח"ב סי' ע"ו דמותר לקדור את השם על מנת לתקן יע"ש.

וגם ראיתי עוד להרב בית יאודה ח"א במנהגי ארגיל סימן י"ג שחילק דוקא באותיות האחרונות אבל באותיות ראשונות דהוי שלא כסדרן באותיות השם שלא נתקדשו יע"ש ועיין בספר נ"מ מעשה אברהם לרב רחומאי הרב כמוהרר"ן אברהם אשכנזי נר"ו בחיו"ד סי' נ"א דקי"א ע"א יע"א. ונראה דבאותיות שם הוי"ה ב"ה אם אירע באות יוד שנחלק או חסר הקוץ של מעלה ומטה וכן בשאר אותיות דהיינו באותיות ההי"ן שנחתך רגל הימנית או בגגו שצריך חיבור וכמו כן באות וי"ו שנחלקה נראה דבזה מותר דהרי מה שמעביר הדיו אין רשומו ניכר והרי הוא חלק לגמרי ובהיות טוב יכוין בתיקון זה לשם קדושת ה' כן נראה כעת לע"ד בהיותי בכפר בורון אבד יע"א בש"א לח' נחמו שנת התרכ"ה ליצירה בלתי ספרים.