הקתדרלה והבזאר/אחרית דבר
המאמרים בספר זה היו התחלה, אך אינם הסוף. קימות שאלות רבות שטרם ניתן להם מענה בנוגע לתוכנה בקוד פתוח. וקימות שאלות רבות בענין עבודה בתחומי יצירה אחרים וקנין רוחני שמועלות על ידי תופעת הקוד הפתוח, אך לא מציע מענה הולם עבורן.
לעיתים קרובות אני נשאל האם אני מאמין שהמודל של קוד פתוח יכול להיות מיושם לתחומים אחרים של יצירה מאשר תוכנה. לרוב השאלה עולה בהקשר של מוזיקה, או התוכן של סוגים מסוימים של ספרות, או תוכניות לחומרה של מחשבים וחומרה אלקטרונית אחרים. בתכיפות דומה אני נשאל האם למודל של קוד פתוח יש השלכות פוליטיות.
יש לי דעות מגוונות ביחס למוזיקה, ספרות, חומרה ופוליטיקה. חלק מהן אכן נוגע לרעיונות של בחינה מוקדמת על ידי עמיתים וקהל אחר, ביזור ופתיחות, שנחקרות בספר; הקורא המתענין מוזמן לבקר באתר הבית שלי באינטרנט, http://www.tuxedo.org/~esr אורכב 2007-05-24 ב Wayback Machine, ולהפחיתו כראות עיניו. אולם נמנעתי במתכון מהשערות ומסקנות כאלו בהקשר עבודתי כתאורטיקן ושגריר של קוד פתוח.
העקרון פשוט: קרב אחד בכל זמן. השבט שלי החל להאבק כדי להעלות את הציפיות של צרכני התוכנה לאיכות ואמינות, ולהפוך את הבסיס של נוהלי הפעולה של תעשית התוכנה. אנו ניצבים בפני אופוזיציה מבוצרת בעלת כסף רב, שיתוף חשיבתי ועוצמה מונופוליסטית. אין זה מאבק קל, אך הלוגיקה והכלכלה ברורים; אנו יכולים לנצח, ואנו ננצח. זה יקרה אם נשאר ממוקדים במטרה.
להשאר ממוקדים במטרה כרוך באי מעבר בדרכי קיצור ובתעתועי שוא. אני מרגיש לעיתים קרובות שעלי להדגיש נקודה זו כאשר אני מתיחס להאקרים אחרים, מפני שבעבר נציגים שלנו הראו נטיה גוברת לאידאולוגיה כאשר היה תורם יותר להצמד לטיעונים צרים ומעשיים יותר. כן, ההצלחה של קוד פתוח אכן מזמינה שאלות בדבר התועלת של מערכות פיקוד ובקרה, של סודיות, של ריכוזיות ושל סוגים מסוימים של קנין רוחני. זה קרוב מאד לחוסר כנות לא להודות שזה מציע (או לפחות מתאים טוב ל) השקפה רחבה של חופש ביחסים הנאותים בין הפרטים והמוסדות.
אולם משדברים אלו נכתבו, לדעתי בהוה יהיה מצאים יותר לנסות להמנע מישום עודף של רעיונות אלו. הנקודה בדבר; מוזיקה ומרבית הספרות אינם כמו תוכנה, בגלל שבדרך כלל לא נדרשות אצלם בדיקות מדוקדקות או תחזוקה. ללא דרישות אלו, תועלת בבחינה על ידי עמיתים הרבה יותר קטנה, והתמריצים השכלתניים לדמיון רב לפתיחות הקוד כמעט לא קימים. איני מעונין להפחית את הטיעון המנצח של פתיחות הקוד לתוכנה על ידי קישורו למפסיד אפשרי.
אני צופה שתנועת הקוד הפתוח למעשה תזכה בנקודות שלה בענין תוכנה תוך 3 עד 5 שנים (כלומר ב 2003-2005). כאשר זה יושג, ותוצאות הבינים מראות כך מזה זמן, הם יהפכו לחלק מתרבות הרקע של לא מתכנתים. ואז יהיה יותר מתאים לנסות למנף את התובנה של קוד פתוח לתחומים רחבים יותר.
לעת עתה, אפילו אם אנחנו ההאקרים לא מיצרים רעש אידאולוגי על כך, עדין נשנה את העולם.