הסכם ויצמן-פייסל

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
נוסח הסכם ויצמן-פייסל
תרגום עברי ע"י חן-מלך מרחביה
מתוך - הציונות: אוצר התעודות הפוליטיות (ירושלים: אחיאסף), 1943


הוד מעלתו המלכותית האמיר פייסל, הפועל כבא-כח ממלכת חיג'אז ובשמה, והד"ר חיים ויצמן, הפועל כבא-כח ההסתדרות הציונית ובשמה, מתוך הכרת הקרבה הגזעית והקשרים העתיקים הקיימים בין הערבים ובין העם העברי, ומתוך סברה, שהדרך הבטוחה ביותר להשגת שאיפותיהם הלאומיות הוא שיתוף הפעולה האמיץ ככל האפשר בפיתוחן של מדינה הערבית ושל ארץ-ישראל, ומתוך רצון לאשר שוב את ההבנה הטובה הקיימת ביניהם, באו לידי הסכם בסעיפים האלה:

סעיף 1

המדינה הערבית ופלשתינה-ארץ-ישראל יתנהלו בכל יחסיהן ומפעליהן ברוח רצון טוב והבנה הדדית הלבביים ביותר ולשם כך ימונו ויוחזקו באי-כח ערביים ויהודים מיופי כח כדין בכל אחת מן הארצות האלו.

סעיף 2

מיד עם גמר הדיון בועידת השלום יקבעו הגבולות המוחלטים בין המדינה הערבית ובין פלשתינה-ארץ-ישראל על ידי ועדה מוסכמת מטעם שני הצדדים, המתקשרים בהסכם זה.

סעיף 3

בשעת עריכת חוקה לפלשתינה-ארץ-ישראל והנהלתה יאחזו בכל האמצעים, שיתנו את הערבויות המלאות ביותר להגשמת הכרזתה של ממשלת בריטניה מיום 2 בנובמבר 1917.

סעיף 4

יאחזו בכל האמצעים לסייע ולהגביר עלית יהודים לפלשתינה-ארץ-ישראל באמת מידה גדולה, וליישב את העולים היהודים על הקרקע בכל המהירות האפשרית על ידי התישבות צפופה ועיבוד אינטנסיבי של האדמה. עם האחיזה באמצעים אלה ישמרו על זכויות הפלחים והאריסים הערביים ויעזרו להם בקידום התפתחות הכלכלית.

סעיף 5

לא יתקנו תקנה ולא יחוקק חוק, שיאסור או יפריע באיזה אופן שהוא לחופש הדת; יתר על כן, לעולם לא יורשו חופש דת ותפילה בדרך של הפליה או זכות קדימה. לעולם לא יקבע קריטריון דתי לשימוש בזכויות אזרחיות או פוליטיות.

סעיף 6

המקומות הקדושים של המוסלמים יהיו נתונים לפיקוח מוסלמי.

סעיף 7

ההסתדרות הציונית אומרת לשלוח לפלשתינה-ארץ-ישראל ועדת מומחים לחקור את האפשרויות הכלכליות של הארץ ולערוך דין וחשבון על האמצעים הטובים ביותר להתפתחותה. ההסתדרות הציונית תעמיד את הועדה הנ"ל לרשות המדינה הערבית לחקור את האפשרויות הכלכליות של המדינה הערבית ולערוך דין וחשבון על האמצעים הטובים ביותר להתפתחותה. ההסתדרות הציונית תתאמץ במיטב כוחותיה לסייע בידי המדינה הערבית על ידי הספקת אמצעים לפיתוח האוצרות הטבעיים והאפשרויות הכלכליות שלה.

סעיף 8

הצדדים החתומים כאן מסכימים לפעול מתוך הסכם הרמוניה מוחלטים בועידת השלום בכל הענינים הנכללים בזה.

סעיף 9

כל חלוקי דעות, שיכולים להתעורר בין שני הצדדים המתקשרים בהסכם זה, ימסרו לבוררות של הממשלה הבריטית.


ניתן בחתימת ידינו בלונדון, אנגליה, ביום השלישי בינואר, בשנת אלף תשע מאות ותשע עשרה.
פייסל אבן חוסיין
חיים ויצמן


הערה מאוחרת של האמיר פייסל:
כל אימת שההערבים ישיגו את עצמאותם כפי שתבענוה בתזכירנו מיום 4 בינואר 1919 שהוגש למיניסטריון החיצון של בריטניה הגדולה, הריני מסכים למה שנאמר בזה ולסעיפיו. ואם יבוא איזה חילוף או שינוי כל שהוא, לא אהיה חייב או קשור באיזו מילה שהיא אלא יחשב ההסכם הזה כלא היה, ללא תוקף וללא ערך ולא אהיה נתבע עליו באיזו צורה שהיא.