הגהות רבי עקיבא איגר/יורה דעה/סימן קכ
סימן קכ
[עריכה](סימן ק"כ סעיף א') הקונה מהעובד כוכבים. עיין בדינים אלו בתשובת בית יהודא (סי' נ"ב):
(שם) המצופים באבר. כלים שהוטבלו ואח"כ ציפם באבר צריכים טבילה שנית. עי' מג"א (סי' תנ"א ס"ק כ"ז):
(שם בהג"ה) וכן נוהגין. בכנה"ג (בהגהות ב"י אות י"ח) כתב ויש לחקור הני חביות דידן של חרס גדולות המצופות באבר שמשימי' בהם יין באיזה מקוה יטביל דודאי לא יכילו אותם מי המקוה מתוך גדולתן ומצאתי בתשובת כ"י להחכם מהר"י זאבי דאין תקנה כ"א על ידי הערמה לתתם לעובד כוכבים במתנה ולהשאילם ממנו וכ' עליו החכם מהר"י מילידא ז"ל דלו נראה דא"צ טבילה דדוקא כלי סעודה בעי טבילה ואלו החביות אינן רק כדי להכניס בהם היין לקיום והסכים עמו רבו אבל באו"ה מצאתי דכלים גדולים של מתכות ששומרים בהן היין צריכין טבילה ואולי י"ל דהאו"ה לא כ"כ אלא בכלי מתכות דלכ"ע צריך טבילה אבל בחרס מצופה באבר דיש מחלוקת אי צריך טבילה באלו חביות גדולות יש לסמוך ע"ז לשמור בהן היין בלא טבילה ולפ"ז המצופות באבר מבפנים ומבחוץ דהוי כמתכות גמור צריכות טבילה עכ"ל:
(ש"ך סק"ד) יטבלנו בלא ברכה. ואם מצופה מבפנים ומבחוץ טעון ברכה. פר"ח. ומ"מ י"ל דוקא מצופי' באבר ממש אבל גלוזירט לא יברך עיין במשבצות זהב (א"ח סי' תנ"א סקל"א):
(ס"ג) יברך על טבילת כלי. אם לא בירך קודם הטבילה צ"ע אם יכול לברך אח"כ עיין באשל אברהם (א"ח סי' שכ"ג סקי"נ):
(סעיף ז' בהג"ה) וכן רחיים של פלפלין. ורחיים של קאפע להט"ז (סק"ד) טובלים בלא ברכה כיון דהקאפע בעי' בישול להש"ך (סקי"א) י"ל דא"צ טבילה דלא חזי לדבר אחר:
(ט"ז ס"ק ט"ז) דאורייתא. לפ"ז נלע"ד דבכלי זכוכית מאמינין לקטן דבכ"ז לכ"ע הטבילה רק דרבנן כמ"ש הפר"ח (סי' זה סק"ג וסקכ"ו) וכ"כ השאגת ארי' וכ"כ בתשו' פמ"א (ח"ב סי' צ"ו) ואולם לפמ"ש תוס' ערובין (דף ל"א) דדוקא בדבר שלהם דרמי עלייהו מהימני קטנים בדרבנן אבל בשליחות לא עי"ש. א"כ הכא במשלח לקטן לטבול כלי זכוכית י"ל דא"נ וע' מנ"א (סימן תל"ז סעיף קטן ח') ומ"ש בגליון שם: