הגהות רבי עקיבא איגר/חושן משפט/סימן רח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

סימן רח[עריכה]

[הגה] וכן אם נשבע. נ"ב ואם מכר ע"י השליח י"ל דהמכר בטל דאין שליח לד"ע אף דהשליח לא נשבע מ"מ תלי' במחלוקת הפוסקים אי קיי"ל כלישנא דהשליח בר חיובא. אי קיי"ל כלישנא אי בעי עביד. גם י"ל דאף ללישנא דבר חיובא דדוקא בכהן שאמר לישראל צא וקדש לי אשה גרושה דאין על השליח שייכות חיוב דגרושה ואינו מוזהר על לאו זה כלל. אבל הכא דהשליח ג"כ בר חיובא ומוזהר על לאו דשבועה ודו"ק. ואם נדון דהמכר בטל יש לדון אם נשבע שלא למכור ועבר ומכר בתנאי דהתנאי בטל ומעשה קיים כיון דאין לקיים המעשה ע"י השליח ועיין בספר המקנה רס"י ל"ח ועיין לקמן רס"י רל"ה בגליון ועיין תשובת פמ"א ח"א סי' ל"ד:

[ש"ך אות ב] דפשיטא דמשום תקנתא. נ"ב עיין מה שהעתקתי בשם שיטה מקובצת בב"ק בגליון הטור סי' שמ"ח. ועיין מ"ש בספר עצי אלמוגי' סי' שע"א ס' י"ב:

[ש"ך בא"ד] עיין תשובת רשד"ם. נ"ב ועיין בספר בני חיי על ד' ש"ע בחלק ב"י יו"ד סי' של"ד סק"ב:

[סמ"ע אות ו] ואין אחד מהם יכול לחזור. נ"ב עיין תשובת לחם רב סי' ר"ה ובתשובת מוצל מאש סימן ה':

[סמ"ע אות ז] דלא דמי להוסיף. נ"ב עיין במ"ל פ"ח מהל' מלוה דמדברי הרמב"ם שם מבואר להדיא דבאמת גם בהוסיף על המקח ואף באמר לו בפירוש אם מעכשיו יכול המוכר לומר אדעת' דזול לא מכרתי רק אם המוכר רוצה למכור בזול א"י הלוקח לחזור בו. וג"ז דוקא אם המוכר רוצה להמתין המעות עד שקבע לו. אבל אם רוצה שיפרע לו מיד יכול הלוקח לומר אדעת' לפרע מעות מיד לא קניתי וכן העלה ג"כ בשו"ת פמ"א ח"ב סי' ט' עיי"ש ועיין תשובת מוצל מאש סי' ה':