הגהות רבינו פרץ על סמ"ק/קצח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

ומיהו כלים של בשר ושל חלב ושניהן בני יומן אסור להגעילן בכלי אחד אפי' קודם ד' שעו' כדפרי' בהג"ה גבי הלכות פסח:

ואז כשאינו בן יומו מותר להגעילו ערב פסח אפילו אחר ד' שעות אפילו למאן דאסר נותן טעם לפגם בפסח דאף לפי דבריו לא מתסר פגם בפסח רק בזמנו: דאז הוי חמץ במשהו. אבל בע"פ אינו במשהו אפילו לאחר שש שעות (הג' א) כדפירש לעיל:

פי' רבינו ברוך כשבאים להגעיל כלים של איסור שאינן בני יומן. צריך שלא יהיו בני יומן משום תשמיש דחמין אפילו דהיתר דאם נשתמש בו תוך אותו היום בחמין אפילו דהיתר כגון מים רותחין הרי האסור הנבלע בכלי נותן טעם במים לשבח וחוזר ובולע ונעשה בזה בן יומו וצריך להמתין מעת לעת מאותו תשמיש קודם שיגעילנו. ודוקא כלי שבלוע יין אסור אבל מהיתר להיתר כגון מבשר לחלב אפילו נשתמשו בחמין באותו היום אין לחוש משום דהוי נותן טעם בר ניתן טעם דהיתר כמו גבי חמץ ע"פ קודם ד' שעות כדפירש בפנים גם גבי הגעלה מבשר חרלב אם הגעילן אפי' בני יומן מותר משום דהוי נותן טעם ב"נ טעם דהיתר אך לכתחלה אסור להגעיל שום כלי בן יומו ואפילו מבשר לחלב גזירה אטו כלי של איסור. וגם נראה דנ"ט בנ"ט גופיה דשרי היינו דווקא דיעבד אבל לכתחלה אסור לגרום. מדקאמ' דגים שעלו בקער' מותר לאכלם בכותח משמע דוקא עלו דיעבד אבל לכתחלה אסור להעלותם בקערה של בשר כדי לאכלם בכותח. ואל תשיבני מפני מה התיר רבינו ברוך להגעיל כלים בע"פ לכתחל' קודם ארבע שעות משום נ"ט בנ"ט משו' דהתם לפי שעה הוא וגם לא מיחלף בכלים של איסור כמו גבי בשר בחלב וכן לא קשיא מאי דשרינן גבי הגעלה דבשר בחלב אע"ג דנשתמש בתוך אותו היום במים חמין. דהתם דיעבד הוא כשבא לשאול על ההעגלה. כללא דמילתא לעניין לכתחלה ודיעבד לגבי נ"ט הכל תלוי בשעת שאלה לחכם אם כבר נעשה נותן טעם בר נותן טעם והוא שואל עליו אם מותר מבשר לחלב או איפכא אומרים לו מותר ואם קודם שנעשה נותן טעם בנ"ט הוא שואל עליו אם מותר לגרום נותן טעם בנ"ט כדי לאכלו מבשר וחלב או איפכא אומר לו אסור כמו גבי דגים דאסור להעלותן לכתחילה בקערה של בשר כדי לאכלה בחלב וכן גבי הגעלה מהאי טעמא:

בקרקע קשה ולא רכה ולא באבן וטעמא משום שהקרקע קשה הוא אספר"א בלעז ומעברת האיסור הנדבק בסכין וכן לא סגי לנועצו באפר מהאי טעמא אך אם ישפשף יפה באפר מגובל או בטיט שפיר דמי וכל זה לחתוך בו צונן אבל לחתוך בו רותח בעי הגעלה בחמין עם שפשוף בטיט ויש שנהגו להשליך המים ממים על הכלים להגעילם ואין זה טוב דשמא העירוי ככלי שני וגם מן הקערות אע"פ שתשמישן ע"י ערוי מכ"מ אסור שפעמים מדיחין אותו ע"י האור ממש ובחול המועד של פסח (הג' ב) אין מגעילין כלים אפי' אינן בני יומן אפי' בכלי שיש בו ס' משום דקיי"ל חמץ בפסח במשהו והיינו משעה שחייבים עליו כרת ואילך: