גם אתה יכול/הקדמה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הקדמה[עריכה]

באגדות חז"ל נמצאים אוצרות המחשבה והחכמה היהודית. ככל שמעמיקים בהן, מגלים רבדים נוספים של תובנות ורעיונות נפלאים.

בספר זה אנו דנים באגדות חז"ל שגיבורי האגדה הם אלמונים- עלומי שם, אנשים "פשוטים": עמך, אנשי השוק, אנשי העמל. אנשים אלה עושים מעשים "קטנים" שמקבלים באגדה משמעות עצומה. בזכות המעשים "הקטנים" הם מצליחים להוריד גשמים, לעצור את מגיפת הדבר בעיר, למנוע את התפשטות השריפה בשכונה, להביא שבע לעולם ועוד.
עיון באגדות חז"ל אלה מגלה לנו כי האנשים "הפשוטים" אינם פשוטים כלל וכלל, ומעשיהם "הקטנים" אינם קטנים. אצל בורא עולם אנשים אלה חשובים מאוד, ומעשיהם מקבלים עוצמות אדירות.
העדר השם של הגיבורים באגדות אלה רומז לנו הקוראים, כי כל אחד יכול להיות אותו גיבור שבאגדה, ובמעשיו "הפשוטים", לכאורה, הוא יכול לחולל ישועות ונפלאות.
אין משבר בעולם כלל. כמו כן הבאנו שלוש אגדות חז"ל המדגישות שרגע המשבר הוא גם רגע הישועה, והקב"ה בורא את המשיח ביום הגלות עצמו. העולה מאגדות אלה שבכל משבר נמצא הפיתרון. לכן בשעת משבר אין להתייאש אלא להמשיך לצמוח ולפרוח, ולצאת למרחב עם כוחות חדשים.
עולם של עמל. סיימנו באגדה אודות אבא חלקיה. צדיק ועני שעמל קשה לפרנסתו, ובכוחו להוריד גשמים בתפילתו. האגדה חושפת בפני הקורא את דמותו הנפלאה של אבא חלקיה. אולם המסר העמוק מכל האגדה הזו הוא שבעולם "אין ארוחות חינם". אין דרך קצרה, אין תפילות פלא ולא תרופות פלא. בשביל פרנסה צריך לעבוד קשה, ובמישור הכלל: בשביל גשמים צריך לעשות תשובה ולהיטיב את מעשינו.
צ.מ.