ביאור:תהלים קיט צח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש




בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:תהלים קיט צח.


מאויביי תחכמני מצוותיך, כי לעולם היא לי[עריכה]

(תהלים קיט צח): "מֵאֹיְבַי תְּחַכְּמֵנִי מִצְוֹתֶךָ, כִּי לְעוֹלָם הִיא לִי"

הפסוק מתחיל באות מ שיש לה כמה משמעויות בעברית :

1. מ- מציינת יתרון:  "מצותיך תחכם אותי להיות יותר חכם משונאי הרשעים, כי היא לי לעולם - רוצה לומר, אני עוסק בה בתמידות ולזה מחכמת אותי" ( מצודות ) .

לפי המדרש, הפסוק מתייחס בפרט לדוד ומלחמתו במתנגדיו הפנימיים: "מאויבי תחכמני מצותיך - על דואג ואחיתופל אמרו, דלא אתיא להו שמעתא אליבא דהלכתא" ( רש"י ) . אויביו של דוד היו רבנים גדולים וחשובים, עם מעמד גבוה בעולם התורה. אולם דוד למד את מצוותך , הוא למד בתמימות רק על-מנת לעשות ולקיים מצוות. ולכן רק הוא זכה לכוון לפירוש הנכון.

ואפשר לפרש שהפסוק מתייחס בכלל לעם ישראל ומלחמתו באויביו החיצוניים: העיסוק התמידי בתלמוד תורה הביא את עם ישראל להצטיינות בחכמה ובמדע, הרבה יותר מהחלק היחסי שלו באנושות.

2. מ- מציינת מקור: אני מוכן ללמוד תורה אפילו מהאויבים שלי - העיקר ללמוד: "הריני לומד את מצוותיך אף מפי אויביי , כעין מה שאמרו על ר' מאיר: רימון מצא, תוכו אכל, קליפתו זרק" (עמוס חכם, דעת מקרא, הערה 89ו) .   ועוד: "מתוך דברי אויביי למדתי את מעלת מצוותיך , שגם אויביי משבחים את מצוותיך, כעניין שנאמר",  (דברים ד ו): "וּשְׁמַרְתֶּם וַעֲשִׂיתֶם, כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם לְעֵינֵי הָעַמִּים אֲשֶׁר יִשְׁמְעוּן אֵת כָּל הַחֻקִּים הָאֵלֶּה וְאָמְרוּ 'רַק עַם חָכָם וְנָבוֹן הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה'"( פירוט ) (שם הערה 89ה) .   ואיך אפשר ללמוד תורה מהאויבים? "החכמתי ועמדתי על טיב מצוותיך , מתוך שראיתי שאויביי השחיתו והתעיבו בלכתם בדרך הסוטה מדרך מצוותיך" (שם הערה 89ד) : כשרואים את ההתנהגות הנתעבת של אויבינו, שאינם מקיימים מצוות, מבינים יותר את ערך המצוות.   

הפסוק בהקשרו[עריכה]

הפסוק מופיע בבית של שמונה פסוקים שכולם מתחילים באות מ . הבית מתחיל ב (תהלים קיט צז): "מָה אָהַבְתִּי תוֹרָתֶךָ כָּל הַיּוֹם הִיא שִׂיחָתִי"( פירוט ), ובפסוקים 98-100 יש הדרגה: " "

"מֵאֹיְבַי תְּחַכְּמֵנִי מִצְותֶךָ: כִּי לְעוֹלָם הִיא-לִי.

מִכָּל-מְלַמְּדַי הִשְׂכַּלְתִּי: כִּי עֵדְותֶיךָ, שִׂיחָה לִי.

מִזְּקֵנִים אֶתְבּוֹנָן: כִּי פִקּוּדֶיךָ נָצָרְתִּי."

כלומר:

1. מרוב שאני אוהב את התורה, אני עוסק בה בלי הפסקה, עד שאני נעשה חכם יותר מאויביי ;    אחר-כך אני נעשה חכם יותר מכל מלמדיי ;    ולבסוף אני נעשה חכם יותר אפילו מהזקנים .

2. מרוב שאני אוהב את התורה, אני רוצה ללמוד עליה מכל מקור אפשרי - אפילו מאויביי , גם מכל מי שמוכן ללמד אותי, ובמיוחד מזקנים .



הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:מאויביי תחכמני מצוותיך, כי לעולם היא לי


מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2018-01-23.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/thlim/th-119-98