ביאור:קידמה ועוני - הגדרות

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


הספר קידמה ועוני מדגיש מאד את החשיבות של הגדרה מדוייקת של מונחים כלכליים, ושימוש עקבי במונחים. אחד הקשיים העיקריים שנתקלתי בהם בתרגום הספר הוא התרגום המדוייק של המונחים הבאים:

מושגי יסוד[עריכה]

  • המונח wealth מציין את כל הדברים החומריים, אשר נוצרו ע"י עבודה אנושית, לצורך סיפוק רצונותיהם של בני אדם, ושיש להם ערך-חליפין כלשהו. בפרט, הדברים הבאים אינם wealth: חכמה (- לא דבר חומרי), קרקע (- לא נוצרה ע"י עבודה אנושית), שטרות כסף (- לא מספקים כל רצון אנושי בפני עצמם אלא משמשים רק כאמצעי חליפין), אגרות חוב (כנ"ל - משמשות רק כראיה לבעלות). תרגום אפשרי לעברית - שפע.
  • המונח production מציין את כל התהליכים שבהם עבודה אנושית יוצרת מוצרים (goods) ושירותים (services), ומביאה אותם אל הצרכן הסופי. כלומר, לא רק תהליך הייצור במפעל, אלא גם ההובלה, המכירה וכו' - כולם חלק מתהליך אחד גדול של production - בעברית ייצור. מטרת הייצור היא לספק רצונות אנושיים, בין אם הם מסופקים ע"י דברים חומריים (מוצרים - goods), או באופן ישיר ע"י שירותים (services).
  • המונח value מציין את הכמות של עבודה, מוצרים או כסף שאנשים מוכנים לתת, באופן כללי, בתמורה למשהו. בעברית ערך. בכלכלה פוליטית מתייחסים לערך חליפין, או ערך שוק. ערך החליפין של דבר אינו תלוי בערך הסובייקטיבי שאדם מסויים מייחס לו, או בתכונות האובייקטיביות שלו. הוא גם לא תלוי בכמות העבודה שהושקעה בייצורו. ישנם משאבי טבע שהם בעלי value גדול, למרות שלא הושקעה בהם שום עבודה; וישנם דברים שהשקיעו בהם עבודה רבה, אולם אין להם שום value, למשל בניין הרוס או מחשב ישן.
  • המונח utility מציין את הערך הסובייקטיבי שאדם כלשהו מייחס לדבר כלשהו. ההבדל בין ה-value לבין ה-utility הוא שמניע את השוק - אנשים מוכנים לשלם את ה-value של מוצר כלשהו, כאשר ה-utility של אותו הדבר עבורם גדול יותר. בעברית מקובל להשתמש במונח תועלת.

שלושת גורמי הייצור[עריכה]

שלושת גורמי הייצור העיקריים מכונים באנגלית land, capital, labor:

  • המונח land מייצג את כל העולם החומרי שאינו תלוי בפעולות האדם. בפרט, הוא כולל קרקעות (התרגום המקובל ל-land), מחצבים ונפט. הוא כולל עצי יער טבעיים (אבל עצים שנשתלו על-ידי אדם אינם land אלא wealth). הוא כולל תדרי-שידור - שהרי מדובר במשאב טבעי מוגבל. הוא כולל גם את השמיים (האטמוספירה) והים. כל גורם חומרי שנמצא במצבו הטבעי. בעברית נשתמש במושג קרקע.
  • המונח labor מייצג כל מאמץ אנושי שמטרתו לייצר עושר או לתת שירות. הוא כולל מאמץ נפשי-שכלי וגם מאמץ של השרירים. יזמי היי-טק הם "עובדים" בדיוק כמו פועלי צווארון כחול. בעברית נשתמש במושג עבודה.
  • המונח capital מייצג עושר המשמש בתהליך הייצור, כולל עושר המשמש לצורך חליפין. capital הוא תת-קבוצה של המושג wealth (המוגדר למטה). כל פריט-רכוש (הנכלל במושג wealth) יכול לשמש לצריכה, או לייצור; אם בוחרים להשתמש בו לייצור, הוא נחשב capital. בעברית נשתמש במושג הון.

שלושת המושגים הללו מחלקים את גורמי הייצור לשלוש קבוצות זרות: גורמים שמגיעים הטבע (land), גורמים שמגיעים ממאמץ אנושי נוכחי (labor), וגורמים שנוצרו ע"י מאמץ אנושי קודם ועכשיו משמשים לייצור (capital).

תשלומים לגורמי הייצור[עריכה]

  • המונח rent הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת השימוש ב-land (=קרקע ומשאבי טבע). לדוגמה, כאשר האריס משלם 25% מהתבואה לבעל הקרקע, תבואה זו נקראת rent. בעברית משתמשים לעתים במושג "דמי שכירות", אולם כדי למנוע טעות עדיף להשתמש במושג רנטה.
  • המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת.
  • המונח interest היא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-capital (=ההון, אמצעי הייצור). אין הכוונה לתשלום שמשלמים תמורת העדפת זמן (לדוגמה, אדם השוכר רכב כדי להשתמש בו לבילוי, או אדם הלוקח הלוואה בריבית לצריכה) אלא רק לתשלום שמשלמים תמורת שימוש באמצעי ייצור. התרגום המקובל הוא "ריבית", אולם לשם בהירות, עדיף לדעתי לומר בעברית תשואה.

כשאדם שוכר משרד לצורך העסק, התשלום מורכב משני סוגים: תשלום בעד הקרקע שהמשרד בנוי עליה, שהוא rent; ועוד תשלום בעד המבנה - שהוא אמצעי-ייצור שנוצר ע"י עבודה אנושית, ולכן התשלום הוא interest.

כשאדם מחזיק בקרקע, שיש עליה מפעל, והוא עובד ומנהל אותו בעצמו, הוא משיג רווחים - profits, המורכבים מכל שלושת הגורמים: חלק מהרווחים הם rent הנובע מערך הקרקע, חלק מהרווחים הם interest על המבנה והמכונות שבמפעל, וחלק מהרווחים הם wage עבור העבודה שהוא משקיע במפעל.

חלוקת התוצר[עריכה]

המונח distribution מציין את חלוקת התוצר (סכום כל העושר - wealth, והשירותים - services) בין כל הגורמים שהשתתפו בייצורו. אין הכוונה להפצת המוצר אל הצרכן (שנחשבת חלק מתהליך הייצור - ראו production), אלא לאופן שבו התוצר מתחלק בין קרקע, עבודה והון. ה-distribution מתבצע באמצעות שלושה מנגנונים: wages, rent, interest. בעברית: חלוקת התוצר.

אחת המטרות העיקריות של הנרי ג'ורג' בספר "קידמה ועוני" היא לברר מה הם החוקים הכלכליים הקובעים את אופן חלוקת העושר בין שלושת גורמי הייצור - The laws of distribution .

לעיון נוסף: