ביאור:עין תחת עין - בראי הפסיכולוגיה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


שמות כא כד: "עין תחת עין שן תחת שן יד תחת יד רגל תחת רגל".

בפסיכולוגיה הדבר מכונה: נורמה של הדדיות בתוקפנות:

כך בספר "פסיכולוגיה חברתית" של האוניברסיטה הפתוחה, כרך ג', עמ' 256-257:

"בחלקה הראשון של היחידה דנו בנורמה 'חיובית' של הדדיות בהקשר של השבת טובה תחת טובה. הצד השני של המטבע – נורמה 'שלילית' של הדדיות – תעודד אותנו גם להחזיר 'רעה תחת רעה': "עין תחת עין ושן תחת שן" (שמות כא: 24). נורמה זו מדברת אל חוש הצדק הבסיסי שלנו ומצדיקה מעשי נקם בתגובה לתקיפה, תופעות של נקמת דם וכדומה...

נורמה של הדדיות שלילית מחייבת שהתגובה לתוקפנות תהיה פרופורציונלית להתקפה. ואמנם, במחקרים אחדים נמצא שאנשים נוטים להתאים את תגובתם לעצמת הפגיעה שספגו... עם זאת, בעדנא דרתחא אנו צפויים להגזים בהערכת הפגיעה בנו ולהמעיט בעצמת התגובה שהגבנו".


תגובות[עריכה]

גם לפי מחקרים בתורת המשחקים, אסטרטגיית "עין תחת עין" היא יעילה:

[1]

-- Erel Segal Halevi, 2012-11-21 08:04:15

אכן זה מופיע בהמשך הספר. שם מצוין שאנשים בדרך כלל נוהגים באסטרטגיה זו של "עין תחת עין". ועוד, שלרוב הם משליכים את "האנוכיות והתחרותיות" שלהם על הצד השני.

אבל יש פה בעיה של מעגל דמים בלתי נפסק (כמו בנקמות הדם אצל הערבים או הפושעים – וזה ידוע). (זאת מעבר לדוגמא במאמר שכעס מוביל לתגובה לא פרופורציונלית).

גם במקור שהבאת, אם הבנתי נכון, אין הוכחה לכך שעין תחת עין יעילה יותר (בתרגום אוטומטי לעברית):

"חלק מתורת משחקים רשמיים מאמינה האסטרטגיה שתהיה אופטימלית, אם כי אין הוכחה שהוצגה".

(Some game theorists informally believe the strategy to be optimal, although no proof is presented)

נראה שיותר טוב להבליג מפעם לפעם (אם הבנתי נכון):

""עין תחת העין עם סליחה" הוא לפעמים מעולה. כאשר פגמי היריב, השחקן יהיה מדי פעם לשתף פעולה על הצעד הבא בכל מקרה. זה מאפשר התאוששות מלקבל לכוד במעגל של בגידות".

ובכל אופן, המידה כנגד שתי מידות (מעין הלחי השנייה?), הוכח כפחות טוב. ודאי שגם סלחנות אין קץ אינה טובה.

עם זאת יש להדגיש שבמשחק טוב הוגדר מראש כהצלחה תחרותית, בעוד בחיים אפשר לומר "לא אכפת לי גם להפסיד", השאלה מה המטרה שלך. כמו כן בחיים בדרך כלל שני המתמודדים יכולים גם לדבר אחד עם השני – מה שאין כן בניסוי – וכך להגיע להסכמות שטובות לשניהם (המסר האקטואלי כמובן ברור...).

-- hagai hoffer, 2012-11-21 11:13:43

אין הוכחה תיאורטית לכך ש"עין תחת עין" היא המדיניות הטובה ביותר האפשרית. אולם בניסויים היא משיגה תוצאות טובות מאד, ומנצחת אסטרטגיות מתוחכמות יותר.

-- Galya and Erel Segal-Halevi, 2012-11-21 20:43:30

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של חגי הופר שפורסם לראשונה בhagaihof @ gmail.com וגם ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2012-12-17.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/messages/prqim_t0221_6