לדלג לתוכן

ביאור:נגד ריבית במדינה

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




קשה להאמין שיהיה אפשר לשכנע את מדינת ישראל לאסור על הלוואות בריבית. אבל יש כמה דברים שאפשר להיאבק נגדם כבר עכשיו. כל הרעיונות מיועדים למפקח על הבנקים בבנק ישראל:

  • ריבית על "הלוואה עצמית" : כיום, הבנקים מעודדים את הלקוחות להשקיע את כספם בתוכניות חיסכון שונות, תמורת ריבית נמוכה יחסית. הלקוחות חוסכים, ואז נכנסים לחובות, ומשלמים ריבית גבוהה מאד על היתרה השלילית. וכך, למעשה, הבנק מלווה ללקוח את הכסף של הלקוח , וגובה ממנו ריבית! יש להפסיק את ה"גזל" הזה, ולקבוע בחוק, שאם לקוח שיש לו תכנית-חיסכון נמצא ביתרה שלילית בגובה נמוך יותר מסכום החיסכון - הוא לא ישלם ריבית על היתרה השלילית, ולא יקבל ריבית על החיסכון. למשל, אם הוא חסך 1000 ש"ח, ואז נכנס ליתרה שלילית של 700 ש"ח - הוא לא ישלם ריבית כלל, ויקבל ריבית רק על 300 ש"ח מכספי החיסכון.
  • גביית ריבית בכוח : אנשים רבים שנקלעים לחובות, מצליחים, במאמצים רבים, להחזיר את הקרן - אך הבנקים עדיין רודפים אחריהם, באמצעות ה"הוצאה לפועל", כדי לגבות את הריבית. על-פי התורה, אסור בשום אופן לגבות ריבית בכוח מעניים - שום "היתר עסקה" לא מתיר דבר כזה. מדינת ישראל, כמדינה יהודית, צריכה לאסור בחוק על גביית ריבית בכוח; הרבנים צריכים לפסוק הלכה, שכל אדם שמקבל פקודה הקשורה לגביית ריבית בכוח מעניים (בין אם הוא עובד בהוצל"פ או שוטר), חייב לסרב פקודה , כי פקודה כזו עומדת בניגוד לתורה.
  • עידוד להלוואה בריבית : חברות האשראי מעודדות את הלקוחות לקחת הלוואה בריבית לצורך בילויים ומותרות - הלוואה שאינה נכללת בתנאי ה"היתר עסקה". החברות מציגות את ההלוואות בצורה מושכת ומפתה, ואינן מציינות את הנזק הכלכלי שהן עלולות לגרום ללווים לאורך זמן. החוק הישראלי מחייב פרסומאים שמפרסמים סיגריות, לציין באופן ברור ובולט את הנזק שנגרם מעישון; יש מדינות שאוסרות לחלוטין לפרסם סיגריות. יש לאמץ את הגישה גם בנושא ההלוואות בריבית - לחייב את הפרסומאים לציין בבירור את הנזקים הכלכליים שנגרמים מהלוואה בריבית לצורך מותרות, או אפילו לאסור לחלוטין פרסום של הלוואות מסוג זה.
  • קנס על פירעון מוקדם : אנשים שלקחו הלוואה מהבנק, ורוצים להחזיר אותה מוקדם יותר - צריכים לשלם קנס גבוה (בסביבות 90 ש"ח). בכך, הבנק למעשה מוכיח, שהוא אינו מעוניין ב"עסקה" הוגנת אלא בריבית קבועה וקצוצה; הבנק מעודד את הלקוח להישאר בעל-חוב לאורך זמן, ומעניש את הלקוח על כך שהוא רוצה לצאת מהחובות מוקדם יותר. יש להפסיק מנהג בזוי זה, ולאסור על הבנקים לגבות קנס על פירעון מוקדם, כך שהלווים יוכלו לצאת מהחובות בהקדם האפשרי.

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-08-24.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tryg/ribit0/bankisrael