ביאור:מיכיהו בן ימלה ומיכה המורשתי

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




[בערך ע"פ "מקדש מלך" מאת הרב יגאל אריאל]

מיכיהו ומיכה הם לא אותו אדם - מיכיהו בן ימלה חי ופעל בישראל בימי אחאב (מלכים א כב ט), ומיכה המורשתי חי ופעל ביהודה בימי יותם (מיכה א א) - יותר מ150 שנה אחריו...

אבל הרבה פעמים קורה שלאדם יש שם שדומה לשם של דמות חשובה מהעבר, ובגלל זה הוא מזדהה עם הדמות הזאת ומנסה לחקות אותה. גם במקרה שלנו - השם של מיכה דומה לשם של מיכיהו ולכן גם בסגנון שלו הוא ניסה לחקות אותו, כמו שניתן לראות בספר מיכה:

  1. משפט הפתיחה של מיכה " " "שמעו עמים כולם" " " (מי א2) זהה למשפט האחרון שאמר מיכיהו לפני שזרקו אותו לכלא " " "שמעו עמים כולם" " " (מלכים א כב כח).
  1. למרות שמיכה חי ביהודה וניבא כמעט רק על יהודה - הוא הזכיר בתחילת נבואתו " " "מי פשע יעקב הלוא שומרון" " " (מי א5) - מתוך הזדהות עם מיכיהו שנזרק לכלא בשומרון (ע' מלכים א כב י, 27). [מיכה גם מנבא פורענות על שומרון " " "ושמתי שומרון לעי השדה למטעי כרם" " " - אולי זה רומז לפשע השני של אחאב - לקיחת כרם נבות]. גם בהמשך הספר מיכה אומר " " "וישתמר חוקות עמרי וכל מעשה בית-אחאב" " " (מי ו16).
  1. מיכה מנבא על עם ישראל " " "אסוף אאסוף יעקב כולך, קבץ אקבץ שארית ישראל, יחד אשימנו כצאן בצרה, כעדר בתוך הדברו תהימנה מאדם... ויעבור מלכם לפניהם וה' בראשם" " " (מי ב12) וזה בדיוק אותו דימוי שנזכר בדברי מיכיהו " " "ראיתי את כל ישראל נפוצים על ההרים כצאן אשר אין להם רועה; ויאמר ה' לא אדונים לאלה ישובו איש לביתו בשלום" " " (מלכים א כב יז) - ה' מקבץ את כל ה'צאן' שהתפזרו על ההרים ומשיב אותם הביתה בשלום.  (אבל יש הבדל: שמיכיהו אמר " " "לא אדונים לאלה" " " (כי המלך אחאב נהרג במלחמה) ומיכה אמר " " "ויעבור מלכם לפניהם" " " (כנראה המלך המשיח). )]
  1. מיכה מוכיח את הנביאים " " "המתעים את עמי, הנושכים בשיניהם וקראו שלום ואשר לא יתן על פיהם וקדשו עליו מלחמה..." " " (מי ג 5) הנביאים שמנבאים נבואות טובות למי שמאכיל אותם - כמו 400 הנביאים (מלכים א כב ו) " " "אוכלי שולחן איזבל" " " (מלכים א יח יט). מיכה מנבא להם שהם לא יוכלו יותר להתנבא כי רוח ה' תעזוב אותם, אבל הוא כן יתנבא, כי " " "אנוכי מלאתי כוח את רוח ה' ומשפט וגבורה..." " " (מי ג8) - בניגוד לדברים שאמר צדקיהו בן כנענה למיכיהו " " "אי זה עבר רוח ה' מאתי לדבר אותך!?" " " (מלכים א כב כד).
  1. מיכה מנבא על הגויים שיבואו להילחם בעתיד נגד ישראל והנבואה הזאת מאד מזכירה את ההכנות שעשה אחאב למלחמה נגד ארם:מיכה מנבא " " "והמה לא ידעו מחשבות ה' ולא הבינו עצתו" " " "כי קבצם כעמיר גורנה" " " (מי ד12) - כמו שאחאב ואנשיו התאספו " " "בגורן פתח שער שומרון" " " (מלכים א כב י); מיכה מנבא " " "קומי ודושי בת-ציון" " " "כי קרנך אשים ברזל..." " " (מי ד13) - כמו שצדקיה-בן-כנענה עשה " " "קרני ברזל" " " עבור אחאב מלך ישראל (מלכים א כב יא); מיכה מנבא " " "בשבט יכו על הלחי את שופט ישראל" " " (מי ד14) - כמו שצדקיה הכה " " "את מיכיהו על הלחי" " " (מלכים א כב כד).
  1. מיכה מנבא " " "כי אשב בחושך ה' אור לי" " " (מי ז8) - אולי מתוך הזדהות עם מיכיהו שישב בכלא החשוך בשומרון (מלכים א כב כז).
  1. ובסיום דבריו הוא מבקש מה', שבניגוד למצב שבו היו ישראל בימי מיכיהו " " "כצאן אשר אין להם רועה" " " על הרי הגלעד (מלכים א כב יז) - בעתיד " " "רעה עמך בשבטך, צאן נחלתך, שוכני לבדד, יער בתוך כרמל, ירעו בשן וגלעד כימי עולם!" " " (מי ז14).

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה בפירושים וסימנים 9 וגם ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2000-09-01.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim2/mika