לדלג לתוכן

ביאור:מבנה חבקוק ב

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




ה' הראה לחבקוק בחזון את כיבושיהם האכזריים של הכשדים, וחבקוק מתח ביקורת חריפה על החזון הזה - ראו מבנה חבקוק א . לאחר מכן הוא התייצב וטען, כמו חוני המעגל, שלא יזוז ממקומו עד שיקבל תשובה:

  • (חבקוק ב א): "עַל מִשְׁמַרְתִּי אֶעֱמֹדָה, וְאֶתְיַצְּבָה עַל מָצוֹר; וַאֲצַפֶּה לִרְאוֹת מַה יְדַבֶּר בִּי, וּמָה אָשִׁיב עַל תּוֹכַחְתִּי"( פירוט ).

תשובת ה' לדברי חבקוק מתוארת בפרק ב. ראשית, הוא אומר לו לכתוב את התשובה:

  • (חבקוק ב ב): "וַיַּעֲנֵנִי ה' וַיֹּאמֶר: 'כְּתוֹב חָזוֹן וּבָאֵר עַל הַלֻּחוֹת, לְמַעַן יָרוּץ קוֹרֵא בוֹ". ולמה חשוב שהביאור של החזון יהיה כתוב על הלוחות, יחד עם החזון עצמו? -
  • (חבקוק ב ג): "כִּי עוֹד חָזוֹן לַמּוֹעֵד, וְיָפֵחַ לַקֵּץ וְלֹא יְכַזֵּב; אִם יִתְמַהְמָהּ חַכֵּה לוֹ, כִּי בֹא יָבֹא לֹא יְאַחֵר": החזון הזה מדבר על העתיד הרחוק, ועד שיגיע אותו עתיד - השפה תשתנה ובני-האדם כבר לא יבינו את דברי החזון. ולכן צריך כבר מעכשיו לכתוב ביאור יחד עם החזון.

חבקוק טען חמש טענות; ה' עונה לו חמש תשובות, לפי הסדר (ע"פ דעת מקרא) :

1.  (פסוקים 4-5) בתגובה לדברי חבקוק " לא נמות ... למה תביט בוגדים , תחריש בבלע רשע צדיק ממנו?!" ענה ה':

  • (חבקוק ב ד): "הִנֵּה עֻפְּלָה לֹא יָשְׁרָה נַפְשׁוֹ בּוֹ, וְצַדִּיק בֶּאֱמוּנָתוֹ יִחְיֶה"( פירוט ): העם שהתנהגותו עופלה (התנשאה, כמו "ויעפילו לעלות ההרה") ולא ישרה (היתה במרמה) - נפשו בו (הוא ימות, כמו "מות יומת... דמיו בו": ויקרא כ ט). כלומר: מי שהתנהג בגאווה ובמרמה - ימות; אבל העם הצדיק יחיה בזכות אמונתו, אמינותו ונאמנותו. העם הצדיק לא ימות; העם הרשע ממנו לא יבלע אותו.
  • (חבקוק ב ה): "וְאַף כִּי הַיַּיִן בּוֹגֵד , גֶּבֶר יָהִיר וְלֹא יִנְוֶה; אֲשֶׁר הִרְחִיב כִּשְׁאוֹל נַפְשׁוֹ, וְהוּא כַמָּוֶת וְלֹא יִשְׂבָּע; וַיֶּאֱסֹף אֵלָיו כָּל הַגּוֹיִם, וַיִּקְבֹּץ אֵלָיו כָּל הָעַמִּים"-
  • כל זה יתקיים אף כי (למרות) שהעם הבוגד שותה יין , מתהולל ושמח, ולמרות שהוא גיבור יהיר, מתגאה בגבורתו ואינו רווה מכיבושים: הוא רוצה לבלוע את כל העמים כמו שהשאול בולע את כל החיים. ויש כאן רמז, שדווקא לאחר שהעם הבוגד יצליח (לכאורה) לממש את תאוותו הבלתי-מוגבלת - לאסוף אליו את כל הגויים - וישתה יין מרוב שמחה - דווקא אז יבוא עליו המוות, והעמים הצדיקים יחיו.

2. (פסוקים 6-14) בתגובה לדברי חבקוק "ותעשה אדם כדגי הים , כרמש לא מושל בו; כולו בחכה העלה, יגורהו בחרמו ויאספהו במכמרתו..." ענה ה':

  • (חבקוק ב ו): "הֲלוֹא אֵלֶּה כֻלָּם עָלָיו מָשָׁל יִשָּׂאוּ, וּמְלִיצָה חִידוֹת לוֹ, וְיֹאמַר:...". דווקא ההשתלטות הכשדית (והנפילה הגדולה שתבוא אחריה) תקדם את התרבות האנושית. העמים הכבושים יראו את הצדק הא-להי מתממש, יחכימו מכך ואף ימשלו  משלים. בהמשך מתוארים שלושה משלים שיישאו העמים הכבושים, המתחילים במילה "הוי":
  • משל ראשון (פסוקים 6-8): "... "הוֹי, הַמַּרְבֶּה לֹּא לוֹ, עַד מָתַי? וּמַכְבִּיד עָלָיו עַבְטִיט'" "; (חבקוק ב ז): "הֲלוֹא פֶתַע יָקוּמוּ נֹשְׁכֶיךָ וְיִקְצוּ מְזַעְזְעֶיךָ, וְהָיִיתָ לִמְשִׁסּוֹת לָמוֹ"; (חבקוק ב ח): "כִּי אַתָּה שַׁלּוֹתָ גּוֹיִם רַבִּים, יְשָׁלּוּךָ כָּל יֶתֶר עַמִּים; מִדְּמֵי אָדָם וַחֲמַס אֶרֶץ, קִרְיָה וְכָל יֹשְׁבֵי בָהּ": במשל זה נמשל העם הבבלי לאדם שמרבה (=לווה בריבית), אבל לא בשביל עצמו אלא בשביל אחרים; הוא שוקע בחובות כבדים ומעביט (=ממשכן) את עצמו, אבל לפתע-פתאום, כל הנושכים שלו (הנושים שהלוו לו בנשך=ריבית) מתעוררים ושוסים (=בוזזים) אותו. כך גם העם הבבלי: הוא לקח הרבה שלל מעמים אחרים, אבל כל האנשים שנשארו מאותם עמים יקחו ממנו את השלל בחזרה, בריבית דריבית, כך שהוא לא ייהנה בכלל מכל השלל הזה (מלבי"ם, דעת מקרא) .
  • משל שני (פסוקים 9-11): (חבקוק ב ט): "הוֹי, בֹּצֵעַ בֶּצַע רָע לְבֵיתוֹ; לָשׂוּם בַּמָּרוֹם קִנּוֹ, לְהִנָּצֵל מִכַּף רָע". (חבקוק ב י): "יָעַצְתָּ בֹּשֶׁת לְבֵיתֶךָ; קְצוֹת עַמִּים רַבִּים, וְחוֹטֵא נַפְשֶׁךָ".  (חבקוק ב יא): "כִּי אֶבֶן מִקִּיר תִּזְעָק, וְכָפִיס מֵעֵץ יַעֲנֶנָּה".
  • משל שלישי (פסוקים 12-13): (חבקוק ב יב): "הוֹי, בֹּנֶה עִיר בְּדָמִים, וְכוֹנֵן קִרְיָה בְּעַוְלָה". (חבקוק ב יג): "הֲלוֹא הִנֵּה מֵאֵת ה' צְבָאוֹת; וְיִיגְעוּ עַמִּים בְּדֵי אֵשׁ, וּלְאֻמִּים בְּדֵי רִיק יִעָפוּ".
  • סיכום (פסוק יד): (חבקוק ב יד): "כִּי תִּמָּלֵא הָאָרֶץ לָדַעַת אֶת כְּבוֹד ה', כַּמַּיִם יְכַסּוּ עַל יָם". גם אם בני-האדם הכבושים נראים עכשיו כמו דגי הים - בסוף התהליך הם יידעו את כבוד ה', והדעת תמלא את הארץ כמו שמים מכסים את הים. ויש בכך גם רמז, שכאשר העמים הכבושים ידעו את כבוד ה' - הם יחזרו למקומם הטבעי, כמו דגים שחוזרים למקומם הטבעי בים.

3. (פסוקים 15-17) בתגובה לדברי חבקוק, "על כן ישמח ויגיל", תיאר ה' את סופם המר של השמחים והחוגגים:

  • (חבקוק ב טו): "הוֹי, מַשְׁקֵה רֵעֵהוּ, מְסַפֵּחַ חֲמָתְךָ וְאַף שַׁכֵּר, לְמַעַן הַבִּיט עַל מְעוֹרֵיהֶם"
  • (חבקוק ב טז): "שָׂבַעְתָּ קָלוֹן מִכָּבוֹד, שְׁתֵה גַם אַתָּה וְהֵעָרֵל; תִּסּוֹב עָלֶיךָ כּוֹס יְמִין ה', וְקִיקָלוֹן עַל כְּבוֹדֶךָ"
  • (חבקוק ב יז): "כִּי חֲמַס לְבָנוֹן יְכַסֶּךָּ, וְשֹׁד בְּהֵמוֹת יְחִיתַן; מִדְּמֵי אָדָם וַחֲמַס אֶרֶץ, קִרְיָה וְכָל יֹשְׁבֵי בָהּ"

4. (פסוקים 18-19) בתגובה לדברי חבקוק,"על כן יזבח לחרמו ויקטר למכמרתו...", ענה ה':

  • (חבקוק ב יח): "מָה הוֹעִיל פֶּסֶל כִּי פְסָלוֹ יֹצְרוֹ, מַסֵּכָה וּמוֹרֶה שָּׁקֶר; כִּי בָטַח יֹצֵר יִצְרוֹ עָלָיו, לַעֲשׂוֹת אֱלִילִים אִלְּמִים": מה אכפת לך שהוא עושה מכלי-הנשק שלו אלילים, ומקריב להם קרבנות?! זו בעיה שלו - האלילים לא יעזרו לו בשום דבר.
  • חבקוק ב יט: " "הוֹי, אֹמֵר לָעֵץ 'הָקִיצָה', 'עוּרִי' לְאֶבֶן דּוּמָם; הוּא יוֹרֶה? הִנֵּה הוּא תָּפוּשׂ זָהָב וָכֶסֶף" , "וְכָל רוּחַ אֵין בְּקִרְבּוֹ" "

5. (פסוק כ) בתגובה לדברי חבקוק "העל כן יריק חרמו; ותמיד להרוג גויים, לא יחמול", ענה ה':

  • (חבקוק ב כ): "וה' בְּהֵיכַל קָדְשׁוֹ, הַס מִפָּנָיו כָּל הָאָרֶץ"":" ברגע שה' ייכנס להיכל קדשו (לבית-המקדש) - כולם יפסיקו את כל מה שהם עושים מפני כבודו, ובפרט - גם הבבלים יפסיקו להרוג גויים והארץ תשקוט. כך שאין לך מה לדאוג מהעתיד.

תגובות

[עריכה]

תודה רבה :)

ממליצה להסתכל במגילת"פשר חבקוק" באתר מוזיאון ישראל- [1]

-- ניצן רוזן, 2015-03-30 20:05:23

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2001-01-01.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvia/tryasr/xv-02