ביאור:י"ד חזקה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



כיום, מקובל ללמוד הלכה למעשה מספרים שמסתמכים, רובם ככולם, על ה"שולחן ערוך" ומפרשיו. אולם, למי שרוצה באמת להבין את המצוות, מומלץ ללמוד מספר "יד חזקה" (=משנה תורה) של הרמב"ם. היתרונות שלו הם, בין השאר:

א. הוא מסביר כל מצווה בצורה הגיונית - מהיסוד (בתורה), דרך הסייגים (של חז"ל), ועד לימי הגאונים. והוא מסביר גם את הסיבות לסייגים ולהלכות השונות [וזאת בניגוד לשולחן-ערוך, שמתמקד בהלכה הסופית שנפסקה בתקופתו ואינו מסביר את הסיבות].

ב. הוא מסודר לפי סדר הנושאים: בספר הראשון יש מצוות שקשורות לאמונה בה', בספר השני - מצוות שקשורות לאהבת ה' וכו'. בכך הוא שם דגש על התוכן של המצווה [בניגוד לשולחן-ערוך, שמסודר לפי סדר היום, ובכך שם דגש על הצד המעשי של המצווה. ובניגוד לתלמוד, שבו אין בכלל סדר אלא רק ויכוחים].

מי שילמד את התורה שבכתב, ומייד לאחר מכן ילמד את "משנה תורה", יבין את העקרונות הכלליים של התורה, וכך יוכל גם לפסוק הלכה במקרים חדשים, ולא יהיה תלוי ברבנים או בספרי הלכה-למעשה.

כמובן, חשוב מאד להתייעץ עם רבנים או עם חברים לפני שמחליטים, אך בסופו של דבר, האחריות לקיים את התורה מוטלת על כל אדם ואדם באופן אישי, ולא רק על הרבנים.

לדעתי צריך לשנות את תוכנית הלימודים בבתי הספר, כך שכל בוגר בית-ספר יהודי יידע את כל התנ"ך ואת כל "משנה תורה", שהם ספרי היסוד של התורה שבכתב והתורה שבעל-פה.

בינתיים, ניתן לקרוא את "היד החזקה" באתר של מכון ממרא .

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2004-01-03.


תגובות[עריכה]

מאת: עמית פליס

לדעתי לימוד משנה תורה לרמב"ם או הבית יוסף או כל אחד מספרי הפסיקה לבדו לא מספיק כדי לפסוק בימינו מה גם שהתנאים מאז שנכתבו ספרי הפסיקה השתנו מאוד.

בנוסף לא הכל כתוב בספרים עדיין יש הרבה תורה שבעל"פ דוגמה:

סירי הנירוסטה החלקים של תקופתנו בולעים ההרבה פחות מכלי ברזל היציקה המחוספסים שבתקופתם של הפוסקים.

המשנה והגמרא לא מביאות סתם דעות שונות יתכן שיש מקרים שבהם יש מס' דרכים להבין ולקיים את התורה בנוסף גם דברי ההגדות במקורם לא היו מנותקים מההלכה.

לכן לדעתי כשרוצים לברר לעומק נושא הלכתי רלוונטי אין ברירה אלא לבדוק את מרבית השו"ת בעינין ולשאול שאלה עיונית תלמידי חכמים על סתירות ודברים תמוהים שנמצאו בשו"ת.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tryg/mqor/rmbm