ביאור:האיש שעמו נאבק יעקב - בכתובת מצרית

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



"אבישי" הוא שמו של "האיש" אשר עמו נאבק יעקב

"אבישי" הוא מלאך הברית "שומר ישראל"

השם "אבישי" תועד בהוראת יוסף בציור קיר בקבר חנום חותפ' השני

בספר "עולמו של חנום חותפ' השני" מאת גב' קמרין ניתן לעקוב אחרי הפרטים הרלוונטיים המתועדים בציור הקיר המתאר את ירידת משפ' יעקב למצרים בשיירת "הבאים"

כתובת בשפת מצרים מתעדת את "זמן" ירידת יעקב

"בשנה 6 לפרעה ח-חיפ-ר" (סנווסרת השני)

"אבישי" הוא "האיש לבוש הבדים" (דניאל יב')

"אבישי" הוא "האיש" (יחזקאל מ')

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של רמי ניר שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2006-10-03.

תגובות[עריכה]

מאת: אראל

נשמע מאד מעניין.

מאת: רמי ניר
שם הספר: The Cosmos of Khnumhotep II
שם החוקרת: Janice Kamrin
פרטים איך אפשר לרכוש את הספר באתר אינטרנט google
ספר יקר - טוב לספריות של האקדמיה

מאת: אראל
והרי אפילו יעקב לא הצליח לגלות מה שמו - הוא שאל אותו "מה שמך" והוא ענה לו "למה זה תשאל לשמי?"

מאת: יהודה
לא ברור לי מדוע דוקא מלאך הברית "שומר ישראל"
הוא זה שנאבק ביעקב?

מאת: רמי ניר
המאבק של יעקב עם המלאך הסתיים בטקס של "ברית נצח":
"וַיֹּאמֶר שַׁלְּחֵנִי כִּי עָלָה הַשָּׁחַר"
"וַיֹּאמֶר לֹא אֲשַׁלֵּחֲךָ כִּי אִם-בֵּרַכְתָּנִי"
"וַיֹּאמֶר אֵלָיו מַה-שְּׁמֶךָ"
"וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב"
"וַיֹּאמֶר לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ--כִּי אִם-יִשְׂרָאֵל כִּי-שָׂרִיתָ עִם-אֱלֹהִים וְעִם-אֲנָשִׁים וַתּוּכָל"...
(בראשית לב' 29-27)
כלומר, "אבישי" מרגע זה ולנצח הוא "מלאך הברית"...
מאת: דויד אקסלרוד
(בראשית לב כט) "וַיֹּאמֶר לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ כִּי אִם יִשְׂרָאֵל כִּי שָׂרִיתָ עִם אֱלֹהִים וְעִם אֲנָשִׁים וַתּוּכָל" :
עם מי נאבק יעקב?
המלה "אלוהים" מופיעה במקרא בארבע משמעויות - שופט, מלאך, הבורא יתברך, ואלוהים מדומים, האחרים (ע"ז). מאבק עם "אלוהים" בשלושת המשמעויות ראשונות יהיה, ללא ספק, לגנאי ולא לברכה.
(מלכים ב יז לג) "אֶת יה' הָיוּ יְרֵאִים וְאֶת אֱלֹהֵיהֶם הָיוּ עֹבְדִים כְּמִשְׁפַּט הַגּוֹיִם אֲשֶׁר הִגְלוּ אֹתָם מִשָּׁם" :
(מלכים ב יז לד) "עַד הַיּוֹם הַזֶּה הֵם עֹשִׂים כַּמִּשְׁפָּטִים הָרִאשֹׁנִים אֵינָם יְרֵאִים אֶת ה' וְאֵינָם עֹשִׂים כְּחֻקֹּתָם וּכְמִשְׁפָּטָם וְכַּתּוֹרָה וְכַמִּצְוָה אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת בְּנֵי יַעֲקֹב אֲשֶׁר שָׁם שְׁמוֹ יִשְׂרָאֵל" :
פסוק לג מצהיר " את ה' היו יראים... ", בפסוק הבא, 34, נאמר ההפך- " אינם יראים את ה' ". מה זה?
יראים כיראה האופיינית לגוים, המאפשרת גם וגם - כך בפסוק לג.
הפסוק הבא - אך לא כיראת בני יעקוב המחייבת נאמנות לאחד בלבד. יראת "בני יעקב אשר שם שמו ישראל" - ציון מיותר לכאורה שיעקב הוא ישראל, שמא שכחנו? לא! אלא כי הם לא יראו יראה כבני יעקב אשר נקרא "ישראל" כי "שרית עם אלוהים" - אלוהים אחרים, " ועם אנשים " - בעלי אמונות באלוהים אחרים - ותוכל.
(מלכים א יח כא) "וַיִּקַּח אֵלִיָּהוּ שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה אֲבָנִים כְּמִסְפַּר שִׁבְטֵי בְנֵי יַעֲקֹב אֲשֶׁר הָיָה דְבַר ה' אֵלָיו לֵאמֹר יִשְׂרָאֵל יִהְיֶה שְׁמֶךָ" :
בסוף פסוק זה המקרא מציין לנו "... בני יעקב... ישראל יהיה שמך" כאילו לולי תזכורת זו לא הינו יודעים במי מדובר. לשם מה לציין ששמו שונה? אותו עניין הוא. במעמד זה אליהו עסק בזה העניין - שר עם אלוהים אחרים, על כן בא הציון - ישראל יהיה שמך .
אונקלוס בראשית לב כט: "ואמר לא יעקב יתאמר עוד שמך אלהין ישראל ארי רב את קדם יי ועם גובריא ויכילתא" :
שים לב! "שרית עם אלהים" תרגום- " "רב את קדם יי" ", אבל "ועם אנשים ותוכל" התרגום הוא- " "ועם גובריא ויכילתא" ". אותו "עם" אונקלוס מתרגם פעם "קדם" פעם "עם". "קדם יי" - לפני ה', היינו מלחמות ה' - אותו עניין הוא. מלחמת ה' היא מלחמה נגד אלוהים מדומים. מלחמה לפני ה' היא המלחמה עם אלוהים אחרים.
כל הופעת מלאך הוא מסר במראה. זה המסר בזה המראה - אתה נועדת להיאבק עם אלוהים מדומים או להלחם מלחמות ה' - היינו הך. אז מי הוא זה, אשר גילם תפקיד של אלוהים מדומים? התשובה הנכונה היא - את מי זה מעניין? או בלשון המגלם- "... לָמָּה זֶּה תִּשְׁאַל לִשְׁמִי ..." (בראשית לב ל).

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/messages/ljon_sug_EcmMlak_0