לדלג לתוכן

ביאור:דבר תורה: התמודדות עם המצב בארץ ישראל(גליון 4)

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי


התמודדות עם האתגרים בארץ ישראל, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה רוחנית, מצריכה התבוננות מעמיקה יותר בתהליך ההיסטורי שבו אנו חלק. כפי שמלמדים אותנו הרבנים הגדולים של הציונות הדתית – הרב אברהם יצחק הכהן קוק, הרב צבי יהודה קוק והרב משה צבי נריה – מלחמות ישראל אינן סתם עימותים צבאיים, אלא הן חלק ממימוש ייעודו הרוחני של עם ישראל ושיבת העם לארצו במסגרת תהליך הגאולה.

מלחמת תש"ח (1948): תחילת תהליך הגאולה הלאומית

[עריכה]

הרב קוק ראה בהקמת מדינת ישראל (הרב קוק לא זכה לראות את קום המדינה) במלחמת תש"ח ראשיתו של תהליך גאולה. לא מדובר רק בהישג צבאי, אלא בחידוש היישוב היהודי בארץ ישראל כחלק ממימוש ייעודו של עם ישראל בתור עם הנושא את אור התורה לעולם כולו. הקמת המדינה, לדבריו, הייתה הצעד הראשון בבניית "כיסא ה' בעולם". מדינת ישראל היא הביטוי המעשי לרעיון הגאולי של שיבת העם היהודי לארצו לאחר אלפיים שנות גלות.

מלחמת תשכ"ז (1967): חיבור מחודש למקומות הקדושים

[עריכה]

הרב צבי יהודה קוק הדגיש את הקשר בין ניצחונה של ישראל במלחמת ששת הימים לבין החיבור הרוחני העמוק שיש לעם ישראל למקומות הקדושים. כיבוש ירושלים, ובמיוחד הכותל המערבי, נתפס על ידו כהמשך ישיר של תהליך הגאולה. זה לא היה רק כיבוש טריטוריאלי, אלא ביטוי לחזרת העם למקורותיו הרוחניים ולמרכזים הקדושים של התורה.

מלחמת תשפ"ד (2023): מאבק על קיום ורוח

[עריכה]

במלחמת תשפ"ד, המאבק של עם ישראל ממשיך לא רק במישור הצבאי, אלא גם במישור הרוחני והמוסרי. ההגנה על מדינת ישראל מפני איומים חיצוניים אינה נובעת רק מהרצון לשמור על חיי האזרחים, אלא גם על ערכי היסוד שהקמת המדינה מבוססת עליהם. מדובר במאבק על קיום היהדות בארץ ישראל, על הזכות לחיות לפי ערכים מוסריים וקדושים, ועל מימוש חזון הנביאים.

סיכום

[עריכה]

מלחמות ישראל אינן מלחמות רגילות. הן שלבים בתהליך גאולה רוחני ועמוק, שבו עם ישראל חוזר לארצו, מתחבר לערכיו הקדושים, וממלא את ייעודו ההיסטורי.