ביאור:ברכי נפשי

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




בחמישה פסוקים בספר תהלים מופיע הביטוי המיוחד ברכי נפשי - קריאה של דוד המלך אל עצמו לברך את ה':

  1. (תהלים קג א): "לְדָוִד: בָּרֲכִי נַפְשִׁי אֶת ה', וְכָל קְרָבַי אֶת שֵׁם קָדְשׁוֹ"( פירוט )
  2. (תהלים קג ב): "בָּרֲכִי נַפְשִׁי אֶת ה', וְאַל תִּשְׁכְּחִי כָּל גְּמוּלָיו"( פירוט )
  3. (תהלים קג כ): "בָּרֲכוּ ה' מַלְאָכָיו, גִּבֹּרֵי כֹחַ עֹשֵׂי דְּבָרוֹ לִשְׁמֹעַ בְּקוֹל דְּבָרוֹ"... תהלים קג כב: " "בָּרֲכוּ ה' כָּל מַעֲשָׂיו" , "בְּכָל מְקֹמוֹת מֶמְשַׁלְתּוֹ; בָּרֲכִי נַפְשִׁי אֶת ה'" "
  4. (תהלים קד א): "בָּרֲכִי נַפְשִׁי אֶת ה'; ה' אֱלֹהַי גָּדַלְתָּ מְּאֹד, הוֹד וְהָדָר לָבָשְׁתָּ"
  5. (תהלים קד לה): "יִתַּמּוּ חַטָּאִים מִן הָאָרֶץ, וּרְשָׁעִים עוֹד אֵינָם; בָּרֲכִי נַפְשִׁי אֶת ה', הַלְלוּ יָהּ"( פירוט )

חכמי התלמוד הסבירו, שכל אחת מן הקריאות מתייחסת לתקופה אחרת בחייו:  "אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי: מאי דכתיב", (משלי לא כו): "פִּיהָ פָּתְחָה בְחָכְמָה, וְתוֹרַת חֶסֶד עַל לְשׁוֹנָהּ"( פירוט )? "כנגד מי אמר שלמה מקרא זה? לא אמרו אלא כנגד דוד אביו, שדר בחמשה עולמים ואמר שירה:"

  • "דר במעי אמו ואמר שירה, שנאמר " ברכי נפשי את ה', וכל קרביי את שם קדשו";" (1)
  • "יצא לאויר העולם ונסתכל בכוכבים ומזלות ואמר שירה, שנאמר "ברכו ה' מלאכיו גבורי כח עושי דברו לשמוע בקול דברו, ברכו ה' כל צבאיו..." וגו';" (3)
  • "ינק משדי אמו ונסתכל בדדיה ואמר שירה, שנאמר " ברכי נפשי את ה', ואל תשכחי כל גמוליו". מאי כל גמוליו? אמר רבי אבהו: שעשה לה דדים במקום בינה;" (2)
  • "ראה במפלתן של רשעים ואמר שירה, שנאמר "יתמו חטאים מן הארץ ורשעים עוד אינם, ברכי נפשי את ה' הללויה";" (5)
  • "נסתכל ביום המיתה ואמר שירה, שנאמר " ברכי נפשי את ה'; ה' אלהי גדלת מאד הוד והדר לבשת". מאי משמע דעל יום המיתה נאמר? אמר רבה בר רב שילא, מסיפא דעניינא דכתיב "תסתיר פניך יבהלון תוסף רוחם יגועון" וגו'." (4)

"הני חמשה ברכי נפשי כנגד מי אמרן דוד? לא אמרן אלא כנגד הקדוש ברוך הוא וכנגד נשמה: מה הקדוש ברוך הוא מלא כל העולם אף נשמה מלאה את כל הגוף; מה הקדוש ברוך הוא רואה ואינו נראה אף נשמה רואה ואינה נראית; מה הקדוש ברוך הוא זן את כל העולם כלו אף נשמה זנה את כל הגוף; מה הקדוש ברוך הוא טהור אף נשמה טהורה; מה הקדוש ברוך הוא יושב בחדרי חדרים אף נשמה יושבת בחדרי חדרים. יבא מי שיש בו חמשה דברים הללו וישבח למי שיש בו חמשה דברים הללו." (בבלי ברכות י:) .

לעיון במדרש זה, ראו "חמישה עולמים" / ניר מנוסי .

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2020-12-12.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/brki