לדלג לתוכן

ביאור:מלכים א ז לג

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.





אופני המרכבה

[עריכה]

בבית המקדש שבנה שלמה היו עשר עגלות שנועדו כיורים לרחצה. לעגלות היו גלגלים מיוחדים:

(מלכים א ז לג): "ומעשה האופנים - כמעשה אופן המרכבה , ידותם וגביהם וחשקיהם וחשריהם הכל מוצק"

אופן המרכבה הוא הגלגל שראה יחזקאל בחזונו, כאשר ראה את מרכבת הכבוד של ה':

יחזקאל א טז: " "מראה האופנים ומעשיהם כעין תרשיש, ודמות אחד לארבעתן, ומראיהם ומעשיהם כאשר יהיה האופן בתוך האופן . על ארבעת רבעיהן בלכתם ילכו, לא יסבו בלכתן""

גלגלי המרכבה היו בנויים כ" אופן בתוך אופן ", באופן שהמרכבה יכולה ליסוע לארבעה כיוונים בלי להסתובב.

אופן רגיל יכול להתגלגל לשני כיוונים - קדימה ואחורה; אבל אם לוקחים שני אופנים בקוטר זהה ומלחימים אותם זה לזה בזוית של 90 מעלות, מקבלים גלגל דמוי-כדורי, שיכול להתגלגל לארבעה כיוונים. גלגל כזה לא יכול להסתובב על ציר, אבל הוא יכול לשבת בתוך "קן" - חצי כדורי, כמו בתרשים ששרטט דוד אקסלרוד:

הקוים האדומים הם ה"אופן בתוך אופן", והקוים השחורים הם הקן שבתוכו יושבים האופנים, והוא מחובר לעגלה בציר: (מלכים א ז לב): "וארבעת האופנים למתחת למסגרות, וידות האופנים במכונה, וקומת האופן האחד אמה וחצי האמה". מה המשמעות של צורה זו של הגלגלים?

במקדש שלמה, הגלגלים הללו נועדו להוביל את הכיורות ששימשו לרחצה ולטהרה, וצורתם מסמלת את האפשרות להיטהר במהירות - אין צורך אפילו לסובב את הכיור, אפשר מייד למשוך אותו למקום שבו נמצא האדם המעוניין להיטהר; וזה רומז לדברי חז"ל " "הבא להיטהר - מסייעין בידו" ".

בחזון המרכבה, הגלגלים נועדו להוביל את מרכבת הכבוד של ה', וייתכן שצורת הגלגל מסמלת את שליטתו המוחלטת של ה' בטבע, שאין לו צורך אף לפנות ולהסתובב כדי להגיע למקום כלשהו.

מקורות ופירושים נוספים

[עריכה]

1. יונתן בן עוזיאל תרגם את המרכבה " "מרכבת יקרא" ", כלומר מרכבת הכבוד המתוארת ביחזקאל; וכן פירש רש"י: " "אופן בתוך האופן, שתי וערב, כמו שאמר יחזקאל במרכבת גבוה" " (רש"י על מלכים א ז לג) , והוסיף בעל "צורת הבית": " "אופן בתוך אופן, למען יוכל להוליכם אל אשר יהיה הרוח והרצון להוליכם שמה יוליכם, מבלי שיצטרך להפכם אנה ואנה" " (מובא אחרי פירוש רש"י על מלכים א ז לז) .

2. ויש שפירשו כמעשה אופן המרכבה = " "כמעשה האופנים במרכבת המלך ובמרכבות של גדולי המלכות" " (דעת מקרא) .

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-09-14.


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:אופני המרכבה

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvir/mlkima/ma-07-33