אבי עזר/שמות/ב
ג
[עריכה]"ולא נדגש צדי"ק הצפינו". אבל במכלול כתב שהצדי"ק נדגש לתפארת. כמו מקדש ה'. וכן הובא באור תורה בשם המסורה. על כן לא מסתפינא למחוק תיבת ולא. וצריך להיות ונדגש צדי"ק הצפינו. וכן אם יקרך עון נדגש הקו"ף לתפארת כמו מקדש ה'. ואף שמלת יקרך מבנין הקל ומה שכתב הרב בעבור היות הצדי"ק בשוא נע נרפה הפ"א. שהיה ראוי להדגיש. והוא שם הפועל מבנין הכבד הנוסף וכו' פירש כיון שהצדי"ק נדגש. אם כן שוא כפולה השנית הוא שוא נע כדרך שני שואין רצופין ולא שייך אחריה דגש קל. אבל אם לא היה דגש בצדי"ק היה הצדי"ק שוא נח וראוי לבא אחריה דגש קל. כמו השלך הפקד:
ד
[עריכה]"ותתצב מלה זרה". והיא בנויה על בנין השתמר. ויסתכל החגב. ויהי לזרה: שם "כי תי"ו לרדת וכו'". כי למקור חסרי נון ונחי פ"א יו"ד דין אחד להם להוסיף תי"ו בסופה תחת הנו"ן או יו"ד בתחלתה:
יז
[עריכה]"ויבואו הרועים ויגרשום". צדקו דברי בעל מבין חידות. שצריך למחוק תיבת לעתיד. והטעם דלא תתערב עם המלה ובו תדבקון. וכה תעשון. שהנונין מאותיות האמנתיו הנוספים לדרשה. ולא ידענו את מי גרשו הרועים. לכן נאמר במ"ם. וכתב כי כן מצא גירסא הובא בהרד"ק עכ"ל. אבל בין כך וכך דברי הרב דחוקים:
כב
[עריכה]"וגם ספר אלדד הדני". זה לשון האגור בשם רבינו ברוך. ראיתי בהלכות שחיטה שהביא ר' אלדד הדני הבא מעשרת השבטים אמר יהושע מפי משה מפי הגבורה. כי הזובח לה' ואינו יודע הלכות שחיטה וכו' ע"ש. על כן אמרתי דברי הרב נדחים מדברי רבינו ברוך:
כד
[עריכה]"וישמע. טעם ויזכור". דבריו עולים לפי דעת חכמינו ז"ל כי קושי השעבוד השלים לגאולה. ולכן היה הפקידה קודם הזמן. וזה שכתב הרב טעם על ויזכור קודם זמנו. לפי ששמע נאקתם וחמל עליהם: