ביאור:בראשית ד כד

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית ד כד: "כִּי שִׁבְעָתַיִם יֻקַּם קָיִן, וְלֶמֶךְ, שִׁבְעִים וְשִׁבְעָה."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד כד.


וְלֶמֶךְ, שִׁבְעִים וְשִׁבְעָה[עריכה]

כִּי שִׁבְעָתַיִם יֻקַּם קָיִן[עריכה]

אלוהים הודיע לקין את עונשו על הריגת הבל: "וְעַתָּה, אָרוּר אָתָּה מִן הָאֲדָמָה ... נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ" (ביאור:בראשית ד יא-יב), וניתק אותו מהאדמה להיות נוד. קין הבין שאלוהים לא פסק עליו עונש מוות, ומיד התלונן שזה עונש חמור מדי הן "כָל מֹצְאִי יַהַרְגֵנִי" (ביאור:בראשית ד יד). אלוהים קיבל את טענתו של קין כצודקת, העניק לו אות, והבטיח לשמור עליו כל חייו, כדבריו: "לָכֵן כָּל הֹרֵג קַיִן, שִׁבְעָתַיִם יֻקָּם" (ביאור:בראשית ד טו), וכאילו שזה לא הספיק לקין, אלוהים עוד הוסיף שאפילו אסור להכות בו, כדבריו: "לְבִלְתִּי הַכּוֹת אֹתוֹ כָּל מֹצְאוֹ" (ביאור:בראשית ד טו).

קין זכה להגנה אלוהית. הוא קיבל מדליה.

קין שוחרר מעבודת השדה, ייתכן שהוא לקח את צאנו של הבל, שנעשה חסר בעלים, בדומה לדברי הנביא אֵלִיָּהוּ הַתִּשְׁבִּי לאחאב: "הֲרָצַחְתָּ וְגַם יָרָשְׁתָּ" (מלכים א כא יט).
קין התחיל לבנות עיר, וסביר שהוא נעשה שליט העיר, כי הוא זה שבחר איך העיר תקרא, ככתוב: "וַיִּקְרָא שֵׁם הָעִיר, כְּשֵׁם בְּנוֹ חֲנוֹךְ" (ביאור:בראשית ד יז) וקריאת שם זאת הכרזת בעלות.

וכך קין הסתובב עם המדליה שאלוהים העניק לו, כל הפוגע בו יענש פי שבע. כמובן עם קין לא קיבל עונש שלילי אלא מתנה חיובית, אז לא ברור מה משמעות עונש פי שבע.

וְלֶמֶךְ, שִׁבְעִים וְשִׁבְעָה[עריכה]

למך גם הוא הרג איש וילד, כדבריו: "כִּי אִישׁ הָרַגְתִּי לְפִצְעִי, וְיֶלֶד לְחַבֻּרָתִי" (ביאור:בראשית ד כג).
למך לא רואה במעשיו דבר רע. הוא גאה לספר את זה בשיר לנשותיו.
למך היה הבכור למשפחת קין, והוא ראה את עצמו כשליט בכיר. ילדיו היו מוצלחים מאוד ופיתחו אוהלים, מקנה, כלי נגינה, ועבודת מתכת.

לא ברור איך למך הרג את האיש והילד. לפי דבריו הוא סבל חבורות ופצעים. ייתכן שהוא הרג יותר מאשר איש אחד. לכל פצע שהוא סבל, הוא הרג איש אחד או יותר. לפי הסיפור נראה שלמך יצא למלחמה נגד קבוצת אנשים. היתה מלחמה כבדה, למך ניצח. לאחר הנצחון, למך המשיך והרג את הילדים והאנשים ששרדו. לא ברור מה למך עשה לנשים ולילדות.

עונש קבוצתי[עריכה]

למך משמתמש בדברי אלוהים להעניק לעצמו הגנה. כך למך חשב שאלוהים עשה לקין.

הוא מעניק לעצמו מדליה עוד יותר גדולה מאשר קין קיבל מאלוהים. ייתכן שלמך רואה את עצמו כאלוה.
למך מזהיר כל אדם שיחשוב לתקוף אותו, שהוא יעניש אותו פי 77. הוא יפגע באיש ובמשפחתו. הוא ישמיד אותם מעל פני האדמה, כשם שהבל וזרעו הוכחדו.

אנחנו שומעים כאן על עונש קבוצתי חמור ביותר.
למך מזהיר תוקפים עתידיים שהוא ישחוט ויהרוג את ילדיהם. חיסול של כל זרעם.

ישנם מקרים רבים בתנ"ך בו אנו רואים ששליטים עשו כך, לדוגמא אבימלך הרג את כל בני אביו ורק יותם שרד (שופטים ט ה).

בהמשך נאמר: "וַיַּרְא יְהוָה, כִּי רַבָּה רָעַת הָאָדָם בָּאָרֶץ" (ביאור:בראשית ו ה). ייתכן שלהתנהגות כזאת התכוון אלוהים - רוע לב, התעללות בחלש, גאווה ויהירות, שמחה לאד.