ביאור:בראשית ד יז

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית ד יז: "וַיֵּדַע קַיִן אֶת אִשְׁתּוֹ, וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת חֲנוֹךְ; וַיְהִי בֹּנֶה עִיר, וַיִּקְרָא שֵׁם הָעִיר כְּשֵׁם בְּנוֹ - חֲנוֹךְ."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד יז.


למה עונשו של קין היה כל-כך קל[עריכה]

קין רצח את אחיו, ובכל-זאת זכה לחיות הרבה שנים, להקים משפחה ולייסד עיר. האם זה צודק?!

ועוד: ה' אמר לקין "נע ונד תהיה בארץ", אם כך - איך קין הצליח לבנות עיר?

1. נראה לי שהסיבה היא, שקין היה הרוצח הראשון, והוא עדיין לא ידע מה יהיו ההשלכות של מעשיו - הוא לא ידע שאם הוא יכה את הבל, הבל ימות. לכן, ה' דן אותו כרוצח בשגגה, שעונשו לצאת לגלות בעיר מקלט . קין יצא לגלות, כלומר התרחק מהמקום שהיה בו ונדד למקום אחר; ומכיוון שבאותו זמן עדיין לא היו ערי מקלט, קין היה צריך לבנות לעצמו את "עיר המקלט" שלו - "ויהי בונה עיר" (אראל) .

2. אני חושבת שיש הבדל בין גלות לעיר אחרת לבין גלות לשומקום. עד כמה שידוע לי הגלות של קין היתה בזמן שלא היו עוד אנשים בעולם. הוא היה נע ונד אבל לא בין אנשים וערים. הוא היה צריך לבנות אותם. זה קצת שונה, נראה לי. כמובן שצריך להוסיף את זה לנאמר לעיל. יכול להיות שקין לא ידע מה הוא עושה. הרי עדיין לא היה מישהו שמת. הוא לא הבין את המשמעות של מוות. ייתכן והוא לא ידע שהוא גורם למוות (צחור) .

3. דעות נוספות בעניין עונשו של קין ניתן למצוא במאמרו של ד"ר אביעד הכהן בבטאון מכללת שערי משפט, גיליון 228 .

וַיֵּדַע קַיִן אֶת אִשְׁתּוֹ[עריכה]

אוֶן, אחותו ואשתו של קין[עריכה]

אנו מוצאים שקין נשא אישה, ככתוב: "וַיֵּדַע קַיִן אֶת אִשְׁתּוֹ". האישה הזאת חייבת להיות אחותו. בספר היובלים כתוב: "ובשבוע השלישי ליובל השני ילדה את־קין וברביעי ילדה את הבל ובחמישי ילדה את בתה אוֶן" (ספר היובלים ד א). ניתן להבין שהיתה רק אישה אחת להיות אשתו של קין או הבל. ואחר כך נאמר: "ויקח קין את־אחותו און לו לאשה ותלד לו את־חנוך מקץ היובל הרביעי" (ספר היובלים ד יא). ניתן לחשוב שזאת היתה הסיבה להריגת הבל.

תשוקה מינית[עריכה]

תשוקה מינית הוא דחף חזק מאוד שגורם לזכרים, בעיקר בחורים צעירים, להיות אלימים.

לאחר שאלוהים שעה למנחתו של הבל, נוצר מתח (מיני) מוגבר ביותר בין האחים מי יקח את און. נראה שקין חשב לסלק את אחיו מהתחרות, ולשאת את און, ולכן אלוהים מדגיש, כרמז לתשוקה מינית: "וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה תִּמְשָׁל בּוֹ [ביצר]" (ביאור:בראשית ד ז), במשמעות "אֲנִי לְדוֹדִי וְעָלַי תְּשׁוּקָתוֹ" (שיר השירים ז יא). (הערה: היתה אחות נוספת, עצורה, שנולדה אחרי שת, והיא היתה אשת שת (ספר היובלים ד ט-י).)
קין נפטר מהבל, והיה חופשי לשאת את און.

וַיְהִי בֹּנֶה עִיר[עריכה]

אלוהים הודיע לקין שהוא לא יהנה מעבודת השדה, והודיע לו שהוא יהיה נע ונד. קין קיבל את גורלו ונמנע מעבודת השדה. סביר שהוא לקח את הצאן של הבל, שנשאר ללא בעלים, והקים לעצמו אוהל בארץ נוד. בהמשך, כנראה בגלל שאשתו רצתה בית יפה, הוא התחיל לבנות בית למשפחתו, והמשיך להקים בתים נוספים לצאצאיו, וכך הוא יצר עיר. סביר שכך גם נוצרה העיר נחור, ככתוב שעבד אברהם הלך ל"אֲרַם נַהֲרַיִם, אֶל עִיר נָחוֹר" (ביאור:בראשית כד י), שהקים נחור אחי אברם, בחרן (ביאור:בראשית כז מג).

לא ברור מה היא ההגדרה של "עיר". האם זה קבוצת בתים ללא חומה, או שחייבת להיות חומה? סביר שהיה מקור מים בסביבה - באר או נחל.

לא ברור איך הוא בנה: חציבת בתים בסלע, סיתות אבנים ובניה מסלעים, בנית בית מעץ וקורות בדומה לתיבה שבנה נוח, בית מלבנים עשויים מבוץ וקש? אין פירוט כי למעשה זה לא חשוב.

חֲנוֹךְ[עריכה]

בהקשר של בנית עיר, קין קרא לבנו "חֲנוֹךְ".
"חֲנוֹךְ" - שורש 'חנך' - ערך טקס פתיחה למבנה או מקום, השתמש לראשונה במבנה (מילוג), ככתוב: "מִי הָאִישׁ אֲשֶׁר בָּנָה בַיִת חָדָשׁ וְלֹא חֲנָכוֹ יֵלֵךְ וְיָשֹׁב לְבֵיתוֹ פֶּן יָמוּת בַּמִּלְחָמָה וְאִישׁ אַחֵר יַחְנְכֶנּוּ" (דברים כ ה).

חנוך היה בכורו של קין. לאחר הריגת הבל, קין לקח את אחותו און, שהעדיפה את הבל, וכך הוא מיסד משפחה, עיר ותרבות.


מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-02-10.


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:למה עונשו של קין היה כל-כך קל

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/tora/brejit/qyn_onj