ביאור:ה' א-להיכם בדברי יהושע

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




ליהושע בן-נון היתה שפה מדוייקת ביותר. במיוחד הוא דייק בכינוייו של ה' ית'. בכל מקום שכינה את ה' "אלוה", בדבריו אל בני ישראל, הוא השתמש בכינוי " ה' א-לוהיכם ":

  • א10: "ויצו יהושוע את שוטרי העם לאמור: עברו בקרב המחנה, וצוו את העם לאמור: '... בעוד שלושת ימים אתם עוברים את הירדן הזה, לבוא לרשת את הארץ אשר ה' אלוהיכם נותן לכם לרשתה."
  • א12: "ולראובני ולגדי ולחצי שבט המנשה אמר יהושוע לאמור:'... ה' אלוהיכם מניח לכם ונתן לכם את הארץ הזאת....עד אשר יניח ה’ לאחיכם, ככם, וירשו גם המה, את הארץ אשר ה’ אלוהיכם נותן להם;...'"
  • ג9: "ויאמר יהושוע אל בני ישראל: גושו הנה ושמעו את דברי ה' אלוהיכם !..."
  • ד5: "ויאמר להם יהושוע: 'עברו לפני ארון ה' אלוהיכם אל תוך הירדן; והרימו לכם איש אבן אחת...'" ""
  • ד23: "אשר הוביש ה' אלוהיכם את מי הירדן מפניכם עד עוברכם, כאשר עשה ה' אלוהיכם לים סוף... למען דעת כל עמי הארץ את יד ה' כי חזקה היא, למען יראתם את ה' אלוהיכם כל הימים." ""
  • ח7: "ואתם תקומו מהאורב, והורשתם את העיר; ונתנה ה' אלוהיכם בידכם." " "" "
  • י19: "רדפו אחרי אויביכם, וזינבתם אותם: אל תיתנום לבוא אל עריהם, כי נתנם ה' אלוהיכם בידכם." ""
  • כב3: "לא עזבתם את אחיכם זה ימים רבים... ושמרתם את משמרת מצות ה' אלוהיכם . ועתה, הניח ה' אלוהיכם לאחיכם, כאשר דיבר להם; ועתה פנו ולכו לכם לאוהליכם... רק שמרו מאוד לעשות את המצוה ואת התורה אשר ציווה אתכם משה עבד ה', לאהבה את ה' אלוהיכם וללכת בכל דרכיו ולשמור מצוותיו" ""
  • בפרק כג: 13 פעם ב16 פסוקים (אם ספרתי נכון).

יש רק עוד שני מקומות בספר יהושע שבהם נזכר הכינוי "ה' א-להיכם": בדברי רחב הכנענית (ב11) "כי ה' אלוהיכם הוא אלוהים בשמיים ממעל ועל הארץ מתחת" ובדברי השוטרים ששלח יהושע (ג2) "ארון ברית ה' אלוהיכם" (כנראה שהשוטרים חיקו את סגנונו של יהושע ששלח אותם).

כדי להסביר מדוע השתמש יהושע בסגנון הזה, צריך לבדוק מתי שינה את סגנונו. מצאתי 4 מקומות שבהם כינה יהושע את ה' "א-לוה" אבל לא אמר "א-לוהיכם":

  • ז19: "ויאמר יהושוע אל עכן: 'בני! שים נא כבוד לה' אלוהי ישראל , ותן לו תודה, והגד נא לי מה עשית...!'"
  • ט23: [לגבעונים]: "ועתה, ארורים אתם; ולא ייכרת מכם עבד, וחוטבי עצים ושואבי מים--לבית אלוהיי ."
  • יח3: ­"ויאמר יהושוע אל בני ישראל: 'עד אנה אתם מתרפים לבוא לרשת את הארץ אשר נתן לכם ה' אלוהי אבותיכם ?!... ואתם תכתבו את הארץ שבעה חלקים, והבאתם אליי הנה; ויריתי לכם גורל פה לפני ה' אלוהינו ..."
  • כד2: "ויאמר יהושוע אל כל העם: 'כה אמר ה' אלוהי ישראל : בעבר הנהר ישבו אבותיכם מעולם, תרח אבי אברהם ואבי נחור; ויעבדו אלוהים אחרים... ועתה יראו את ה', ועבדו אותו בתמים ובאמת; והסירו את אלוהים אשר עבדו אבותיכם בעבר הנהר ובמצרים, ועבדו את ה'... ועתה, הסירו את אלוהי הנכר אשר בקרבכם; והטו את לבבכם אל ה' אלוהי ישראל ."

נראה לי, שהכינוי "ה' א-להיכם" הוא כינוי של כבוד לבני-ישראל. יהושע כיבד מאד את בני ישראל, ואמר להם: 'ה' הוא א-להיכם, ה' קרוב אליכם יותר מאשר אליי'.

אבל ב4 מקרים לא יכל יהושע להשתמש בכינוי זה של כבוד, כי הוא אמר דברי תוכחה קשים, והאנשים שדיבר אליהם לא היו ראויים לכבוד: עכן מעל בחרם, הגבעונים רימו את בנ"י, שבעת השבטים התרפו מלרשת את הארץ, והעם הנזכר בפרק כד עבד אלוהי נכר. לכן במקרים אלה השתמש יהושע בכינויים אחרים.

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2001-01-01.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvir/yhojua/11km