תקנות שעת חירום (חרבות ברזל) (משמורת והרחקה של שוהים שלא כדין שהם תושבי רצועת עזה)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
תקנות שעת חירום (חרבות ברזל) (משמורת והרחקה של שוהים שלא כדין שהם תושבי רצועת עזה) מתוך ספר החוקים הפתוח

תקנות שעת חירום (חרבות ברזל) (משמורת והרחקה של שוהים שלא כדין שהם תושבי רצועת עזה), התשפ״ד–2023


ק״ת תשפ״ד, 460, 1342.


בתוקף סמכותה לפי סעיף 39 לחוק–יסוד: הממשלה, מתקינה הממשלה תקנות שעת חירום אלה:


הגדרות
בתקנות שעת חירום אלה –
”גורם מוסמך“ – קצין בצה״ל בדרגת סרן ומעלה שהסמיכו ראש אגף כוח האדם או קצין משטרה צבאי ראשי בצה״ל;
”גורם ממונה“ – עובד שב״כ שדרגתו ראש מחלקה שהסמיכו ראש השב״כ;
”מקום משמורת“ – מקום מעצר לפי כל דין שנקבע בצו ההרחקה והמשמורת;
”משמורת“ – מעצר אדם לצורך החזקתו במשמורת לפי תקנות שעת חירום אלה;
”צה״ל“ – צבא הגנה לישראל;
”שב״כ“ – שירות הביטחון הכללי;
”שוהה שלא כדין“ – תושב רצועת עזה שאין בידו רישיון ישיבה תקף בישראל או היתר לשהייה בישראל מטעם מפקד האזור או היתר שהייה באזור יהודה ושומרון מטעם מפקד האזור.
תחולת תקנות שעת החירום
על אף האמור בחוק הכניסה לישראל, התשי״ב–1952, בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה יחול האמור בהן לעניין שוהה שלא כדין.
הרחקה ומשמורת [תיקון: תשפ״ד]
(א)
שוהה שלא כדין יורחק לרצועת עזה לפי תקנות שעת חירום אלה.
(ב)
הובא אדם למשמורת שיש יסוד סביר לחשד שהוא שוהה שלא כדין, יוחזק במשמורת עד להרחקתו, אם גורם מוסמך הורה על כך בתוך 48 שעות ממועד תחילת החזקתו במשמורת, לאחר שהשתכנע כי מדובר בשוהה שלא כדין.
(ג)
לא התקבלה החלטה בדבר עיכוב הרחקה של שוהה שלא כדין לפי תקנה 5 בתוך 96 שעות ממועד תחילת החזקתו במשמורת, יורחק השוהה שלא כדין לרצועת עזה בהקדם האפשרי ולכל המאוחר בתוך 11 ימים ממועד החזקתו במשמורת.
(ד)
על אף האמור בתקנת משנה (ג), מצא קצין צה״ל בדרגת אלוף משנה כי קיימים טעמים מבצעיים, הקשורים ללחימה ברצועת עזה, המונעים את ביצוע הרחקתו של שוהה שלא כדין, בשל סיכון ממשי הנשקף לכוחות צה״ל או למיועדים להרחקה ונדרשים לשם הגנה על חיי אדם, רשאי הוא לעכב את ההרחקה לפרק זמן של עד שבעה ימים נוספים.
צו הרחקה ומשמורת
(א)
הרחקה והחזקה במשמורת כאמור בתקנה 3 של שוהה שלא כדין יהיו על פי צו הרחקה ומשמורת שנתן גורם מוסמך, לאחר שהשתכנע כי מדובר בשוהה שלא כדין.
(ב)
צו ההרחקה והמשמורת יימסר לשוהה שלא כדין בכתב, ועימו יימסר לו בכתב, בשפה המובנת לו, מידע על זכויותיו לפי תקנות שעת חירום אלה, ובכלל זה על זכותו שתימסר הודעה על החזקתו במשמורת לעורך דין.
(ג)
לשוהה שלא כדין תינתן הזדמנות לטעון רק בדבר אי־היותו שוהה שלא כדין, בסמוך ככל האפשר להוצאת צו ההרחקה והמשמורת ובטרם ההרחקה, לפני גורם מוסמך.
עיכוב הרחקה של שוהה שלא כדין [תיקון: תשפ״ד]
(א)
על אף האמור בתקנה 3(ג), מצא גורם מוסמך, שדרגתו סגן־אלוף ומעלה, לפי המלצת הגורם הממונה, כי קיים בכך צורך ביטחוני חיוני מובהק הדרוש בשל צורכי הלחימה של כוחות צה״ל ברצועת עזה המחייב את עיכוב ההרחקה, רשאי הוא להחליט בתוך 96 שעות ממועד תחילת החזקתו במשמורת על עיכוב הרחקתו של השוהה שלא כדין לתקופה של 30 ימים מיום תחילת החזקתו במשמורת.
(ב)
(בוטלה).
(ג)
חלף הצורך הביטחוני החיוני המובהק לעיכוב הרחקתו של השוהה שלא כדין, יורחק השוהה שלא כדין לרצועת עזה בהקדם האפשרי ולכל המאוחר בתוך 7 ימים מהמועד שבו חלף הצורך הביטחוני החיוני המובהק; תקנה 3(ד) תחול על הרחקה לפי תקנה זאת.
(ד)
תמה תקופת עיכוב ההרחקה לפי תקנה זאת, יורחק השוהה שלא כדין לרצועת עזה לכל המאוחר בתוך 7 ימים מתום תקופת עיכוב ההרחקה; תקנה 3(ד) תחול על הרחקה לפי תקנה זאת.
היוועצות בעורך דין
(א)
שוהה שלא כדין שהוצא בעניינו צו הרחקה ומשמורת זכאי להיוועץ בעורך דין במהלך תקופת החזקתו במשמורת ולכל המאוחר בתוך 96 שעות ממועד תחילת החזקתו במשמורת.
(ב)
היוועצות בין שוהה שלא כדין לעורך דין לפי תקנת משנה (א) תתקיים באופן טלפוני זולת אם גורם מוסמך בדרגת סגן–אלוף ומעלה מצא כי בשל מוגבלותו של השוהה שלא כדין יש לקיים היוועצות כאמור פנים אל פנים; שיחת היוועצות תיעשה ביחידות ובתנאים המבטיחים את סודיות הדברים הנאמרים בשיחה; סעיף 13(א)(2) לחוק האזנת סתר, התשל״ט–1979, לא יחול לגבי שיחה זאת.
תנאי המשמורת
(א)
שוהה שלא כדין הנתון במשמורת יוחזק בתנאים הולמים שלא יהיה בהם, בהתחשב בנסיבות העניין לרבות משך החזקתו במשמורת, כדי לפגוע בבריאותו ובכבודו.
(ב)
שוהה שלא כדין הנתון במשמורת יוחזק בנפרד מאסירים ומעצורים פליליים.
(ג)
עיקר זכויות השוהים שלא כדין וחובותיהם במקום המשמורת יפורסמו במקום בולט לעין במקום המשמורת בעברית, בערבית ובאנגלית.
ביקורת שיפוטית על החלטה על עיכוב הרחקה [תיקון: תשפ״ד]
(א)
התקבלה החלטה על עיכוב הרחקתו של שוהה שלא כדין לפי תקנה 5(א), הוא יובא בתוך 72 שעות ממועד קבלת ההחלטה לפני שופט של בית משפט מחוזי; בוטלה ההחלטה לעכב, יורחק השוהה שלא כדין בתוך 7 ימים ממועד החלטת בית המשפט ותחול תקנה 3(ד) בשינויים המחויבים.
(ב)
במניין 72 השעות האמורות בתקנת משנה (א) לא יובאו ימי מנוחה כמשמעותם בסעיף 18א בפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש״ח–1948, הנהוגים לגבי שופט בית המשפט המחוזי הדן בתיק.
סטייה מדיני הראיות
(א)
בהליכים לפי תקנות שעת חירום אלה מותר לסטות מדיני הראיות, אם שוכנע השופט כי הדבר יועיל לגילוי האמת ולעשיית משפט צדק ומטעמים שיירשמו.
(ב)
השופט רשאי לקבל ראיה, אף שלא בנוכחות השוהה שלא כדין או בא כוחו או בלי לגלותה להם אם, לאחר שעיין בראיה או שמע טענות, אף שלא בנוכחות השוהה שלא כדין או בא כוחו, שוכנע שגילוי הראיה לשוהה שלא כדין או לבא כוחו עלול לפגוע בביטחון המדינה או בביטחון הציבור.
(ג)
תקנה זו אינה גורעת מכל זכות שלא למסור ראיה לפי פרק ג׳ לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל״א–1971.
דלתיים סגורות
הדיון בבית המשפט בהליכים לפי תקנות שעת חירום אלה יתקיים בדלתיים סגורות זולת אם קבע בית המשפט הוראה אחרת לעניין זה.
ערעור
החלטת בית משפט מחוזי לפי תקנה 8, ניתנת לערעור בתוך 5 ימים לפני בית המשפט העליון, שידון בערעור בדן יחיד; לבית המשפט העליון יהיו כל הסמכויות שהוענקו לבית משפט מחוזי לפי תקנות שעת חירום אלה.
דיון בהיוועדות חזותית
(א)
הדיון לפי תקנות 8 ו־11 ייערך שלא בנוכחות השוהה שלא כדין אלא בהשתתפותו בדרך של היוועדות חזותית באמצעות מכשיר טכנולוגי, שמאפשר העברת קול ותמונה בזמן אמת, והכול באופן שימזער, ככל האפשר, את הפגיעה בשוהה שלא כדין בשל כך שהדיון מתקיים שלא בנוכחותו.
(ב)
המשתתפים בדיון יוכלו לראות ולשמוע זה את זה ברציפות במהלך הדיון, ובכלל זה השופט, בעלי הדין, השוהה שלא כדין, מתורגמן אם נדרש, וכל אדם אחר שנוכחותו נדרשת בדיון בעת שהוא נשמע לפני בית המשפט, והכול בהתאם למכשיר הטכנולוגי שבאמצעותו יתקיים הדיון.
(ג)
סירב השוהה שלא כדין להשתתף בדיון באמצעים טכנולוגיים, רשאי בית המשפט לקיים את הדיון בהיעדרו.
(ד)
תתאפשר שיחה חסויה בין השוהה שלא כדין לבין מייצגו בסמוך לפני הדיון, במהלכו ומייד לאחריו, וזאת לשם ייעוץ משפטי בלבד; השיחה תתקיים באופן שיבטיח את סודיותה; סעיף 13(א)(2) לחוק האזנת סתר, התשל״ט–1979, לא יחול לגבי שיחה זו; בית המשפט יוודא כי התאפשרה שיחה כאמור.
(ה)
היה השוהה שלא כדין אדם עם מוגבלות, יורה בית המשפט על קיום הדיון בעניינו בדרך של היוועדות חזותית לפי הוראות תקנה זו, תוך עריכת התאמות הנגישות הנדרשות לפי ההוראות שנקבעו לפי חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס״ו–2005, או לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח–1998, בשינויים המחויבים כנדרש לפי סוג המוגבלות ובהתאם לצורך.
(ו)
על אף האמור בתקנת משנה (א), בהעדר מכשיר טכנולוגי כאמור באותה תקנת משנה, ובהסכמת השוהה שלא כדין, יתקיים הדיון באמצעות מכשיר המאפשר העברת קול בלבד; לא ניתנה הסכמה כאמור, רשאי בית המשפט להורות על קיום הדיון בדרך האמורה אם שוכנע כי יש דחיפות בקיומו באותה העת; הורה כאמור, יוודא בית המשפט כי המשתתפים יוכלו לשמוע זה את זה ברציפות במהלך הדיון כאמור בתקנת משנה (ב); על דיון לפי תקנת משנה זאת יחולו, בשינויים המחויבים, שאר הוראות התקנה.
[תיקון: תשפ״ד]
(בוטלה).
צו הרחקה ומשמורת כצו מעצר או פקודת מעצר
בכפוף להוראות תקנות שעת חירום אלה יראו בצו הרחקה ומשמורת כצו מעצר או פקודת מעצר לעניין תקנה 6(ד) לתקנות–שעת–חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ״ז–1967, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מזמן לזמן.
סייג לתחולה
תקנות 5 ו־8 עד 13 לא יחולו על שוהה שלא כדין שהוא קטין.
הוראת מעבר
(א)
תקנות שעת חירום אלה יחולו גם בעניינם של שוהים שלא כדין המוחזקים במשמורת ותחילת החזקתם קדמה ליום כ״ב בחשוון התשפ״ד (6 בנובמבר 2023), ויראו כאילו הוצא להם צו הרחקה ומשמורת לפי תקנה 4(א) והוחלט לעכב את הרחקתם לפי תקנה 5(א) ביום תחילתן של תקנות שעת חירום אלה, ואולם עיכוב ההרחקה כאמור יהיה עד יום י״ז בכסלו התשפ״ד (30 בנובמבר 2023).
(ב)
לגבי שוהים שלא כדין כאמור בתקנת משנה (א) תיערך הביקורת השיפוטית לפי תקנה 8 בתוך 10 ימים מיום תחילתן של תקנות שעת חירום אלה זולת אם התקיים לגביהם, קודם לכן, האמור בתקנה 5(ג).
(ג)
שוהים שלא כדין כאמור בתקנת משנה (א) יורחקו לכל המאוחר בתוך 3 ימים מתום התקופה הקבועה בתקנת משנה (א) ובכפוף להוראות תקנה 3(ד).
תוקף [תיקון: תשפ״ד]
תוקפן של תקנות שעת חירום אלה 3 חודשים מיום פרסומן (התקנות פורסמו ביום 9.11.2023 ותקפן עד יום 9.2.2023).


כ״ה בחשוון התשפ״ד (9 בנובמבר 2023)
  • בנימין נתניהו
    ראש הממשלה
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.