שולחן ערוך אורח חיים תרכג ה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי


דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לסעיף זה

שולחן ערוך

חנושאים כפים בנעילה.    (והמנהג במדינות אלו טשלא לישא כפיו. יואומרים אבינו מלכנו):

מפרשים

 

מגן אברהם

(ג) נושאין כפים:    ואפי' איחר עד הלילה נושאין כפים (מהרי"ל ד"מ) ולכתחל' אם הזמן קצר יאמרו הפיוטים אחר התפלה כדי שיהא נשיאות כפים ביום (הג"מ) וב"ש כתב דיש לבטל המנהג שנ"כ בלילה ע"ש דף נ"ז ומ"מ אומרים אלהינו ברכנו כו' דבזה אין קפידא כ"כ ואומרים א"מ אפילו חל בשבת דכבר עבר שבת (לבוש) ונ"ל דאפי' אם עדיין יום הוא אומרים אותו דהא בסי' תרכ"ב ס"ג פסק הב"י לאומרו ונהי דאנו נהיגי שלא לאמרו מ"מ בנעילה אומרים אותו שהוא שעת גמר דין ע"ש בב"י בשם הר"ן:
 

באר היטב

(ג) שלא:    והטעם שלעולם מסיימין אותה בלילה ואין עבודה בלילה לבוש. ומהרי"ל כתב ואפי' איחר עד הלילה נושאין כפים אבל האחרונים כתבו דיש לבטל המנהג שאין נשיאת כפים בלילה. ומ"מ אומרים אלהינו ברכנו וכו' דבזה אין קפידה כ"כ עיין מ"א.

(ד) א"מ:    אפי' חל בשבת ועדיין יום הוא. מ"א ע"ש.
 

משנה ברורה

(ח) נושאים כפים בנעילה:    היינו אם הוא עדיין יום אבל אם כבר חשכה אין נושאין כפים דאיתקש נ"כ לעבודה כדכתיב לשרתו ולברך בשמו ועבודה הוא דוקא ביום ולכן אם הזמן קצר יאמרו הפיוטים אחר התפלה כדי שיהא נשיאת כפים ביום:

(ט) שלא לישא כפיו:    ואפילו אם הוא עדיין בודאי יום מפני שכמה פעמים נמשך סיום התפלה עד הלילה לפיכך נהגו שלא לישא כפים בשום פעם. וכתבו האחרונים דמ"מ או"א ברכנו בברכה וכו' וכן שים שלום אומרים ואפילו הוא לילה שבזה אין קפידא כ"כ לפי שהתחלת התפלה היה ביום:

(י) ואומרים א"מ:    ואפילו חל בשבת ואפילו הוא עדיין יום מפני שהוא גמר דין:

פירושים נוספים


▲ חזור לראש