עמוד:Alim litrufah.pdf/14

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

ואנכי שמחתי לקראת דבריו, חשתי ולא התמהמהתי לעשות מצוותו, ובהיותי עסוק במלאכתי זאת, גברו עלי חסדי ה׳ ואינה לידי תנ״ך ישן נושן, כתיבת יד על קלף, נכתב בשנת רמ״ט מוגה מאד. ועל הגליון קצת מסורות מוגהים, שלא נדפסו, וגם זה לי לישועה לברר ממנו איזה ספיקות. ושמתי לילות כימים, עד אשר זכני ה׳ לגמור הדבר במלואו וטובו.

עתה אחי ועמי! אודיעכם, כי רצוני להדפיס חמשה חומשי תורה באותיות יפות ודיו ונייר יפה, מוגה ומדויק כפי הכח האפשרי. ואצלם ההעתקה הנחמדת בלשון אשכנז, אין ערך ליפיה, והספר המלוקט מן שלשה מטיבי צעד, המה הרמ״ה וא״ת ומ״ש. והביאור הקצר מן ארבעה מטיבי לכת, הם רש״י והרשב״ם והראב״ע והרמב״ן ז״ל. ובתוכו יבוא ביאור כל מלה זרה בדקדוק או מורכבת בביאור קל מאד.

ופניתי אני בחבה יתירה לראות גם בספר מכלל יופי לר׳ שלמה ן׳ מלך, מה שרש דבר נמצא בא, וראיתי כי לא עשה מאומה, כי מדברי הקמחי בספר השרשים העתיק כל ספרו, לא הוסיף ולא גרע. קמח״א טחינא טחן לא חרש ולא זרע, ובכל מקום שקיצר הרד״ק לפי רוחב לבו. גם לא פנה אל הראב״ע והרמב״ן המהולל מאד, לא ראה ולא ידע, כי לא נתפרסם עדיין בימיו, ולא הי׳ אז רק העתק אחד ממנו בעולם, כתיבת יד על קלף בק״ק ווירמייזא. (ומן ההעתק הזה העתיקו המדפיסים אותו ראשונה בעיר ברלין בשנת תע״ה. והסופר המעתיק ממנו לא הי׳ בקי בכתב הישן ההוא, וטעה פעמים רבות. גם השמיט כמה שורות במקומות רבות, והנה ההעתק הנזכר על קלף בא ליד החכם המעתיק מ׳ משה הנ״ל. ונעזרתי על ידו בכמה מקומות המוטעים בפי׳ רשב״ם שבדפוס.) ואמרתי אני עם לבי, מה לי לשתות מים שאובים מספרו של ן׳ מלך, אלכה לי אל המקור, אשאב מים חיים מספר המכלול והשרשים להרד״ק. לשתות בצמא את דבריו הנעימים, גם בכל מקום, אשר קיצר בדבריו ארחיבם קצת בלשון מבואר להבנת בני גילי.

ולתוספת טובה קצרתי כל כללי הדקדוק, הן החלק השייך אל האותיות והתנועות, הדגש והרפי, שוא נע ושוא נח, מלעיל ומלרע, מתג וגעיא, הן החלק השייך אל משקלי השמות והפעלים והמלות עם כנוייהם. גם החלק השייך אל הטעמים וחילוק מדריגותיהם, בגודל ההפסק וקטנו וחבורו, והכל בלשון מבואר וקל עם עזיבת הטעמים, אשר הוסיפו האחרונים, ובפרט ר׳ זלמן הענא בכל ספריו, וכוונתי בזה שלא להעמיס עול משא הדרושים על הקורא, ואשר ירצה להשתעשע בהם, ידרשם מעל ספרי האחרונים. רק מגמת פני אל הקוראים ליקוט ביאורי זה, למען יבינו דברי הספר בכל מקום, אשר הוצרכתי לדבר בדקדוק הפעלים או בענין נגינות הטעמים, ולא יצטרכו לדלג מטנין לטנין. ושמתי החבור הקצר הזה בהקדמת החומש הנ״ל, ונלוה עמי בעסק ההדפסה התורני החכם מו׳ שאול אחי החכם המעתיק מ׳ משה הנ״ל.

והנה לדוגמא בעלמא הדפסתי כעת ג׳ סימנים מן החבור הנ״ל, סימן א׳ מן ס׳ שמות וסימן כ״ג וכ״ד מן