ספר מכלול (רד"ק)/לפי דפים/מה א

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי


ויתפרשו כלם בענין ו"ו, אבל יותר קרוב פירושם עִם.

ויש ו"ו כמו אֲבָל. כמו "וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו לֹא אֲדֹנִי וַעֲבָדֶיךָ בָּאוּ" (בראשית מב, י), פירושו: לֹא כן כמו שאתה אומר, אֲבָל עֲבָדֶיךָ בָּאוּ לִשְׁבָּר אֹכֶל. "וָאֲחַלְּצָה צוֹרְרִי רֵיקָם" (תהלים ז, ה) – אֲבָל אֲחַלְּצָה צוֹרְרִי רֵיקָם, כל שכן שלא גָּמַלְתִּי שׁוֹלְמִי רָע – כי אפילו מי שהיה צוררי לריקם הייתי מחלץ אותו.

והכ"ף[עריכה]

תשמש לדמיון הדבר, והוא הרוב.

ופעמים יבואו שני כ"פי הדמיון זה אחר זה והוא לקצר הלשון. כמו "כָעָם כַּכֹּהֵן" (ישעיהו כד, ב), כאלו אמר: הָעָם כַּכֹּהֶן וְהַכֹּהֶן כָּעָם, שאין האחד עיקר שידמה לו זולתו ויהיה טפל לו, אלא כל אחד כחברו, ולקצר הלשון אמר כן. וכן "כִּי כָמוֹךָ כְּפַרְעֹה" (בראשית מד, יח); "כָּמוֹךָ כְמוֹהֶם" (שופטים ח, יח); וכן "כַּעֶבֶד כַּאדֹנָיו כַּשִּׁפְחָה כַּגְּבִרְתָּהּ כַּקּוֹנֶה כַּמּוֹכֵר כַּמַּלְוֶה כַּלֹּוֶה כַּנֹּשֶׁה כַּאֲשֶׁר נֹשֶׁא בוֹ" (ישעיהו שם).

ופעמים יספיק בזה הענין בכ"ף אחד. כמו "חֵלֶק כְּחֵלֶק יֹאכֵלוּ" (דברים יח, ח) – שיהיה חלק זה כחלק זה. וכן "וְשָׁרִים כְּחֹלְלִים" (תהלים פז, ז), כלומר אלה כאלה.

וכן זה הענין בבי"ת-השמוש. כמו "כִּי שֻׁלַּח בְּרֶשֶׁת בְּרַגְלָיו" (איוב יח, ח), כלומר רֶשֶׁת בְּרַגְלָיו, או בְּרֶשֶׁת רַגְלָיו. וכן "כִּי בִי בְעֶזְרֶךָ" (הושע יג, ט) – אֲנִי בְּעֶזְרֶךָ, או כִּי בִּי עֶזְרֶךָ. וכן יספיק בבי"ת אחד וענינו שנים – "בַּד בְּבַד יִהְיֶה" (שמות ל, לד) כאלו אמר בְּבַד בְּבַד, כלומר כל אחד ואחד במשקלו, או כל אחד לבדו.

ויש כ"ף לאמתת-הדבר. כמו "כַּחֲצֹת הַלַּיְלָה" (שמות יא, ד); "כְּאַלְפַּיִם אַמָּה בַּמִּדָּה" (יהושע ג, ד); "הִשָּׁבְעָה לִּי כַּיּוֹם" (בראשית כה, לג); "כִּי אֹתוֹ כְהַיּוֹם תִּמְצְאוּן אֹתוֹ" (ש"א ט, יג); "וַיְהִי הָעָם כְּמִתְאֹנְנִים" (במדבר יא, א); "הָיְתָה כְּאַלְמָנָה" (איכה א, א); "לֵב רְשָׁעִים כִּמְעָט" (משלי י, כ); "כְּמַסִּיגֵי גְּבוּל" (הושע ה, י).

ויש אומרים כי כ"ף כַּחֲצֹת כ"ף-השיעור והקירוב. כמו "כְּשֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף" (שמות יב, לז); "כְּעֶשְׂרִים אִישׁ" (ש"א יד, יד); "כְּאֵיפָה שְׂעֹרִים" (רות ב, יז); וכן "כְּבַחֲצִי מַעֲנָה צֶמֶד שָׂדֶה" (ש"א יד, יד), ואיננו הפוך – כמו שכתב רבי יונה שמשפטו היה בְּכַחֲצִי – אבל הוא כמשפטו, כי על הודאי יאמר בַּחֲצִי, והוסיף עליו כ"ף-השיעור ואמר "כְּבַחֲצִי". וכן דעת רבותינו ז"ל, כי כ"ף כַּחֲצֹת היא כ"ף-השיעור, שאמרו כי לפיכך אמר משה "כַּחֲצֹת" ולא אמר בַּחֲצֹת, שמא יטעו אצטגניני פרעה ויאמרו משה בדאי הוא (ברכות ג ב).

וכן "וַיְהִי כְּמִשְׁלֹשׁ חֳדָשִׁים" (בראשית לח, כד); וכן