ביאור:דניאל ב מז

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

דניאל ב מז: "עָנֵה מַלְכָּא לְדָנִיֵּאל וְאָמַר, מִן קְשֹׁט דִּי אֱלָהֲכוֹן הוּא אֱלָהּ אֱלָהִין וּמָרֵא מַלְכִין וְגָלֵה רָזִין, דִּי יְכֵלְתָּ לְמִגְלֵא רָזָא דְנָה."

תרגום ויקיטקסט: דניאל בתרגום עברי ש. ל. גורדון (של"ג) - עוֹנֶה הַמֶּלֶךְ לְדָנִיֵּאל וְאוֹמֵר: אֱמֶת כִּי אֱלֹהֵיכֶם הוּא אֱלֹהֵי הָאֱלֹהִים, וַאֲדוֹנֵי הָאֲדוֹנִים וּמְגַלֶּה רָזִים, אֲשֶׁר יָכֹלְתָּ לְגַלּוֹת אֶת הָרָז הַזֶּה.


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:דניאל ב מז.


אֱמֶת כִּי אֱלֹהֵיכֶם הוּא אֱלֹהֵי הָאֱלֹהִים[עריכה]

וַאֲדוֹנֵי הָאֲדוֹנִים וּמְגַלֶּה רָזִים[עריכה]

בפתיחת דבריו דניאל אמר: "יֵשׁ אֱלוֹהַּ בַּשָּׁמַיִם מְגַלֶּה רָזִים" (ביאור:דניאל ב כח), עכשו המלך מקבל את ההצהרה הזאת ומודה שדניאל באמת גילה את החלום שלו.

המלך אומר: "אֱלֹהֵי הָאֱלֹהִים וַאֲדוֹנֵי הָאֲדוֹנִים וּמְגַלֶּה רָזִים" - וכאילו שכל תפקידו של אלוהים זה לגלות סודות. בעייני המלך, אלוהים הוא כלי שמשרת את צרכיו.

אֲשֶׁר יָכֹלְתָּ לְגַלּוֹת אֶת הָרָז הַזֶּה[עריכה]

אלוהי בני ישראל הוכיח שהוא יכול לגלות מה המלך חלם, ולכן הוא מעל כל שאר האלוהים, אשר לא סיפקו למאמיניהם את החלום שלו.

"יָכֹלְתָּ" - המלך מעניק לדניאל את היכולת לגלות את הרז. המלך כאילו שם את אלוהים בדרגה נמוכה של דניאל.

לא ידוע לנו אם המלך זכר את החלום שלו או שהוא שכח ולכן דרש שיגידו לו את החלום. קיימת אפשרות שדניאל חלם או המציא את החלום, והמלך קיבל את דברי דניאל. המלך לא עשה דבר לקדם את התוכנית שדניאל הציג. הוא לא שלח אנשים ללמוד את אויביו, הוא לא עשה מאמץ ללמוד את דרך אלוהי ישראל, שיכה את כל הממלכות בעתיד. המלך צימצם את גדולתו של אלוהים לגלות רזים, חלומות.

אֱלֹהֵיכֶם[עריכה]

המלך מראה שהוא מבין ש"אֱלָהּ בִּשְׁמַיָּא" (ביאור:דניאל ב כח), (ביאור:דניאל ב לז), (ביאור:דניאל ב מד), ו"אֱלָהּ רַב" (ביאור:דניאל ב מה), זה האלוהים של בני ישראל, ושהוא האל הגדול שבשמים.

המלך לא אומר שהוא מקבל את אלוהי ישראל, או מוותר על כל האלים האחרים. כל שהוא אומר זה שבבחינה הזאת אלוהי ישראל הוכיח שהוא חזק מהאחרים.
כמובן היו מקרים רבים אחרים שאלוהים לא עזר. אלוהים לא הביא מכות על אויבי ישראל כמו בעשרת המכות, לא הדליק אש כשם שעשה לאליהו (מלכים א יח לח), ולא חצה את הים כשם שעשה למשה, או חצה את הירדן כפי שקרה ליהושע, אליהו (מלכים ב ב ח) ואחר כך לאלישע. אלוהים מחליט מתי ואיך הוא פועל, והוא לא מגיש עזרה כל פעם.

בניגוד לספר דניאל ששם קורים הרבה ניסים מופלאים, במגילת אסתר אלוהים נותן לבני האדם לפעול כדי להציל את עצמם, וללמוד שהם מסוגלים.